Derfor er Messi verdens beste fotballspiller

Har danske forskere funnet svaret på gåten?

VERDENS BESTE? Danske forskere har nå forsøkt å finne ut hvorfor. Foto: Manu Fernandez/AP/SCANPIX
VERDENS BESTE? Danske forskere har nå forsøkt å finne ut hvorfor. Foto: Manu Fernandez/AP/SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Det er en evig diskusjon som vil skille fotballfans i verden over lang tid, også i fremtiden. Hvem er verdens beste; Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo? Det nærmeste vi kommer en fasit er kåringen av Gullballen, som går til den fotballspilleren som har vært best det siste året. Denne kåringen vant Messi nylig, for tredje året på rad.

En rekke danske forskere har nå fått i oppgave å finne ut hvorfor Messi er verdens beste fotballspiller. Det finnes riktignok ingen formel som viser hvorfor, men de har prøvd å sette fingeren på grunnen, ifølge videnskap.dk

- Lionel Messi er en meget underlig mann. Han er mindre enn de andre, han er ikke så sterk, han løper ikke så hurtig eller langt, og på alle de fysiologiske parametre som jeg sitter med, stikker han seg ikke ut, konstaterer Jesper Løvind Andersen med, labratorieleder på Idrettsmedisinsk Avdeling (ISMC) på Bispebjerg Hospital i Danmark.

Flere spørsmål Jesper Løvind Andersen har i mer enn 10 år vært med på å tilrettelegge den fysiske treningen for den danske storklubben FC København, så han er vant til å følge profesjonelle fotballspillere, og analysere deres fysikk helt til den minste detalj. Men når det gjelder Messi, så hoper spørsmålene seg opp.

- Det ser selvfølgelig ut til at han flytter beina raskere enn de fleste, og han er «outstanding» til å skifte retning, men hvis man fokuserer på enkelte parametre som utholdenhet og hurtighet, er det til enhver kamp andre som slår han på disse punktene, sier Andersen.

- Til gjengjeld er den samlede pakken ekstraordinært god. Han må være fantastisk til å lære å restituere. Og så må mannen ha, som vi ikke kan teste ham for, en egen fornemmelse av tid og rom, å flytte seg og reagere på signaler tidlig - og ikke bare registrere de, men omsette de til fysiske reaksjoner. En slik test kan vi ikke kjøre på fotballspillere, og det må være her det ligger noe eksepsjonelt, lyder vurderingen fra Løvind Andersen.

Det kan være vanskelig å forstå hva forskeren mener med dette. De beste fotballspillere har en særlig evne til å analysere både ballens bane, og deres motstanders bevegelser i en lynhurtig hastighet. Et engelsk tv-selskap har tidligere utført mange fysiske tester på blant annet Cristiano Ronaldo, noe som gir en liten pekepinn.

Handler automatisk Hjernen spiller selvsagt også en stor rolle for fotballspillere. Hjerneforsker Troels Wesenberg Kjær forklarer at når man trener noe igjen og igjen, blir hjernen dyktig til å lese situasjonen. Det fører til at man kan handle uten å tenke over at man gjør det — handlingen blir på et vis automatisert.

- Det betyr at oppmerksomheten retter seg utelukkende mot det som er relevant. I fotballspillerens tilfelle kan det være ballen og med - og motspillerne, men ikke publikum som buer. Så er man i stand til å «spille gjennom» og ta de riktige avgjørelsene på de riktige tidspunktene, sier Troels W. Kjær, overlege på Klinisk Nurofysiologisk Klinikk ved Rikshospitalet i Danmark.

Hvis man skal bli så god som Ronaldo og Messi, kan man repetere forskjellige øvelser til det kjedsomme, helt til det sitter i ryggraden. Men en annen ting som også hjelper, er om hjernen din er stor.

- Vi vet at 10 prosent av et menneskes IQ kan forklares med vår medfødte hjernestørrelse. Det hjelper at den er stor når mange opplysninger skal lagres i hjernen. Det handler også om konstuktiv «feedback». Hvis man får kjeft for å bomme på målet, mister man også lysten til å skyte. Men når du ser ballen treffe målet, og du ser hvordan nettmaskene blafrer, gir det en form for positiv feedback, som er sentral i innlæring, og det gjør dem til bedre fotballspillere, sier Kjær.

Riktige gener På Aalborg Universitetet sitter en av verdens førende forskere i smerte, muskeltretthet og kroppens fysiologiske begrensninger og reaksjoner, professor Lars Arendt-Nielsen. Han tror Messi har vært heldig med genene.

- Det er slik at noen har en mer hensiktsmessig muskelkoordinasjon enn andre. De kan simpelthen aktivere muskler i en mer hensiktsmessig rekkefølge - og kraftigere eller svakere- avhengig av hva kroppen har behov for i stuasjonen. Kanskje Messi er slik. Noen mennesker virker anormale, men det kan hende at fysiologien har kommet godt ut for dem, slik den faller dårlig ut for andre. Det er ikke noe man selv kan gjøre med det, det handler om hvor heldig man har vært med å bli skrudd sammen genetisk, sier Lars Arendt-Nielsen.

Ikke noe problem å være lav Lionel Messi er lav av vekst, men det trenger ikke være noe problem skal man tro forskerne. Thomas Bull Andersen nevner to andre faktorer som kan gjøre det til en fordel å være mindre enn motstanderen:

1. En liten spiller kan få større akselerasjon i hele kroppen, både når det gjelder løp og retningsskifte.

2. Hvis to spillere kan nå en ball, vil den lille spilleren ha best mulighet for å nå den hurtigst, igjen fordi frekvensen av hans benbevegelser er høyere enn motstanderens.

Messi og Ronaldo har vidt forskjellig kroppsbygning, så det er tydelig at hvordan man er skrudd sammen ikke trenger å bety noe for hvor god man kan bli.

SETT DET FØR? Lionel Messi har scoret over 50 mål hver av de siste to sesongene. Foto: AP Photo/Manu Fernandez)
SETT DET FØR? Lionel Messi har scoret over 50 mål hver av de siste to sesongene. Foto: AP Photo/Manu Fernandez) Vis mer