- Derfor er OL over. Håper jeg kommer meg hjem i morra

Alle trodde Johannes Høsflot Klæbo (21) skulle kjempe om medaljer på OL-femila. I stedet håper han å rekke hjem for å se den fra sofaen.

SISTE SPARK: Johannes Høsflot Klæbo avsluttet sitt OL-opphold med litt småtriksing etter pressekonferansen der han forklarte hvorfor nok er nok og at han nå reiser hjem. Foto: Bjørn Langsem
SISTE SPARK: Johannes Høsflot Klæbo avsluttet sitt OL-opphold med litt småtriksing etter pressekonferansen der han forklarte hvorfor nok er nok og at han nå reiser hjem. Foto: Bjørn LangsemVis mer

PYEONGCHANG (Dagbladet): Etter seieren på sprintstafetten sammen med Martin Johnsrud Sundby ble Johannes Høsflot liggende lenge våken. Han kjente seg sliten og litt utladet, lurte på dette med denne femmila.

Tvilen var så avgjort til stede. En telefon senere, til morfar Kåre, så var det bestemt. Det blir ikke noen femmil på langrenns-kometen.

- Morfar merket med en gang at jeg ikke var så motivert som jeg må være for å gå ei femmil i OL. Da var valget enkelt, sa han på en improvisert pressekonferanse i Pyeongchang torsdag ettermiddag koreansk tid.

Sov godt

- Nå håper jeg å komme meg hjem allerede i morgen, sier han.

Da valget endelig ble tatt onsdag kveld, sovnet Johannes Høsflot Klæbo som en stein.

- Jeg kunne senke skuldrene og fikk min beste natt med søvn her nede.

Fenomenet Klæbo reiser hjem med tre gullmedaljer fra sitt aller første OL. Det er ikke noe annet enn fantastisk. Men det har kostet. Kostet så mye at han altså ikke ville risikere å gå den siste OL-distansen.

- Skal en gjøre det må en gå all in. Det nytter ikke bare å stille opp. Og når jeg kjenner tvil, føltes det riktig å trekke seg. Det er andre løpere her som er 110 prosent motivert for å gå, sier han.

Hylles av treneren

Trener Tor Arne Hetland kaller Klæbos avgjørelse for «voksen» og at det gjenspeiler kulturen i laget.

REISER HJEM: Johannes Høsflot Klæbo følte lettelse etter å ha tatt avgjørelsen om å stå over lørdagens femmil. Foto: Bjørn Langsem
REISER HJEM: Johannes Høsflot Klæbo følte lettelse etter å ha tatt avgjørelsen om å stå over lørdagens femmil. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Selvsagt tapper det for krefter i løpet av et helt OL. Det presset Johannes har hatt utenfra er stort, men det presset som han legger på seg selv, er minst like stort. Og det er det han bryr seg om da han ikke er hundre prosent mentalt forberedt til femti kilometer med blodslit. Det er en særdeles voksen avgjørelse, sier landslagstrener Tor Arne Hetland til Dagbladet.

- Det er ingen som vil gå et løp på nitti prosent og tro at de kan prestere. Du hører også hvor storsinnet Holund er, som gir kred til de som gikk stafetten, sier Hetland, og legger til:

- Det er det som er kulturen. Det er det vi jobber etter, og det gir selvsagt resultater, sier landslagstreneren.

- Stort av Klæbo

Niklas Dyrhaug, som sammen med Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund er klar for femmila, skryter også av unggutten.

- Det er stort av Johannes å gi fra seg plassen når han ikke føler seg helt klar. Det sier mye om ham som person. Ikke alle ville gjort det, sier Niklas Dyrhaug.

- Han har hatt et enormt mesterskap med tre gull og jeg skjønner at han føler seg utladet, selv om han kunne kjempet om gull der også, fortsetter han.

Emil Iversen tar Johannes Høsflot Klæbos plass på femmila.

- Vært slitsomt

Høsflot Klæbo legger ikke skjul på at OL har vært en fantastisk opplevelse, men også slitsomt.

- Jeg har kjent på presset. Men det var kanskje enda verre i ukene før OL. Da var det første jeg gjorde da jeg la meg og det første jeg gjorde da jeg våknet å kjenne etter om jeg var sår i halsen.

- Jeg har vært nervøs. Veldig nervøs. Men jeg har valgt å være ærlig om det, jeg tror det lønner seg. Og under OL har vi hatt mye sosialisering og vi løperne har vært mye sammen, som utpeker en Playstation-kamp med Finn Hågen Krogh som OL - ikke-sportslige - høydepunkt.

- Nå skal det bli godt å komme hjem litt, og lade opp til resten av sesongen, sier han.

OL 2018: Tidligere snowboardkjører Stine Brun Kjeldaas gjest i OL-studio. Sammen med Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther, får du alt om dagens OL-døgn: Det historiske gullet til USA, herrenes dominanse på langrennsstafetten, og den ville skøyterekorden til Norge. Med Ingrid Cogorno som programleder. Video: Lise Rafaelsen <... Vis mer