GULLJENTE: Therese Johaug snakket hardt til seg selv underveis i sekunddramaet mot svenske Frida Karlsson. Det endte til slutt med gull. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

Derfor er Kowalczyk så bitter på Johaug: - Urettferdig

Therese Johaug og Justyna Kowalczyk har vunnet omtrent like mye. Men den polske jenta vil ikke bli sammenliknet med Johaug. I dette intervjuet forteller Kowalczyk om relasjonen til Johaug og at en «ny Kowalczyk» er i vente.

SEEFELD (Dagbladet): Justyna Kowalczyk (36) la opp som verdenscupløper etter forrige sesong, men er tilbake i Seefeld som både landslagstrener og utøver.

Søndag gikk hun lagsprinten for Polen sammen med det 17 år gamle supertalentet Monika Skinder. Etter Kowalczyks comeback i verdenseliten møtte hun Dagbladet og hyllet sin 17 år gamle makker.

Skinder vant sølv i junior-VM i Lahti bak to år eldre Kristina Stavås Skistad for noen uker siden, og er det største talentet i polsk skisport noen gang. Da Kowalczyk var på samme alder, var hun ikke i nærheten.

- Nei, jeg var ikke så god som 17-åring. Jeg hadde bare gått på ski i to år i den alderen og prøvde å lære meg å gå på ski. Jeg begynte å hevde meg først da jeg var 19 år, forteller Justyna Kowalczyk til Dagbladet.

- Mye kan skje fra du er junior til senior, men Monika har et enormt potensial. Hun er et større talent enn meg i sprint og vil bli bedre enn meg der. I distanse har hun litt å jobbe med, sier den polske stjerna.

Kowalczyk ble blant annet slått av langrennsekspert Johanna Ojala som junior. Oajala gjestet Dagbladets Afterski-program i går - og tar et oppgjør med Johaug-påstandene:

Afterski #6: Utøverne har hviledag, men Dagbladet TVs ski-VM-program dundrer videre med den sjette utgaven. Se og nyt. Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

Kowalczyk: Viktigere enn Johaug

Skinder er et resultat av den første generasjonen som vokste opp med Kowalczyk som verdens beste langrennsløper. Den polske 36-åringen fikk sitt store gjennombrudd i OL i Torino i 2006 og dominerte sporten i over ti år, sammen med Marit Bjørgen og Therese Johaug.

Kowalczyk sliter med å anerkjenne superresultatene til sine to norske rivaler. Årsaken er sammensatt, forteller den polske stjerna når Dagbladet spør henne om hvem som er størst: Johaug eller Kowalczyk?

- Therese er fra Norge. Jeg er fra Polen og startet alt fra ingenting og skapte noe nytt. Jeg var best og skapte noe helt nytt. Therese er bra nå, men bygger videre på det andre norske jenter har gjort. Det er annerledes, sier Justyna Kowalczyk til Dagbladet.

GENERASJONSSKIFTE: Justyna Kowalczyk (36) sender stafettpinnen videre til Monika Skinder (17) Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GENERASJONSSKIFTE: Justyna Kowalczyk (36) sender stafettpinnen videre til Monika Skinder (17) Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Med tanke på forutsetninger og påvirkning i hjemlandet, mener du at du er større?

- Jeg tror nok jeg har påvirket sporten enda mer. Det vil nok mange være enige i meg om. Men begge har vunnet mye. Det samme gjorde også Virpi Kuitunen, påpeker 36-åringen.

- Urettferdig

Målt i objektive resultater er det jevnt. Kowalczyk har fire individuelle mesterskapsgull, to av dem i OL og to i VM. Johaug har fem individuelle gull, samtlige i VM.

Johaug og Kowalczyk står begge med nøyaktig 50 verdenscupseire hver, men den polske stjerna vant verdenscupen sammenlagt hele fire ganger, mens Johaug står med tre sammenlagttriumfer.

Kowalczyk har vunnet Tour de Ski fire ganger, mot Johaugs to triumfer.

- Det er jevnt, ja. Therese har ikke vunnet sitt siste skirenn, så hun vil nok gå forbi i antall seirer. Samtidig er det noe helt annet å være norsk langrennsløper enn polsk. Det er ulike forutsetninger. Sammenlikningen er urettferdig når vi vet hvor mye enklere det er å være norsk skiløper, sier Kowalczyk til Dagbladet.

GULL: Therese Johaug ble verdensmester lørdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GULL: Therese Johaug ble verdensmester lørdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg håper at jeg som polsk landslagstrener kan være med på å endre det. Vi har mange unge, spennende jenter på vei opp.

Den nye Kowalczyk?

Det gjelder ikke minst 17 år gamle Monika Skinder, som er enda yngre enn det Johaug var da hun VM-debuterte i 2007. Dagbladet møtte supertalentet søndag.

- Hvordan er det å gå senior-VM i en alder av 17 år?

- For meg er det ikke noe problem å gå her, selv om jeg bare er 17 år. Jeg er bare glad for at jeg får sjansen her. Det er veldig overraskende at jeg fikk sjansen, sier Monika Skinder til Dagbladet.

- Jeg var veldig oppspilt og glad etter VM-sølvet. Forhåpentligvis kan jeg ta steget opp neste år og vinne VM-gullet.

- Er du den nye Kowalczyk?

FULL STOPP: Gunde Svan blir intervjuet av Dagbladets Øyvind Godø. Så kommer Charlotte Kalla forbi. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Jeg vet ikke. Jeg er ikke så glad i å ha det presset på meg. Jeg er 17 år. Justyna er en jeg ser opp til. Hun har hatt en fantastisk karriere og har vunnet så mange medaljer. Det er inspirerende.

- Det er kult at hun både er trener og fortsatt kan konkurrere. Justyna er rå.

- Jeg snakker ikke med Therese

Kowalczyk stortrives i sin trenerrolle, selv om Skinder mener langrennslegenden er litt vel hard som trener.

Hard har hun også vært mot Johaug etter den positive dopingprøven, blant annet gjennom syrlige stikk på Twitter.

- Hvilket forhold har du og Therese i dag, egentlig?

- Therese og jeg har ingen relasjon. Jeg snakker ikke med Therese. Vi snakker ikke sammen. Det er flere år siden sist, sier Kowalczyk til Dagbladet.

Samtidig skryter hun også av Johaug.

Afterski #5: Gull og bronse til Norge, gledestårer og musikknyheter. Dette og mye mer i den femte utgaven av Dagbladet TVs eget ski-VM-program. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås. Vis mer

- Mine elever ser opp til Therese. Jeg vil bli som henne, sier de. Målet mitt er at de kan utfordre Therese og de beste, sier 36-åringen.

Derfor er Kowalczyk bitter

Da Johaug avga den positive dopingprøven, skrev den polske stjerna på Twitter at hun koste seg med popkorn da hun fulgte den norske jentas tragedie.

- Hva tenker du om stikkene hun sendte til deg da du led som mest, Therese?

- Det får Kowalczyk selv stå for. Jeg får ikke gjort noe med det og kan ikke ha fokus på det. Jeg visste at det ville komme en del negativt i lys av denne saken, men også at mange ville støtte meg. Heldigvis har det vært klart mest støtte, sier Johaug til Dagbladet.

- Jeg har ikke snakket med Kowalczyk om denne saken. Jeg har ikke snakket med henne i det hele tatt siden sist vi konkurrerte sammen i 2016.

Spørsmålet er hvorfor Kowalczyk er så opptatt av å sende stikk til norsk langrenn?

Afterski #4: For en dag i Seefeld! To gull, irritert russer og mye mer snacks. Se den fjerde utgaven av Dagbladets eget ski-VM-program nå. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås. Vis mer

Slik Dagbladet forstår det handler Kowalczyks bitterhet om kombinasjonen suverene norske resultater og informasjonen som har kommet ut om norsk idrettsmedisinering i lys av Kowalczyks egen tidligere dopingdom.

Kowalczyk testet selv positivt på det betennelsesdempende Dexamethason i 2005. Normal utestengelse er to år for dette stoffet. 36-åringen hadde et forenklet medisinsk fritak (TUE) fra sin lege for behandling av en betennelse i akillesen, men den fylte ikke WADAs krav til ordinært medisinsk fritak.

Derfor fikk hun en to år lang utestengelse av FIS' dopingpanel, en dom hun anket til CAS, fordi hun mente forbudslisten av feiltolket og fordi hun hadde fått en legeerklæring. Kowalczyk ble imidlertid møtt med de samme frasene om utøverens eget ansvar som var hovedbudskapet i sakene til Johaug og Martin Johnsrud Sundby.

Spesielt utfall

Likevel halverte FIS dommen tre uker seinere, fordi de hadde tolket forbudslisten feil, noe WADA påpekte. Da mente Kowalczyk at hun hadde rett til en ny høring for å fremme formildende omstendigheter, noe FIS mente var unødvendig, da disse ble vurdert i forrige høring.

Afterski #2: Sergej Ustjugov i krangel med Johannes Høsflot Klæbo, som senere tok gull. Ellers var det knall, fall, tårer og massevis av drama. Se episode to av "Afterski" nå. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås/Fredrik Filtvedt. Vis mer

Da saken likevel kom opp i CAS, gikk de hardt ut mot FIS og var klar på at Kowalczyk opplagt hadde krav på å få dommen redusert grunnet nevnte formildende omstendigheter. Da dommen til slutt falt i CAS, hadde imidlertid den polske profilen allerede vært utestengt i 10,5 måneder. Da besluttet CAS at nøyaktige de 10,5 månedene hun allerede hadde sonet, var korrekt straffeutmåling.

Kowalczyk, den polske leiren og flere eksperter mener at straffen hadde vært lavere om dommen hadde kommet før, at 10,5 måneders utestengelse ble straffen fordi hun allerede hadde sonet det da dommen kom. Dette har bidratt til 36-åringens bitterhet og behov for å rakke ned på norsk idretts medisinbruk. Hun måtte også leve med et ufortjent stempel i flere sesonger - noe som har satt spor i den polske langrennslegenden.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.