Derfor er idretten pill råtten: - Dette er starten på et skred

FIFA-bråk, friidrettsdop, sykkeljuks, pampevelde. Lista er lang.

 RÅTTEN IDRETT:  Sepp Blatter er en suspendert FIFA-pamp, Marion Jones og Lance Armstrong er to råtne epler blant utøverne. Foto: Scanpix
RÅTTEN IDRETT: Sepp Blatter er en suspendert FIFA-pamp, Marion Jones og Lance Armstrong er to råtne epler blant utøverne. Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): Mandagens WADA-rapport som avslørte systematisk hemmelighold av positive dopingprøver sjokkerte en hel idrettsverden. 

Tidligere landslagstrener i friidrett og TV 2-kommentator Johan Kaggestad uttalte da at det var en svart dag for hele toppidretten. 

De har det vært mange av de siste ti åra: Den ene ledende syklisten etter den andre er tatt for dopingjuks. Det øverste organet innen verdens største idrett, fotball, er under omfattende etterforskning for korrupsjon. Håndballen har i mange år vært anklaget for å være udemokratisk styrt. IOC har slett ikke bare godt rykte de heller, selv om den organisasjonen er inne i en betimelig reformprosess.

Penger, pamper, doping og hemmelighold. Et av de store spørsmålene som reiser seg i kjølvannet av sjokkrapporten er hvordan idrettens ånd er blitt så tilgriset.

- Hvis man skal se filosofisk på det, så startet det helt tilbake i antikke Hellas, hvor man jukset ved å smøre seg inn med olje for å vinne. Det finnes lange tradisjoner for å jukse, sier Kaggestad til Dagbladet. 

Trenger nytt organ Han forteller at antidopingarbeidet er et ganske ungt fenomen, og at det har blitt utført på en tilfeldig og lite gjennomført måte hittil.

For 20 år siden ville han ikke anbefale barn å begynne med utholdenhetsidrett på grunn av dopingfaren, men opplevde at idrettstopper ikke tok det alvorlig. 

Han mener fremdeles at det er for lett å dope seg, blant annet fordi utøverne går glipp av enorme økonomiske fordeler når de ikke presterer godt nok.

-  Vi trenger en klar konsekvenskultur og et avgjørende organ som leder håndhevingen av konsekvensene. Der har det skjedd mye for utøverne, men for organisasjonene har det ikke skjedd en dritt, legger han til.  

- Idrettspolitikken er ganske råtten Kaggestad syns blant annet at det er et tankekors at så mange av idrettens ledere har sittet over lengre tid, og at disse ikke nødvendigvis har blitt valgt inn etter demokratiske prinsipper.

Det er en av Norges fremste idrettsbloggere, Andreas Selliaas, enig i. Han legger også stor vekt på at det er viktig å skille mellom enkeltutøvere som doper seg, og den systematiske dopingen som WADA-rapporten avslørte på mandag.

-  Idrettspolitikken er ganske råtten, og mange av dem som sitter i ledende posisjoner har ikke rent mel i posen. Det var gårsdagen det største beviset på. Sånn sett er det positivt, fordi man ikke lenger bare går etter utøverne, men nå også går etter lederne som har et ansvar for at idretten er ren, forteller Selliaas til Dagbladet.

- Hovedtrenden blant dagens ledere er at det stort sett er godt voksne menn som har vært lenge i systemet som er skyldige, legger han til. 

- Idretten har levd sitt eget liv og kontrollert seg selv. Det burde opprettes et «idrettens økokrim». Til nå har forbundene straffet de små, og latt de store fiskene gå. På den måten har de hvitvasket sin egen samvittighet når de utestenger enkeltutøverne, forteller Kaggestad.

- Idretten blir som lederne Han tror den idrettspolitiske viljen til å innføre et slikt kontrollsystem er varierende, men at det er en forutsetning at lederne som driver med juks og bedrag må vekk. Og at de nye må velges i tråd med forsvarlige demokratiske prosesser. 

- Jeg pleier å si at idretten blir som lederne. Det er friidretten og fotballen som er verst, det handler om makt og posisjon. Vi har fått en strutsepolitikk, hvor man tenker at så lenge man ikke finner doping, så er det greit, sier Kaggestad. 

Han håper at IOC kan være inititiativtakere til et slikt kontrollorgan, og at et slikt engasjement kan styrke det rufsete ryktet organisasjonen har pådratt seg de siste tiåra. Likevel stiller han seg tvilende til om dette ønsket er sterkt nok.

Kaggestad håper også at Norge vil melde seg på i diskusjonen, til tross for at de største musklene ikke befinner seg i moderlandet.

- Vi som nasjon har jo en demokratisk idrettsorganisasjon, og det hadde beroliget meg dersom toppledelsen i norsk idrett hadde tatt initiativ. 

Om idrettspolitikkens framtid sier idrettsblogger Selliaas at vi fremdeles kommer til å få se dopingskandaler, men at det forhåpentligvis vil bli vanskeligere å skjule juks i åra som kommer.

- Jeg tror dette er starten på et større skred, slik som det også antydes i rapporten. Jeg tror vi får se flere alvorlige saker, men samtidig håper jeg at den nye generasjonen ledere vil ha et helt annet forhold til åpenhet og demokrati. Det blir de presset til nå, forteller han. 

Må følge pengene Dagbladets kommentator Morten Pedersen mener at det er markedskreftene som styrer, også den mørke siden av toppidretten.

- Det må skilles mellom organisert doping og individuell doping. Avsløringen av den organiserte dopingen skal applauderes. Det synes også greit at en sanksjonsform kan være å utelukke hele nasjonen fra friidrettsarenaen for en periode, for eksempel to år, sier Pedersen.

Han har derimot ingen tro på at dette er nok til å få bukt på den generelle dopingproblematikken.

Han er ikke sikker på hvordan en slik konsekvens vil slå ut for en nasjon, er mer klar på at det er pengene som styrer. Og at det pengene man må følge for å få bukt på det som er infisert i toppidretten og hver enkelt utøver som lar seg friste.

- Penger korrumperer folk. Og det skaper nesten bare dårlige ledere. Den problematikken viser all dritten som er i idretten nå. Det er for fristende å la seg dope. Risikoen for å bli tatt og få to års utestengelse, er ikke nok til å hindre utøvere fra å ta sjansen på å bli god på ulovlig vis, sier Morten Pedersen.


Han fortsetter:

- Alternativet for mange utøvere er ingenting. Jeg skjønner jo at de gjør det. De kan tjene mye penger. Og jeg tror det eneste preventive er å frata jukserne hva de har tjent som dopere, gjerne med renter.
Om alternativet er en kontrakt for hvert arrangement, eller om det bør være en kontrakt som løper med karrieren, er Morten Pedersen usikker på.

- Det må prøves juridisk. Men jeg tror det er det eneste som vil nytte.

Han konkluderer:

- Slik det er nå, kan man komme tilbake etter å ha sonet et par års utelukkelse. Man må gå etter pengene.

Dagbladets kommentator Esten O. Sæther er enig med sin kollega, men fremhever likevel enda et moment: 

- Man må utføre de riktige rettslige skritt, og skape trusselen med at positive tester betyr at inntektene til den enkelte forsvinner. Samtidig må man også se på situasjoner der deltakerene er i en skvis, sier Sæther og sikter til avsløringen av det organiserte jukset i Russland.

 

 

 ETTERLYSER KONTROLL:  Johan Kaggestad mener fellesskapet til idretten svekkes av at maktorganene lukker dørene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix doping i sykkelsporten
ETTERLYSER KONTROLL: Johan Kaggestad mener fellesskapet til idretten svekkes av at maktorganene lukker dørene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix doping i sykkelsporten Vis mer