Derfor er han elsket og hatet

Han er både elsket og utskjelt. I kveld kan Neymar (28) skape hodebry for Ole Gunnar Solskjær.

SUPERSTJERNE: Neymar. Foto: FRANCK FIFE / AFP
SUPERSTJERNE: Neymar. Foto: FRANCK FIFE / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • PSG – Manchester United klokka 21.00 på TV 2 Sport 1.

Denne helga skal Neymar - ved et uhell - ha delt Everton-spiller Richarlisons telefonnummer gjennom en livesending. Det endte med at Richarlison, som ble utvist mot Liverpool lørdag, skal ha mottatt så mye som 10 000 meldinger - ikke alle av det hyggelige slaget.

- Flere enn 10 000 meldinger på fem minutter. Takk, Neymar, skriver Richarlison på Twitter.

Brasilianske Neymar er en av verdens ubestridt største fotballstjerner, mye på grunn av alt utenfor fotballbanen. Men at han også leverer på fotballbanen, kan vi med sikkerhet slå fast:

I forrige uke scoret han hat trick for landslaget, og gikk forbi legenden Ronaldo med 64 scoringer for det brasilianske landslaget. Bare Pelé er nå foran Neymar på lista med 77 landslagsmål.

Få er like store stjerner som Neymar, og få er like mye elsket og hatet som brasilianeren. Dagbladet har gjennom åra skrevet om de utrolige fotballprestasjonene så vel som kritikk for festopptredener og stadig skiftende hårfrisyrer.

Hva er det med Neymar?

– Han har blitt en av de største profilene nettopp fordi han blir elsket og hatet. Han kom til Barcelona og Europa som ung, og da hadde han allerede fått et rykte på seg fra tida i Santos og Brasil som en superstjerne, full av «bling» og som gikk med merkeklær og hang med de store stjernene. Det er en status han på mange måter har lagt opp til selv, og som det virker som han er opptatt av å beholde, sier Viasat-ekspert Petter Veland til Dagbladet.

HAT TRICK-HELT: Neymar scoret tre mot Peru forrige tirsdag. Foto: Paolo Aguilar/REUTERS
HAT TRICK-HELT: Neymar scoret tre mot Peru forrige tirsdag. Foto: Paolo Aguilar/REUTERS Vis mer

Superstjerne

Tida i PSG har vært preget av utenomsportslige hendelser og skader, men det er ingen tvil om at Neymar leverer når han først er i kampform. 47 mål på 52 kamper for Paris-klubben er sterkt. Veland mener han uten tvil er en person som kan avgjøre mot Manchester United tirsdag kveld.

– Han vil helt åpenbart, sammen med Kylian Mbappé (lagkamerat, red.anm.) være en katalysator og sannsynligvis også en faktor som gjør at PSG av de fleste er favoritt til å vinne kampen og gruppa og til å gå hele veien. Det er så naturlig og så enkelt at man bare trenger å se en kamp med Neymar for å forstå det. Han er så vanskelig å stoppe, sier Veland.

I tillegg vil PSG selvsagt utvilsomt ha en revansjelyst etter at United snudde kampen til sin fordel en sein vinterkveld i 2019.

I VM på hjemmebane i 2014 pådro Neymar seg en skade som gjorde at han mistet semifinalen og finalen. Det var rein krisestemning i Brasil og en tung stemning i laget som så gikk ut på banen i semifinalen, bærende på Neymars drakt, nærmest som i en begravelse – noe som sier alt om forventningene til superstjerna.

OFFER FOR KRITIKK: Neymar. Foto: Manu Fernandez / POOL / AFP
OFFER FOR KRITIKK: Neymar. Foto: Manu Fernandez / POOL / AFP Vis mer

– Det ble nok ekstra tilspisset av at VM var på hjemmebane, og at Neymar under hele oppkjøringa ble sett på som den avgjørende brikken som skulle gjøre at Neymar skulle vinne på hjemmebane. Så ble det en kollektiv massesuggesjon om at det var så typisk at han ble skadet mot semifinalen, at begravelse er nærmest en riktig beskrivelse. De tapte nesten den kampen (1-7-fadesen mot Tyskland, red.anm.) på forhånd da de ga ham så stor verdi. Men det er også et fint bilde på hvor stor Neymar var på det tidspunktet. Det var surrealistiske scener, sier Veland.

Overgangen fra Barcelona til PSG i 2017 var ekstremt mye omtalt, mest på grunn av prisen. Det viste seg til slutt at Neymars advokater selv hadde møtt opp hos La Liga og betalte overgangssummen som da var på elleville 2,36 milliarder.

Han er fortsatt verdens dyreste fotballspiller, og er fortsatt i PSG, til tross for gjentakende rapporter om at han skal ønske seg bort.

Bråk

Sist satte han sinner i kok da han la ut en rekke bilder der smittevernregler angivelig ikke opprettholdes. Neymar er tilsynelatende en sosial type, og er ofte å se i rampelyset.

Neymar er verdens tredje best betalte fotballspiller, viste tall fra Forbes i høst. Bare Lionel Messi og Cristiano Ronaldo tjener mer på fotballen og i sponsorinntekter.

Å være i rampelyset har tidvis skapt utfordringer. For et par år siden ble han anklaget for voldtekt, en sak som ble henlagt. Denne kvinnen som anklaget Neymar, er imidlertid nå selv siktet for falsk forklaring og utpressing. Saken dominerte nyhetsoppslagene i Brasil gjennom flere uker.

28-åringen har imidlertid vært i trøbbel med loven, og er dømt til å betale 430 millioner kroner etter han ble funnet skyldig i skatteunndragelse mellom 2011 til 2013.

Den nevnte storovergangen til PSG havnet også i retten, da Neymar året før hadde signert en langtidskontrakt med Barcelona og den spanske klubben krevde å få en lojalitetsbonus de allerede hadde utbetalt, tilbake.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer