MANGFOLDIG: Hele 14 av spillerne i Frankrikes VM-tropp er av utenlandsk opphav. En VM-seier vil være viktig for et politisk splittet Frankrike. Foto: Natacha Pisarenko/AP/NTB Scanpix
MANGFOLDIG: Hele 14 av spillerne i Frankrikes VM-tropp er av utenlandsk opphav. En VM-seier vil være viktig for et politisk splittet Frankrike. Foto: Natacha Pisarenko/AP/NTB ScanpixVis mer

Derfor er fransk VM-suksess ekstra viktig: - Kan få store sosiale ringvirkninger

De høyrevridde får stadig større oppslutning i Frankrike. Fransk VM-suksess vil gi tilbake troen på mangfoldet, tror førsteamanuensis Kjerstin Aukrust ved Universitetet i Oslo.

  • VM-semifinale: Belgia - Frankrike klokka 20.00

Kvelden byr på et rivaloppgjør av de sjeldne i landslagssammenheng, når Belgia og Frankrike møtes i VM-semifinale. Allerede er det god temperatur rundt kampen.

Etter storhetstida med VM-triumf i 1998 og EM-gull i 2000, har resultatene i mesterskap vært varierende for «Les Bleus». Nå øyner de VM-suksess igjen, og det vil ikke bare være viktig for fotballen.

Det vil være viktig for hele Frankrike. Mens vi har venstre-partiene på den ene siden, får de høyrevridde stadig større oppslutning i landet.

- Jeg tror det vil være veldig viktig. Det er økt rasisme og hatvold mot innvandrere i Frankrike, økt skepsis og fremmedrykt. Det Frankrike trenger, tror jeg, er gode rollemodeller og et eller annet fyrtårn å se mot. Og at det franske landslaget, som er mangfoldig, gjør det bra, er det et bilde man kan strekke seg mot, sier Kjerstin Aukrust, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, til Dagbladet.

Et av hennes fagområder er fransk politikk.

Høyresiden på vei fram

Svenske Aftonbladet har gjort en større reportasje på teamet. De har intervjuet den franske, høyrevridde journalisten og TV-personligheten Éric Zemmour, som sukker:

FØRSTEAMANUENSIS: Kjerstin Aukrust ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO
FØRSTEAMANUENSIS: Kjerstin Aukrust ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO Vis mer

- Den franske pressen blir helt religiøse når de skriver om (Kylian) Mbappé. Det er et perfekt propagandaredskap for immigrasjon, i en tid der de politiske strømmene i Europa lener stadig mer mot høyre. Og dette er bare starten. Om vi vinner, blir det en seier for mangfoldet, sier Zemmour til avisa.

Slik Dagbladet har skrevet før kampen mellom Frankrike og Belgia, er hele 14 av de franske landslagsspillerne av afrikansk opphav. Også noen av de største stjernene, blant andre nettopp Mbappé og Paul Pogba.

For Aukrust legger ikke skjul på at skepsisen til innvandring i Frankrike er på vei opp. En av grunnene til dette er terrorangrepene Frankrike har blitt rammet av de siste årene.

- Vi snakker først og fremst om ett parti som tidligere het Nasjonal Front, som er et høyrepopulistisk parti. Deres hovedsak har i mange år vært motstand mot innvandring. De vil begrense innvandringen i Frankrike til et minimum, fordi de mener at innvandrere, og særlig islam, truer den nasjonale identiteten og kulturen i Frankrike, sier Aukrust.

STOCKHOLM: Er det mulig for en nordmann å finne den ultimate VM-stemninga i Sverige? Vi tok turen til Stockholm da Sverige møtte England i kvartfinalen. Reporter: Trym Mogen / Video: Emilie Rydning Vis mer

Unge innvandrere sliter

En VM-seier kan derfor snu på dette bildet, tror hun.

- Da kan de tenke at innvandring er bra for Frankrike, at mangfold gir styrke, det gjør at de vinner. En VM-seier kan bidra til så mye positiv imagebygging, og det kan få store sosiale ringvirkninger, sier Aukrust.

Hun forklarer at mange av forstedene til franske storbyer har store sosiale problemer, der det er høy arbeidsledighet blant unge innvandrere, mye kriminalitet, der folk føler seg uglesett av politiet og ikke føler en tilhørighet til landet.

- De føler seg utenfor, disse franske ungdommene. Og det ligner jo litt på Mbappé, som har samme bakgrunn. Når man da ser at disse mennene løftes fram som helter, så vil det ha enormt å si for deres selvforståelse og for måten de passer inn på. Jeg tror det vil være veldig positivt, sier Aukrust.

Men gitt Frankrikes historie, blant annet med koloniseringen og at befolkningen i veldig mange år har vært mangfoldig, skulle man tro at de var åpne for flere kulturer.

- Det litt paradoksale her er at de høyrepopulistiske er de som er stoltest av kolonifortida. Venstresiden prøver å ta avstand fra den. Emanuell Macron (president, red.anm.) sa under valget at kolonisering var en forbrytelse mot menneskeheten. Det ble det stort oppstyr rundt, og mange mente det var å fornærme Frankrikes stolte historie. Dette høyrepopulistiske partiet mener man skal være stolt av å være fransk, og ta vare på det som er fransk identitet og kultur, sier Aukrust.

HELT: Kylian Mbappé er født i Paris, men har foreldre fra Kamerun og Algerie. Foto: Michael Dalder/ Reuters/NTB Scanpix
HELT: Kylian Mbappé er født i Paris, men har foreldre fra Kamerun og Algerie. Foto: Michael Dalder/ Reuters/NTB Scanpix Vis mer

En stolt nasjon

Men hvis vi legger akkurat dette temaet til side - på generelt grunnlag, er Frankrike en stolt nasjon. Det la ikke fotballsøstrene Ada og Andrine Hegerberg - proffer i storklubbene Lyon og PSG - skjul på da Dagbladet møtte dem for ei drøy uke siden.

- Det er gøy å se hvordan de hyller landslaget sitt. De går med landslagsdrakt i byen, for eksempel, og bærer den med stolthet. Det er en stolt nasjon, ikke bare når det gjelder fotball, men i historien generelt, sier Ada Hegerberg til Dagbladet.

Det kan Aukrust også skrive under på.

- Franskmennene har jo ganske høye tanker om seg selv, men på mange måter helt med rette. De har hatt så mye å si for europeisk og vestlig historie, og har en rik kultur- og litteraturhistorie. De har mye å være stolt av. Og den stolheten er nok inkarnert i den franske identiteten, sier hun.

En VM-seier vil bare være toppen av kransekaka. Også symbolsk nok 20 år etter den forrige.

- En VM-seier vil bare styrke den stoltheten. 20 år senere vil det bli en sluttet sirkel, som vil bli løftet fram av franskmenn som et stolt øyeblikk. Det passer veldig godt inn i måten Frankrike tenker om seg selv og sin plass i historien.