Derfor er RBK bedre med Åge

ROSENBORG

er definitivt blitt bedre under Åge Hareide. Akkurat som de antatt tøffeste konkurrentene er blitt svakere. Der har du forklaringen på det enorme gapet i toppen av tabellen, men ikke på Rosenborgs positive utvikling. På en dag da Rosenborgs kanskje mest overlegne seriegull er på plass i premieskapet, blir det veldig feil å fokusere på andres udugelighet.

MEN DET ER

et viktig faktum at trusselbildet i Tippeligaen fort ble et helt annet enn Åge Hareide hadde forespeilet seg: Medaljevinnerne fra i fjor, Molde og Lyn, kjemper fortsatt mot nedrykk.

Typisk og trist.

HAREIDE HAR

gjort en del tydelige valg som utelukkende har vist seg positive. I dag kan valgene virke selvfølgelige. Men for noen måneder tilbake var de både kontroversielle og sportslig diskuterbare. De viktigste:

Vrakingen av Skammelsrud:

Sportslig sett har ikke Skammelsrud vært savnet. Det forteller noe om at det var tid for et skifte, men mest om at Ørjan Berg har mestret den sentrale midtbanerollen utmerket. Vrakingen var også et signal om at Hareide ønsket å løse opp litt i den meget tette kjernen av rutinerte RBK-spillere som i stor grad har styrt klubben både på og utenfor banen i mange sesonger.

Kontinuitetsbærere er både bra og viktig, men de kan også hemme en naturlig fornyelse.

VRAKINGEN

av Skammelsrud var et signal til hele spillergruppa om at det kommer en trener som er nullstilt i forhold til alder og meritter. Prestasjonene avgjør.

Resultatet var at en del av de mindre etablerte sto fram med større trygghet og autoritet, og at de gamle rutinerte fikk seg en vekker.

Hareide mener selv beslutningen er en av de tøffeste han har foretatt. I dag kan vi fastslå at den også var riktig. Og svært viktig.

Satsinga på Espen Johnsen og Ståle Stensaas:

Også et tøft valg. Og mer politisk enn sportslig begrunnet før sesongstart. Den islandske landslagskeeperen Arni Arason har - sammen med Ørjan Berg - vært Rosenborgs beste enkeltspiller på internasjonalt nivå de siste sesongen. Men også en Bosman-spiller som signaliserte at han ville vekk fra klubben. Det samme gjorde den finske backen Janne Saarinen.

Hareide markerte tidlig at unge Johnsen og nærmest utrangere Stensaas var førstevalg, til tross for at de på det tidspunktet neppe var best - og fikk de svarene han håpet på. Storspill.

Berg i ny posisjon:

Det var ingen overraskelse at Ørjan Berg taklet sin nye sentrale midtbanerolle eksemplarisk. Det var mer overraskende for motstanderne som nå fikk en ny mann å forholde seg til - etter en rekke sesonger med mer forutsigbare Skammelsrud. Berg har fylt rollen med nye kvaliteter som har hevet laget.

Riseth inn som midtstopper:

Erik Hoftuns eneste lille svakhet er samtidig Vidar Riseths største styrke: Hurtigheten. Det lå i kortene at disse to ville bli et perfekt midtstopperpar. Erik Hoftun får nå full uttelling for sin fotballkloke aggressivitet og sine kreative ambisjoner - og er i ferd med å gjennomføre sin kanskje beste sesong i Rosenborg.

ÅGE HAREIDE

får naturligvis mye skryt i dag. Fordi han er sjef. Like naturlig er det at han skal dele skryten med sin nærmeste medarbeider, Ola By Rise - og fordele komplimangene i et unikt miljø.