FIKK SPONSORENES VELSIGNELSE: Petter Northug får lov til å kjøre sitt eget løp i år igjen, men denne gangen er skiforbundets sponsorer pådrivere for å få ham med landslaget. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FIKK SPONSORENES VELSIGNELSE: Petter Northug får lov til å kjøre sitt eget løp i år igjen, men denne gangen er skiforbundets sponsorer pådrivere for å få ham med landslaget. Foto Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Derfor får Northug tilbud om ny spesialavtale

Et splittet skistyre satte vedtak til side.

(Dagbladet): Det var et splittet skistyre som tirsdag kom fram til at de kunne sette til side Northug-vedtaket fra i fjor, et vedtak som fastslo at Northugs Coop-avtale måtte opphøre dersom han skulle representere Norge i verdenscupen kommende sesong.

Nå tilbys Northug en friperiode fram til sesongstarten i november, slik at han kan profilere Coop helt fram til sesongstart. For landslagssponsor og Coop-konkurrent Spar er det nå helt uproblematisk. 

FÅR BRUKE NORTHUG: Avtalen med skilandslaget er akkurat som i fjor, Coop får annonsere fritt med sin frontfigur utenfor sesongen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
FÅR BRUKE NORTHUG: Avtalen med skilandslaget er akkurat som i fjor, Coop får annonsere fritt med sin frontfigur utenfor sesongen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- Vi kunne ikke gjort dette om ikke sponsorene var med på det, sier generalsekretær i Norges Skiforbund, Stein Opsal, til Dagbladet.

Intern uenighet


Dagbladet kjenner til at flere av de andre grenene i forbundet er kritiske til at langrennsleiren setter den eksisterende landslagsfinansieringen, med bransjeeksklusivitet som et bærende sponsorelement, i spill. Flere stemte også mot forslaget.

«Vedtaket ble gjort med stort flertall, og selv om skistyret var delt, var det stort sett i harmoni det ble gjort.» Stein Opsal, generalsekretær i Norges Skiforbund

- Vedtaket ble gjort med stort flertall, og selv om skistyret var delt, var det stort sett i harmoni det ble gjort, sier Opsal.

Harmoni var det derimot ikke da det samme styret møttes for en uke siden. Da ble Northug-forslaget stemt ned, men mindre enn en uke senere ble det altså vedtatt.

- Det var ikke den foretrukne løsningen, det var ikke det. Vi gikk for å sette foten ned. På samme måte som Petter Northug nå får større frihet, vil dette bety mindre fellesskap i skiforbundet. Jeg er usikker på hvor smart det er, sier Elling Breivik som representerer alpint i skistyret, til Dagbladet.

Breivik var blant dem som stemte mot Northug-avtalen, men sier at han bare må ta til etterretning at langrennsledelsen med Erik Røste i spissen igjen velger å prioritere Northug på denne måten.

IKKE BESTE LØSNING? Deler av  skistyret var mot å tilby Northug en avtale som gir friheter til egen sponsor. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
IKKE BESTE LØSNING? Deler av skistyret var mot å tilby Northug en avtale som gir friheter til egen sponsor. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Sponsorenes helomvending


Helomvendingen langrennsdelen av skiforbundet har gjort siden i fjor forklares med Northugs landslagslojalitet i sesongen som gikk.

- For et år siden var det motsatt. Da vedtok vi, etter å ha snakket med sponsorene, at slike avtaler skal vi ikke ha. Men så viste erfaringene at det var langt fra så skadelig som vi trodde. Nitti prosent av reklameverdien ligger jo i skisesongen, og da er Northug skiforbundets mann, sier Opsal.

For fortsatt er det slik at Northug må tegne landslagsavtale om han vil gå verdenscup. Nå avhenger alt av om Team Northug og Coop gir slipp på markedsrettighetene gjennom hele skisesongen slik de har vært tvunget til de to siste årene.

- Dette er forhandlinger mellom Petter og skiforbundet og det har vi ingen kommentar til, skriver kommunikasjonsdirektør i Coop Norge, Harald Kristiansen i en sms til Dagbladet.