Derfor fikk Otto sparken

Flere sentrale spillere i Tromsø var toneangivende i kritikken mot Otto Ulseth og spillerstilen. Den sparkede treneren mener spillerne hadde for mye makt da hans skjebne ble avgjort.

TROMSØ/OSLO (Dagbladet/Nordlys): Otto Ulseth er ingen bitter mann etter at han fikk sparken som TIL-trener, men han er forundret.

- Det er lenge siden det ble slutt på spillerdemokratiet. Dette minner om en prosess fra 70-tallet. Det er rart at spillerne plutselig deltar i en slik prosess. Spillerne skal ikke sitte ved en rundbordskonferanse og ha håndsopprekning om slike spørsmål, mener Ulseth, som understreker at han har et avslappet forhold til å bli oppsagt.

Selvransakelse
Dramaet i Tromsø startet mandag formiddag. Ulseth snakket med styret og klubbens sportslige ledelsen. Han hadde tillit. På ettermiddagen gikk lagkaptein Ole Martin Årst til de andre i spillergruppa. Klokka 20.00 samlet spillerne seg til allmøte.

- Spillerne hadde en grundig prosess. Møtet varte i halvannen til to timer. Vi fikk luftet veldig mye, noe som var meningen med møtet. Døra ble stengt, og det som ble sagt der er mellom oss. Vi gikk i oss selv _ hadde en skikkelig selvransakelse, sier kaptein Ole Martin Årst til Dagbladet.

På spillermøtet fremsatte sentrale spillere kritikk mot Otto Ulseth. Etter det Dagbladet kjenner til, var det først og fremst kritikk mot spillerstilen og taktiske disposisjoner. Blant annet savnet nøkkelspillere en definert plan B offensivt.

Flere av klubbens spillere, som har startet de fleste kampene i år, var toneangivende i kritikken mot trenerteamet. Og innstillingen til styret gjaldt hele trenerteamet, ikke bare Ulseth.

Overrasket Otto

- Det kom helt overraskende på meg. Det var første gangen jeg fikk høre om noe kritikk. Kritikken gikk faktisk på mine sterke sider som trener. Det er tidligere kommet frem små og konstruktive forslag til endringer, men ikke så mye som et røyksignal om at jeg ikke har tillit i spillergruppa, sier Ulseth.

KRITISKE: Spillerne var med på å felle Otto Ulseth. Flere sentrale spillere kom med kritikk av blant annet spillerstilen i lukkede møter på Alfheim. I går ledet Steinar Nilsen TIL-treningen og i dag venter Brann.
KRITISKE: Spillerne var med på å felle Otto Ulseth. Flere sentrale spillere kom med kritikk av blant annet spillerstilen i lukkede møter på Alfheim. I går ledet Steinar Nilsen TIL-treningen og i dag venter Brann. Vis mer

Spillerutvalget, bestående av Ole Martin Årst, Bjørn Johansen og Karim Essidiri, tok med seg spillernes synspunkter på et nytt møte med TIL-ledelsen som startet noen minutter før 22.00 mandag kveld.

Styret hørte på spillernes kritikk _ og i går formiddag kom den endelig bekreftelsen på at Otto Ulseth ikke lenger er trener for Tromsø.

- Føler du deg dolket i ryggen av spillerne?

- Jeg vil ikke bruke den betegnelsen. Jeg er veldig avslappet til dette, men noen spillere har satt igang en prosess som de ikke ante rekkeviden av. Jeg vet jeg har backing fra sentrale spillere, styret og trenerteamet, svarer Ulseth.

- Fin fyr

Kaptein Ole Martin Årst sier at spillerne visste konsekvensen av det de gjorde.

- Selvsagt gjorde vi det. Vi hadde ikke satt igang en slik prosess uten å være klar over konsekvensene. Vi kom med en innstilling, og du trenger ikke være analytiker for å finne konklusjonen, sier Årst.

_|Var det enstemmighet i spillergruppa?

- Talen var ganske klar fra opinionen, svarer Årst, som takker Otto Ulseth for en fin tid i Tromsø.

- Otto er en fin fyr. Det står respekt av at han kom på Alfheim tirsdag, tok spillerne i hånda og takket for tida vi har hatt sammen, sier Årst.

Nilsen overtar

Den tidligere TIL-treneren flytter hjem til Klæbu ved skolestart. Så skal han tilbake til Adresseavisen.

- På klubbens vegne beklager jeg at det ble slik. Dette reduserer Tromsøs sjanser til å overleve i Tippeligaen, men TIL kommer til å klare seg. De kommer til å havne på midten av tabellen. Jeg skal heie på TIL resten av sesongen, sier Ulseth.

TIL-ledelsen ville ha Steinar Nilsen som hovedtrener istedet for Otto Ulseth. I går ledet Nilsen sin første trening som hovedtrener.

- Jeg kommer nok til å være mer tydelig i både væremåte og talemåte. Jeg er noe mer direkte enn Otto, og kommer ikke til å være redd for å ta for meg enkeltspillere, også i fellesseanser, sier Steinar Nilsen.

OVERRASKET: Otto Ulseth sier han er overrasket over kritikken fra spillerne. - Det er tidligere kommet frem små og konstruktive forslag til endringer, men ikke så mye som et røyksignal om at jeg ikke har tillit i spillergruppa, sier Ulseth.