BRØDREPRAT:  Tomas Northug slår en prat med broren Petter Northug før tirsdagens treningsøkt. Foto: Bjørn Langsem
BRØDREPRAT: Tomas Northug slår en prat med broren Petter Northug før tirsdagens treningsøkt. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Derfor frykter ikke lillebror Northug noen

- Er du fra Norge bør du kjempe om pallplass.

FALUN(Dagbladet): Det har vært en spesiell sesong for Tomas Northug. 24-åringen plasserte seg beskjedent på resultatlista i verdenscupen helt til det nye året ringte inn.

Så snudde det.

Etter tre dagers med helt treningsfri - ble januar en stor opptur. Det starter med gode treningsresultatet, fortatte med hans første verdenscupseier i sprint i Otepää 17.januar og endte med herjing på NM-sprinten Røros før et fall ødela i finalen.

Plutselig var i han i VM-troppen.

Diagonalekspert Det er diagonalgangen som er blitt Tomas´ forse. Under NM parkerte han samtlige konkurrentene i de tøffe bakkene i sprintløypa.

Sprintløypa i Falun er også tøff, men Tomas tviler på at han kan parkere de han selv beskriver som sine argeste konkurrenter, Ola Vigen Hattestad, Petter Northug og regjerende sprintverdensmester Nikita Kriukov, i bakkene:

- Jeg frykter ingen i motbakkene. Utfordringene min er å være med å kjempe mot slutten og være sterk nok i stakingen. Det har jeg jobbet litt med nå. Hver løper har sin forse - min er diagonalgang. Men du kan ikke komme ned dit, være konge på haugen, og tro du kan gå ifra alle i motbakkene.

- Er det ikke nettopp det du må tro du er for å hevde deg i sprinten?

- Jo, du må tro du er det, men du kan ikke tro du kan gå ifra tidlig. Du må ha krefter igjen på de siste 100.

Og som Tomas tidligere har sagt til Dagbladet. Han er ikke i VM som læregutt:

- Er du nordmann bør du være med å kjempe om pallplass. Og det har jeg vist at jeg er god nok til. Jeg, trives under press. Det passer meg bra.

En trygghet Torsdag står han på startstreken i den klassiske sprinten sammen med Eirik Brandsdal, Petter Northug og Ola Vigen Hattestad.

- Er det en trygghet å ha storebror med?

- Nei, tryggheten er å ha tre stykker som har gått mesterskap før. Det er trygghet å ha Eirik, Ola og Petter på startstrek. Det gjør at jeg vet at jeg har med meg mesterskapserfaring. Jeg vet ikke hva jeg går til.

Hvordan skal det gå med deg og Petter i samme løype?

- Det blir spennende og spesielt når det skal deles ut medaljer. Det kan fort bli noen tighte dueller, men det er sånn en sprint er. Jeg kommer ikke til å tenke ekstra på at det er Petter som eventuelt går mot meg. Det er mange scenarioer man kan se for seg som er spesielle. Jeg må ta med meg det som booster meg positivt, sier Northug.