BLÅMERKER: Slik så skulderen til Michael Phelps ut da han og lagkompisene svømte inn til OL-gull på 4 x 100 meter fri søndag. Foto: Martin Bureau / AFP / NTB Scanpix
BLÅMERKER: Slik så skulderen til Michael Phelps ut da han og lagkompisene svømte inn til OL-gull på 4 x 100 meter fri søndag. Foto: Martin Bureau / AFP / NTB ScanpixVis mer

Derfor er flere OL-utøvere dekket av mystiske sirkler

Merkene skaper diskusjoner på sosiale medier. 

(Dagbladet): Mange sperret opp øynene da de så den amerikanske svømmestjernen Michael Phelps under søndagens 4 x 100 meter fri.

Phelps ble naturligvis hyllet på sosiale medier for sitt 19 OL-gull i karrieren, men det var også flere som undret seg over hva som hadde skjedd med svømmerens skulder og rygg.

På 31-åringens kropp kunne man se flere store blårøde merker som alle var sirkelformet.

Sovnet med medaljene?

Noen Twitter-brukere spekulerte i om de amerikanske svømmerne hadde ladet opp på paintball-banen, mens andre kastet ut teorier om svært merkelige søvnvaner:

- Michael Phelps har trolig bare sovnet på alle gullmedaljene sine, skrev humor-nettstedet Above Average på Twitter.

Ifølge BBC er det ikke bare Phelps og svømmerne som har kroppene dekket av sirkler. Noen av de amerikanske turnerne har også blitt sett med de samme merkene under årets leker i Rio de Janeiro.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STOR TILHENGER: Turneren Alex Naddour mener behandlingsmetoden kopping er noe av det beste som har skjedd ham. Foto: Melissa J. Perenson/ REX / NTB Scanpix 
STOR TILHENGER: Turneren Alex Naddour mener behandlingsmetoden kopping er noe av det beste som har skjedd ham. Foto: Melissa J. Perenson/ REX / NTB Scanpix  Vis mer

Gammel behandlingsmetode

Men dette har ingenting med paintballkuler eller medaljer å gjøre. Det er nemlig den eldgamle behandlingsmetoden kopping som setter sine spor på utøverne.

Ved å plassere varme kopper på huden over tid, skal man få økt blodsirkulasjon, noe som angivelig gjør at kroppen og musklene restituerer seg raskere. Merkene kan være synlige i tre-fire dager.

Ifølge USA Today behandler flere av utøverne seg selv. Turneren Alex Naddour er blant dem.

- Dette er en av hemmelighetene som har holdt meg skadefri dette året. Jeg kunne ikke ha brukt pengene mine bedre, sier Naddour om kopping, ifølge USA Today.

- Latterlig

En rekke kjendiser, som blant andre Gwyneth Paltrow og Jennifer Aniston, er også store tilhengere av behandlingsmetoden.

Men utretter virkelig disse sugekoppene mirakler?

Nei, sier David Colquhoun, britisk professor i farmakologi. Han ler av det hele.

- Det å plassere en sugekopp på kroppen kan føre til at huden drar seg sammen, og det kan øke blodsirkulasjonen. Men troen på at det ville ha en medisinsk effekt er latterlig. Det er helt usannsynlig. Det er dog en smart måte å lure rike og godtroende folk for penger, konkluderte Colquhoun overfor Daily Mail i 2013.