<strong>PEILING:</strong> Stein Ørn er lege og trener for stesønnen Alexander Kristoff. Han er optimistisk med tanke på at man ved riktig trening kan slå doperne. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PEILING: Stein Ørn er lege og trener for stesønnen Alexander Kristoff. Han er optimistisk med tanke på at man ved riktig trening kan slå doperne. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Derfor er han fornøyd etter dopingsjokket

Stein Ørn kaller Seefeld-skandalen en seier for antidopingarbeidet. Det er flere ting ved saken som gjør ham fornøyd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bildet av østerrikske Max Hauke med nål i armen, midt i en blodoverføring, går verden rundt. Han står midt i dopingskandalen som rammer VM i Seefeld.

Fem løpere har innrømmet bloddoping: Hauke, lagkamerat Dominik Baldauf, estlenderne Andreas Veerpalu og Karel Tammjärv og kashakstanske Alexej Poltoranin.

Ingen av dem - foruten Poltoranin - har noen nevneverdig store resultater å vise til. Alle hevdet seg i det siste FIS-rennet før VM, der både Poltoranin og Hauke vant. I VM havnet østerrikerne på en sjetteplass på lagsprinten.

Stein Ørn, lege og trener, sier det kan være vanskelig å spore de som bloddoper seg. Derfor roser han gangen i denne saken, der etterforskning ledet fram til å finne synderne.

Trening nytter

Ørn kaller det en seier for den typen antidopingarbeid.

<strong>EKSPERT:</strong> Yvette Dehnes. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
EKSPERT: Yvette Dehnes. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Det viser nok en gang at det mest effektive i antidopingarbeidet for å avsløre større grupper, er basert på ordinære politietterforskningsmetoder. Det nytter ikke bare å forholde seg til utøverne, man må også gå mot bakmennene. En overvåkning av miljøet er en fornuftig måte å angripe problemet på. Så er spørsmålet, kan man stole på denne typen etterretning i alle land? Nå har man i alle fall vist at det går an i Østerrike, sier Ørn.

Ørn ser noe stort oppmuntrende i dette. Han sier at det ikke nødvendigvis er sånn at bloddoping gir en kjempeeffekt - og det at blant annet de norske løperne gjennom sesongen har vært bedre enn dette femkløveret som nå har innrømmet bloddoping, viser hvor stor kraft det er i trening, sier Ørn.

- Jeg holder fast ved at norsk idrett stort sett er dopfri. Og at vi da likevel hevder oss mot personer som doper seg, viser hvor stor kraft det ligger i riktig og god trening. Det er en lettvint løsning å tro at man blir mye bedre med doping.

DOPING: - Jeg er så lei meg at jeg ikke finner dekkende ord. Det sier Østerrikes landslagstrener Trond Nystad til Dagbladet, etter å ha sett denne rystende videoen. Video: Emilie Rydning og Fredrik Filtvedt / Dagbladet Vis mer

- Sier jeg er naiv

Han fortsetter:

- Mange sier jeg er naiv når det gjelder dette, men jeg sier det igjen: Det går an å hevde seg mot dopere om man klarer å holde dopingen på et lavt nok nivå (at få relativt få doper seg, red. anm.). Men det krever at man har et dopingsystem som fungerer og som hindrer bruk av de mest effektive dopingmetodene, sier Ørn.

For et av spørsmålene mange stiller seg, er trolig: Hvorfor har de (med unntak av Alexej Poltoranin) ingen toppresultater i verdenscupen?

- Hvis de tilfører eget blod, så må det tappes først. I denne perioden vil man få redusert prestasjon. Det går gjennom forskjellige faser, for når man bruker eget blod gir man jo blod til seg selv. Det er også der utfordringen ligger i å klare å ta dem, sier Ørn til Dagbladet.

Det er nemlig slik at bloddoping ved hjelp av eget blod kan være vanskelig å oppdage. Ved tilføring av andres blod, kan det for eksempel plukkes opp gjennom endring i blodtype.

- I perioder vil disse utøverne prestere dårligere, så forbedre resultatene. Teoretisk sett, i alle fall.

Vanskelig å oppdage

Effekten av bloddoping er mindre enn ved bruk av de tyngre stoffene, for eksempel EPO (erytropoetin).

- Alt i alt synes jeg denne saken underbygger at doping er et problem i de fleste idretter, også for de idrettene som tror de ikke har et dopingproblem. Fravær av doping i en idrett kan like gjerne skyldes dårlig antidopingarbeid som at utøverne ikke doper seg. Det andre jeg synes, er at dette viser at denne typen etterretning er effektiv i tillegg til tradisjonelt antidopingarbeid. For det tredje, antidopingarbeidet har en effekt, og er viktig for å hindre uhemmet bruk av de tyngste dopingmidlene slik som EPO og anabole steroider. Det siste er at dette viser at vi med gode treningssystemer kan slå doperne.

Yvette Dehnes, laboratorieleder ved Norges laboratorium for dopinganalyse, sier at innføringen av blodpass har gjort at juksemakerne doper seg med langt mindre doser enn det som var vanlig tidligere.

- Mindre doser fører til mindre variasjoner i blodpasset (og er dermed vanskeligere å oppdage), men de vil også ha langt mindre prestasjonsfremmende effekt. Uten blodpass er det vanskelig å avdekke bloddoping i form av blodtransfusjon med eget blod. Doping med EPO kan påvises direkte i både urin og blod, samt indirekte i blodpasset. Direkte påvisning av kunstig EPO i urin og blod er lettere i dag enn for 5 og 10 år siden, fordi metoden er blitt mer sensitiv, sier Dehnes til Dagbladet.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer