Derfor er Malysz suveren

Polakken Adam Malysz (23) har revolusjonert hoppsporten denne VM-vinteren. Nå jobber hele hoppverden for å ta ham igjen til Lahti-VM 15. til 25. februar. På trenertoppmøtet i forbindelse med storbakke-NM i Granåsen, var hoppteknikk det store diskusjonstemaet.

Én av hovedårsakene til at Malysz hopper fra konkurrentene, er at han taper mindre fart enn dem ut fra hoppet. Han er lynrask i satsbevegelsen, og har full strekk i kroppen umiddelbart etter å ha passert hoppkanten.

Malysz' største hemmelighet er at han gjør unna lukningsfasen raskere enn noen andre. Lukningsfasen er overgangen fra sittestilling til flyvestilling og varierer fra én til 15-20 meter ut fra hoppet. I denne viktige fasen bevarer Malysz farten mye bedre enn resten.

Den uhyre raske lukningstida skaper Malysz i satsen. Mens de mindre gode hopperne har dårlig balanse i tilløpet, tør den flygende polakken å ha tyngden rett over foten hele veien nedover.

- Når Malysz er på hoppkanten, har han skapt et helt annet og bedre utgangspunkt enn oss. Suksessen hans er et resultat av riktig balanse og skikkelig tråkk ned i hoppet. Vi kaster oss mer framover i satsen, dermed får vi ikke det samme freske frasparket. I skihopping er det ofte vanskelig å gjøre det enkle, sier landslagstrener Geir Johnsen.

Trampolineeffekt

At Malysz har funnet på noe lurt, viser de åtte v-cupseirene hans så langt i vinter.

- Vi må først og fremst gjøre noe med balanseringen i tilløpet. Bare ved å sitte stabilt med hodet lavt, kan vi tråkke hardere og riktigere ned i hoppet. Trampo-lineeffekten er forbeholdt dem som er balansert riktig, sier fagkonsulent i Olympiatoppen, tidligere Kollen-vinner Steinar Bråten.

Kombinasjonen av å ha mest behagelig sittestilling, størst kraft ned i hoppet i satsen, raskest lukningsfase og minst vekt (52 kg, 167 cm), gjør at Malysz også har mest selvtillit og størst trygghet i hoppingen.

- Roterer

- I tråkket roterer Malysz mer enn konkurrentene. Ut fra hoppkanten dreier han raskt i skia med lav overkropp. Deretter er det bare å fly lengst mulig ned mot overgangen, sier Steinar Bråten.

Problemet med skihopping er at alt henger sammen og er like viktig. Et perfekt skihopp er én hel bevegelse. Malysz har trent inn den nye hoppteknikken på porselen, og brukt flere år på å automatisere de riktige bevegelsene. Nå går alt av seg selv.

Da han vant sitt første verdenscuprenn i Innsbruck 4. januar, var det mye fordi Malysz torde å gå med den enorme rotasjonen ut fra hoppet. De gangene rotasjonen blir for voldsom, kompenserer han litt ved å heve overkroppen ørlite grann.

Hodebry

Hoppingen hans i år har gjort ski-hoppingen mer ekstrem, og skapt masse hodebry for konkurrentene. Den tyske hoppkongen Martin Schmitt jobber knallhardt for å ta igjen Malysz innen Lahti-VM. Hjemmefavoritten Janne Ahonen sto over v-cuprennene i Willingen sist helg for å finne tilbake den riktige balansen i tilløpet.

- Vi har ikke sjanse til å tilegne oss Malysz' hoppteknikk innen VM, sier fagkosulent Steinar Bråten.

<B>HOPPREVOLUSJON:</B>Adam Malysz har nærmest vært uslåelig i hoppbakken denne sesongen. Flere mener polakken har revolusjonert hoppsporten.