Magnus Carlsen verdensmester i sjakk for tredje gang:

Derfor er supertrekket til Magnus Carlsen så spesielt: - Det er en amatørs våte drøm. Det skjer kanskje en eller to ganger i livet

Atle Grønn har aldri fått spilt en slik skjønnhet på brettet. Det gjorde Magnus Carlsen, og overrasket alle.

BRILJANT: Magnus Carlsen (med hvit) ofrer dronningen i sitt siste trekk og setter utfordreren Sergej Karjakin i sjakk matt. Slik ble han verdensmester. GM Daniel King kommenterer. Video: Daniel King / PowerPlayChess Vis mer

(Dagbladet): Klokka var nærmere 01.00 i natt da Magnus Carlsen og den norske fansen i lokalene i New York kunne strekke armene i været og juble for nok en VM-tittel.

VM-tittelen er hans tredje i rekka, og man skulle nesten tro at det bare var å gi Carlsen trofeet med en gang. Men utfordrer Sergej Karjakin var god, og de to måtte ut i omspill etter at det sto uavgjort 6-6 etter tolv partier.

De to første omspill-partiene endte i remis, før Carlsen slo til og vant i det tredje partiet. Dermed trengte han bare remis med hvite brikker i det fjerde partiet.

TAKKET FAREN: Magnus Carlsen holdt en lang takketale etter finalen i sjakk-VM hvor han trakk frem forholdet til faren sin Henrik og hvor mye han har hjulpet Magnus på veien til VM-seieren. Video: NTB Scanpix Vis mer

- En amatørs våte drøm

Og da Carlsen ofret sin dronning ved å flytte den til H6, var det over og ut for utfordreren. Carlsen sto med to mulige matt.

- Det er en amatørs våte drøm å få lov til å ofre dronningen. Det skjer ikke ofte, kanskje en eller to ganger i livet, sier sjakkekspert Atle Grønn.

Han synes det var en sjokkerende tilfeldighet at Carlsen fikk mulighet til å ofre dronningen sin.

- Magnus klarte å lage et kunstverk. Han måtte gjøre det etter at han sjakket med tårnet, hvis ikke hadde han tapt. Jeg er litt nysgjerrig på hva Karjakin tenkte der, sier Grønn til Dagbladet.

Sjakkeksperten sier at han selv aldri har fått ofret dronningen på like vakkert vis på de 30 årene han har vært på toppnivå i Norge.

- Det dukker kun opp hos de som fortjener det.

- Har ofte marginene på sin side

Magnus Carlsen slet gjennom hele VM med å få overtaket på Karjakin, men kunne altså juble til slutt. Grønn mener Carlsen er som Petter Northug - at han kommer i voldsom fart på slutten.

- Magnus har forandret sporten. Nå er det litt mer kjemping til siste slutt og mindre objektivitet og vitenskap. Magnus er mest opptatt av å vinne, og tar i bruk alle midler for å gjøre nettopp dette. Han er kun fornøyd med remis hvis det gir ham turneringsseieren, forteller Grønn, forteller Grønn.

Men uslåelig, det er han ikke, mener sjakkeksperten.

- Det var ikke mye som skulle til for å tape mot Karjakin. Men han er verdens beste, og han har ofte marginene på sin side. Magnus gjør noen feil på veien, men han spiller slik at motstanderen også gjør feil.

- Usikkert hvor lenge Magnus kan holde på

SEIRET:  Magnus Carlsen, smiler mens han holder pokalen som beviset på tittelen som verdensmester. Foto: AP/Mary Altaffer
SEIRET:  Magnus Carlsen, smiler mens han holder pokalen som beviset på tittelen som verdensmester. Foto: AP/Mary Altaffer Vis mer

I november 2013 ble Carlsen verdensmester, og har altså forsvart tittelen to ganger. Men om han har motivasjon til å holde på tittelen i 15 år, slik som Garri Kasparov, er Grønn usikker på.

- Det er vanskelig å si hvor lenge Magnus kan holde på. Jeg tror ikke han har motivasjon til å kjempe for å være verdensmester lenger enn Kasparov.

Dagbladets sjakkekspert Tarjei Joten Svensen har også fulgt Carlsens vei mot sin tredje VM-tittel på rad. Heller ikke han mener 26-åringen er uslåelig.

- Det viste han nå under VM, sier Svensen.

- Mange vil slite med å slå ham

I desember venter VM i lyn- og hurtigsjakk i Qatar, med flere gode motspillere. Carlsen ble i 2014 den første sjakkspilleren som hadde alle tre verdensmestertitlene samtidig, og er ikke overraskende storfavoritt.

- Han har så å si alltid vært best når det gjelder, men det er ikke en selvfølge at han vinner.

- Tror du motstanderne frykter ham på noen måte?

- De er ikke nødvendigvis redde, men Karjakin for eksempel har veldig mye respekt for Magnus. Men det er jo klart, han har jo erfaringen, og jeg tror det er mange som vil slite med å slå ham, sier Svensen.

Sjakk har fått mye oppmerksomhet etter at Carlsen ble verdensmester i 2013. Det er Svensen svært glad for.

- Det er veldig viktig for sjakksporten, Magnus kan ta sporten videre. Han er en superstjerne, og har et stort navn. Magnus er kjent i hele verden, og det er veldig bra.

FOR TREDJE GANG: Magnus Carlsen slo Sergej Karjakin i kampen om VM-tittelen, etter å ha overrasket alle ved å ofre dronningen sin. Foto: AP Photo/Mary Altaffer
FOR TREDJE GANG: Magnus Carlsen slo Sergej Karjakin i kampen om VM-tittelen, etter å ha overrasket alle ved å ofre dronningen sin. Foto: AP Photo/Mary Altaffer Vis mer