Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor er super-G Norges superøvelse

- Spesielt at gullfangsten er så forskjellig, sier OL-vinner.

NORSK GULLØVELSE: Kjetil Jansrud er den største favoritten for onsdagens VM i super-G, en øvelse Norge historisk sett har dominert. På bildet er han på vei ned til bestetid på utfortreninga tirsdag. Foto: AP Photo/John Locher
NORSK GULLØVELSE: Kjetil Jansrud er den største favoritten for onsdagens VM i super-G, en øvelse Norge historisk sett har dominert. På bildet er han på vei ned til bestetid på utfortreninga tirsdag. Foto: AP Photo/John Locher Vis mer

(Dagbladet): Norge har dominert super-G siden Aamodt ble olympisk mester i super-G i 1992.

Hele åtte av 21 mesterskapsvinnere i super-G er nordmenn, hvorpå gullene er fordelt mellom Kjetil André Aamodt (3), Atle Skårdal (2), Lasse Kjus, Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud.

Torsdag klokka 19 kjører Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde for et nytt norsk gull i Beaver Creek, etter at rennet ble utsatt i går.

- Jeg har forventninger til Jansrud. Han leverte på mandagens trening, og han virker veldig selvsikker. Kjøremessig og kjøreteknisk er han litt i en egen klasse denne sesongen, sier Hans Petter Buraas til Dagbladet.

- Med favorittstempelet han har fått, blir noe annet enn gull en nedtur?

- Nei, det synes jeg ikke. Men medalje er noe man bør forvente. Men VM er VM. Det er alltid muligheter for overraskelser og outsidere.

Fire ganger så mange gull Sveitsiske Pirmin Zurbriggen ble første verdensmester i super-G i 1987, mens Østerrike, anført av Hermann Maier og Stefan Eberharter, er nest beste super-G-nasjon med fire mesterskapsgull.

I den andre og ikke helt ulike fartsdisiplinen utfor, er historien derimot en helt annen.

For det første ble mesterskapsutforen en realitet allerede i 1931, og for det andre har en liten utforforbannelse versert over Norges fartsenere.

På 60 mesterskapsutforer har Norge kun vunnet to ganger.

Begge triumfene er signert Aksel Lund Svindal - i 2007 og 2013. Til sammenligning har Østerrike plukket 23 gull i øvelsen.

Med andre ord har Norge fire ganger så mange mesterskapseire i super-G som i utfor, selv om det har vært tre ganger så mange gull å kjempe om i utfor kontra super-G.

Kultur for fart I og med at disse to fartsøvelsene domineres stort sett av de samme utøverne, er denne tendensen noe pussig.

- Det er spesielt at gullfangsten er så forskjellig, men det er ingen fasit på hvorfor. Det er ekstremt små marginer i utfor, og ingenting er gitt på forhånd. Ser man bare på statistikk, kan man stille ganske mange spørsmål, smiler Buraas.

Men gullvinneren fra OL i Nagano har likevel en forklaring på hvorfor Norge har dominert onsdagens mesterskapsøvelse etter at den ble innført i 1987.

- Vi har fartsdisiplinene som kultur i Norge. Det har alltid blitt trent mye fart, fordi den treninga blir sett på som helt nødvendig for å prestere i andre disipliner, forklarer den tidligere landslagsutøveren.

Rundt klokka 23 norsk tid vil det være klart om nok en gullmedalje kan føyes inn i rekka.

Tirsdag bekreftet Jansrud favorittstempelet. Han var best på utfortreninga, åtte hundredeler foran østerrikeren Max Franz. Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde hadde henholdsvis ellevte og 39. beste tid i treningsomgangen.

MYE FARTSTRENING: Hans Petter Buraas, som var best i slalåm, er klar på at norske utøvere alltid har trent mye fart, uavhengig av hvilken disiplin de satser på. Foto: Erik Berglund, Dagbladet.
MYE FARTSTRENING: Hans Petter Buraas, som var best i slalåm, er klar på at norske utøvere alltid har trent mye fart, uavhengig av hvilken disiplin de satser på. Foto: Erik Berglund, Dagbladet. Vis mer