Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor er  Firmino og Coutinho Liverpools nøkkelspillere i drømmen om ligatittelen

Med Statszone bruker FFT statistikken fra Liverpools 2-4 seier på Selhurst Park over Crystal Palace.

BRASILIANSK GLEDE: Philippe Coutinho og Roberto Firmino. Foto: AFP PHOTO / Glyn KIRK 
BRASILIANSK GLEDE: Philippe Coutinho og Roberto Firmino. Foto: AFP PHOTO / Glyn KIRK  Vis mer

Året var 2014 og kampen hadde gått i 78 minutter da Philippe Coutinho entret Selhurst Park.

Liverpool ledet 0-3 og kjempet om Premier League-tittelen. Det var bare noen få dager igjen av sesongen. I løpet av et minutt hadde Crystal Palace scoret. I løpet av de neste tre minuttene scoret de to til. Kampen endte 3-3 og Liverpools tittelhåp var knust.

Selv om kollapsen ikke kan skyldes på Coutinho hadde det vært forståelig om han aldri ønsket å sette sine bein på Selhurst Park igjen etter den kampen. Tre sesonger senere var det nettopp Coutinhos fantastiske prestasjoner som ledet Liverpool til en 4-2 seier i London. Drømmen om tittelen er tilbake.

NØKKELSPILLER: Coutinho i duell med Crystal Palaces Lee Chung-Yong. Foto: Andrew Fosker / Seconds Left / REX / Shutterstock
NØKKELSPILLER: Coutinho i duell med Crystal Palaces Lee Chung-Yong. Foto: Andrew Fosker / Seconds Left / REX / Shutterstock Vis mer

Liverpool hadde fått 20 poeng på de ti første kampene i 2013/14-sesongen, da de burde ha vunnet ligaen. I år har de 23 poeng, og de vil få tøff konkurranse – spesielt fra Manchester City og Arsenal, som foreløpig er foran dem på målforskjell.

For tre sesonger siden var Coutinho innflytelsesrik ved siden av Luis Suarez og Daniel Sturridge. Nå er han og landsmannen Roberto Firmino to spillere som kan være avgjørende når Liverpool skal kjempe om tittelen.

Firmino scoret det fjerde og siste målet mot Palace med en lur lobb over Steve Mandanda. Coutinho på sin side hadde en finger mer i spillet på de tre første målene. Først åpnet han forsvaret og Alberto Morento fant Emre Can med sin målgivende pasning. Så sendte den lille brasilianske magikeren av gårde to nøyaktige cornere som ble headet i mål av Dejan Lovren og Joel Matip.

STATISTIKK: Oppbygning av målene til Can og Firmino. Foto: FourFourTwo/Haymarket/Statszone
STATISTIKK: Oppbygning av målene til Can og Firmino. Foto: FourFourTwo/Haymarket/Statszone Vis mer

Brasilianerne både assister og scorer

Coutinhos to målgivende pasninger tok hans totale statistikk opp til seks på de 10 Premier League-kampene denne sesongen – bare Kevin De Bryne har like mange, og det er mer enn Mesut Özils og Eden Hazards statistikk kombinert.

- Han er en god fotballspiller, sa Jürgen Klopp med et skjevt smil etter kampen. Da han ble spurt om han kunne utdype hva han synes om Coutinhos prestasjoner svarte han:

- Han er en veldig god fotballspiller.

Coutinho skapte fire sjanser på Selhurst Park og hadde 23 pasninger på øverste halvdel av banen, det var flere enn noen annen spiller. Han hadde fire skudd på mål, et antall bare Firmino kunne matche.

I tillegg til sine seks assist har Coutinho fire mål denne PL-sesongen, Firmino på sin side har fire mål og tre målgivende. I løpet av hele 2016 har Firmino vært involvert i hele 18 mål – 13 scoringer og fem assisterende pasninger.

Duoen klarte nesten å kombinere til enda et mål mot Palace da Firmino la innlegg til sin landsmann, men Coutinhos heading traff stolpen. Sammen har de to hjulpet til å gjøre Liverpools angrep til et av de sterkeste i ligaen – de helrøde har scoret 24 mål og ligger likt med Manchester City på den statistikken.

Problemet til Liverpool ligger hos forsvaret. De siste elleve bortekampene har de sluppet inn mål – så brasilianernes bidrag har vært ekstremt viktig.

Man får følelsen av at de må score mange mål for å veie opp for de defensive problemene, slik at de får de poengene de trenger. På Selhurst Park gjorde de nettopp det, og duen vil være viktig i ukene og månedene fremover.

STATISTIKK: Brasilianernes skudd og forsøk. Foto: FourFourTwo/Haymarket/Statszone
STATISTIKK: Brasilianernes skudd og forsøk. Foto: FourFourTwo/Haymarket/Statszone Vis mer

Moreno fikk det beste ut av Coutinho

At Alberto Moreno var inkludert i startoppstillingen i London kom som en overraskelse. Spanjolen har vært en katastrofe tidligere og fått mye kritikk for de feilene han har begått. Med James Milner ute på grunn av sykdom fikk likevel venstre backen sjansen.

Moreno har ikke startet en kamp siden 3-4 seieren mot Arsenal på Emirates i ligaåpningen. Siden da hadde de røde bare sluttet inn åtte mål på åtte kamper.

Det var ikke noen tilfeldighet at hans tilværelse skapte nok en målrik kamp. Hans defensive problemer er synlige og han burde gjort mer for å blokkere innlegget som ledet til Palace sitt andre mål. Men spanjolen hadde også en betydelig innflytelse på angrepet – spesielt i første omgang når han kombinerte med Coutinho.

Moreno hadde 12 pasninger i angrep i løpet av kampen, og alle kom før pause. Som en kontrast kan vi se at Milner bare hadde ni pasninger i angrep i løpet av hele kampen mot West Bromwich Albion.

Til sammen hadde Moreno 34 pasninger som havnet hos rett mottaker og ti av dem var til Coutinho. Som takk fikk spanjolen ni pasninger tilbake av brasilianeren. Det lot Liverpool bygge opp til flere angrep på venstresiden, blant annet til det første målet deres.

STATISTIKK: Moreno og Coutinhos kombinasjoner. Foto: FourFourTwo/Haymarket/Statszone
STATISTIKK: Moreno og Coutinhos kombinasjoner. Foto: FourFourTwo/Haymarket/Statszone Vis mer

Duen er sentral i gegenpresset

Noe som er viktig i Jürgen Klopps spill er at spillerne må jobbe begge veier på banen, og brasilianerne gjør nettopp det.

Coutinho prøvde seg på 9 taklinger i London, og fire av dem var vellykket. Selv den som var i et skummelt område dersom han ikke hadde fått ballen. Begge brasilianerne er nøkkelspillere i Klopps gegenpress-system, og en det er en av grunnene til at Daniel Sturridge ikke lenger er førstevalg på spissplassen.

Crystal Palace hadde faktisk bedre taklingsstatistikk enn Liverpool med deres 27 mot 23 vellykkede taklinger – men bare ni av the Eagles’ taklinger kom på motstandernes banehalvdel. Gjestene derimot hadde 13 av taklingene på Palace sin halvdel.

Klopp system er basert på å vinne ballen høyt på banen, og raskt snu ballbesittelsen til målsjanser. Med Coutinho og Firmino på laget vil det systemet fortsette å være suksessrikt for de røde.

STATISTIKK: Liverpool og Coutinhos taklingsstatistikk. Foto: FourFourTwo/Haymarket/Statszone
STATISTIKK: Liverpool og Coutinhos taklingsstatistikk. Foto: FourFourTwo/Haymarket/Statszone Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling