TING PÅ SPILL: Landslagsjef Thorir Hergeirsson og håndballjentene møter Sverige til kamp om 5. plassen i EM. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TING PÅ SPILL: Landslagsjef Thorir Hergeirsson og håndballjentene møter Sverige til kamp om 5. plassen i EM. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Derfor er Sverige-kampen viktig

EM-avslutningen mot svenskene kan være med og påvirke inngangen til OL 2020.

PARIS (Dagbladet): - Det handler om stolthet og ære, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til Dagbladet.

Norge og Sverige spiller om 5.- og 6.-plassen i håndball-EM i dag klokka 14. For første gang siden år 2000 (6. plass) spilles et EM-sluttspill uten håndballjentene i semifinale, men til tross for en sportslig nedtur, kan avslutningen bli viktig likevel.

Norge var nesten akterutseilt i EM allerede etter gruppespillet, og laget gikk inn i hovedrunden med null poeng. Bare et lite håndballmirakel kunne sende håndballjentene videre til semifinale som to av topplagene i pulja.

De tre strake seirene i hovedrunden betød at Norge sikret 3.-plassen i pulja, som gir plasseringskamp mot Sverige.

Det kan være viktig for OL 2020.

12 lag

Det er bare 12 lag som får plass i OL i Tokyo om halvannet år - og kampen om plassene er knallhard. EM-vinnerne fra det pågående mesterskapet får allerede nå flybillett til Japan. Det samme gjør VM-vinnerne om ett år.

- Kampen om 5. plass kan bety noe, det kommer litt an på plasseringer i VM neste år - og kontinentplasser til en olympisk kvalifisering. Det er ikke en «være, eller ikke være»-kamp. Men for oss er det viktig å bli nummer fem når vi har muligheten, sier Thorir Hergeirsson til Dagbladet.

- Vi har lyst til å avslutte som vi har gjennomført de siste kampene i hovedrunden. Kampen kan bli viktig inn mot Tokyo-OL. Det vil tiden vise, sier Hergeirsson.

Norge vinner uansett ikke årets EM. Dersom Norge heller ikke vinner VM om ett år, er OL-kvalifiseringen i mars 2020 siste sjanse. Dit er det bare de beste rangerte europeiske lagene som kommer.

VM ekstremt viktig

Ser vi på OL-kvalifiseringen før Rio-OL 2012, var åtte av tolv lag fra Europa. Fra VM-sluttspillet 2015 var det nummer 2, 3, 4, 5, 6 og 7 som fikk plass i OL-kvalifiseringen. Fra EM 2014 fikk nummer 3 og 4 plass.

En eventuell 5. plass for Norge i årets EM trenger ikke bety stort for OL-kvalifiseringen 2020, men dersom Norge går på en smell i neste VM, er alle plasseringer avgjørende for seedingen til kampene i mars 2020.

- Det lønner seg alltid å vinne kamper, med tanke på seeding. Det er også ekstra motiverende når Sverige er motstander, sier Stine Bredal Oftedal.

Disse 12 får OL-plass:

1 - OL-vertene Japan er direktekvalifisert

1 - Vinner EM 2018 (Romania, Russland, Nederland eller Frankrike)

1- Vinner Afrikamesterskap 2018

1- Vinner av VM 2019

1- Vinner av Panamerikanske leker 2019

1- Vinner av Asiamesterskapet 2019

6 - OL-kval. mars 2020. Tre puljer med fire lag. To beste fra hver pulje får OL-plass.