Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor freder spillerne Høgmo, selv om det blir ny fiasko i kveld

- Farsfigur.

INKLUDERENDE: Per-Mathias Høgmo slår en lun pasning til landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred på kamparenaen i Ungarn. Foto: Bjørn Langsem
INKLUDERENDE: Per-Mathias Høgmo slår en lun pasning til landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred på kamparenaen i Ungarn. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

BUDAPEST (Dagbladet): - Per-Mathias har ekstrem tillit, sa generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, da han var gjest i Dagbladets Morgenmøtet-sending ved bredden av Donau lørdag.

Og blir det opp til spillerne, fortsetter det sånn. For i troppen er det ingen tvil om at Per-Mathias Høgmo er mannen som skal lede Norge også i VM-kvalifiseringen neste høst - selv om det skulle bli ungarske jubelscener her i Budapest søndag kveld.

- Det handler om måten han framstår på, måten vi spiller på, og måten han er på som leder. Lederstilen hans er appellerende for gruppa, så han er vi alle veldig fornøyd med, sier Tom Høgli.

- Hva har endret seg i løpet av de to åra dere har hatt ham som landslagssjef?

- Jeg vet ikke om så mye har endret seg, men vi er mer balanserte i måten vi spiller på nå. I starten var vi kanskje litt overivrige, men nå har vi funnet den rette balansen. Til tross for at vi taper den første kampen mot Ungarn synes jeg vi viser at vi har noe i denne playoffen å gjøre, absolutt. Så jeg håper han får lov til å bygge dette laget videre. Det er bare å se på det siste året, hvilke framskritt vi har tatt, og det kommer opp stadig flere gode, unge spillere.

Farsfiguren Høgmo Håvard Nordtveit sier dette:

- Først og fremst er Per-Mathias en utrolig dyktig trener, og så er han god med mennesker. Det har skjedd et generasjonsskifte, det er mange unge her, og vi er flere kompiser som har spilt sammen gjennom den 1990-årgangen - og så er det noen enda yngre som er kommet til, sier Nordtveit.

- Så jeg føler vi er mer som en familie. Og der er Per-Mathias farsfiguren, mens Tom Høgli er onkelen.

Stefan Johansen stiller seg også bak Høgmo, selv om laget ikke skulle gå til EM.

- Ja, det gjør jeg jo. Når vi er så nært et EM med et lag som er i stadig utvikling, synes jeg vi har hatt en bra kvalik. Jeg synes også at ting blir gjort på en riktig måte. Vi tar hele tida nye steg. Jeg tror ikke det er så mange andre enn mediene som stiller spørsmål ved det. Vi spillere står i alle fall 100 prosent bak ham, sier Johansen.

- Bør ikke være tema Det bekreftes av Jo Inge Berget:

- Ja, jeg støtter absolutt Høgmo. Han har gjort en god jobb med landslaget. Han har fått oss til en playoff, og det var ikke hans skyld at vi ikke satte sjansene sist. Han er helt klart en god trener. Om ting ikke går veien mot Ungarn, burde han ikke få fyken på grunn av det, sier Berget.

- Hva tenker du om at det har startet en debatt rundt Høgmos posisjon?

- Det bør ikke være et tema engang, svarer keeper Ørjan Håskjold Nyland.

- Han har gjort det bra. Vi holdt på å vinne gruppa. Vi var bare 17 minutter unna å gjøre det, så det viser at vi gjør det bra.

- Hvilke kvaliteter har Høgmo?

- Han er en god motivator og har dyktige folk rundt seg. Han har en solid og bred plattform fra tidligere klubber, både i Norge og Sverige - og fra tidligere landslag. Vi har en bra spillestil, fastslår Ingolstadt-spilleren.

Positiv Ødegaard Unggutten Martin Ødegaard, som ble gitt landslagsdebut som 15-åring i 2014, stiller seg i sirkelen som slår ring om Høgmo:

- Jeg synes han er flink fotballfaglig, først og fremst. Han kan fotball og er flink med faget. Han er også flink til å motivere oss. Jeg har absolutt veldig tro på det han driver med.

Rosenborgs Pål André Helland ser ikke noe poeng i å diskutere Høgmos framtid:

- Det er vel litt tidlig å bevege seg ut på den debatten der. Vinner vi kampen søndag, har Per-Mathias fått ut det aller beste vi kunne håpe på å få ut i kvalifisering, og det er å kvalifisere oss til EM. Hvordan vi kommer oss dit er totalt likegyldig når mesterskapet starter.

• Ungarn-Norge har avspark 20.45 i kveld. Kampen vises på TVNorge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media