GODT HUMØR: Charlotte Kalla gleder seg til en ny sesong, og etter to sesonger uten, nye dueller mot Therese Johaug. Foto: Bildbyrån
GODT HUMØR: Charlotte Kalla gleder seg til en ny sesong, og etter to sesonger uten, nye dueller mot Therese Johaug. Foto: BildbyrånVis mer

Charlotte Kalla om Therese Johaug

Derfor frykter Kalla Johaug

Charlotte Kalla og det svenske landslaget utroper Therese Johaug som langrennsdronning allerede før sesongen er i gang.

STOCKHOLM (Dagbladet): Et samlet svensk landslag er helt enige om to ting: De har hatt en meget god sesongoppkjøring. Og Therese Johaug kommer til å bli vanskelig å slå i vinter.

- Vi har hørt at det har gått så veldig bra for henne i sommer og i høst. Hun kommer til å gå fort. Det er en utfordring for oss å prøve å slå henne, sier landslagstrener Magnus Ingesson.

- Det blir spennende, jeg tror ikke hun er mindre sterk nå enn sist. Hun er helt sikkert veldig motivert for å gå veldig fort, sier Stina Nilsson.

- Jeg tror hun blir utrolig sterk. Det finnes liksom ikke indikasjon på noe annet. Hun viste jo en enorm kapasitet i Lysebotn.

Det sier svenskenes største stjerne og fjorårets beste distanseløper, Charlotte Kalla. I rennet i Lysebotn i august ble hun slått av sin norske rival med 1 minutt og 58 sekunder. En overkjøring.

Inspireres av Johaug

På spørsmål fra svensk media om det bare er gøy å ha Johaug tilbake, er Kalla full av lovord om sin norske venninne. Kalla innrømmer at hun bruker henne som motivasjon i treningsarbeidet før hver sesong.

- Jeg synes jo hun er en stor inspirasjonskilde, både for meg og mange andre utøvere. Man må gjøre alt rett i treningsarbeidet i sesongoppkjøringen for å kunne være med og utfordre henne. Det gjør at man skjerper seg, sier Kalla.

- Du bruker henne som inspirasjon i treningen?

- Ja, virkelig. Jeg vet at jeg er nødt til å forsøke å trene smart for å være klar nå som det er klart for å møtes i Ruka, og for resten av vinteren, sier Kalla.

I august var Kalla i Oslo for å trene med Johaug. Hun mener rapportene om at Johaug er bedre enn noen gang sannsynligvis stemmer.

- Ja. Jeg tror i hvert fall hun er sterkere mentalt enn noen gang før, sier 31-åringen.

I sommer tok Kallas mangeårige personlige trener Magnus Ingesson over jobben som landslagstrener for de svenske kvinnene. Han mener at sin elev ikke er favoritt mot Johaug på noen distanser den kommende vinteren.

- Jeg tror at Johaug blir tøff, hun virker utrolig sterk. Hun kommer til å bli veldig farlig i vinter. Jeg vil hevde at på alle distanser de to møtes må Therese finne seg i å være en liten favoritt på forhånd, sier Ingesson.

Nervøs og spent

Selv opplever Johaug at hun ikke helt vet hvor hun er sammenliknet med sine utenlandske konkurrenter, etter to år på sidelinja.

- Jeg er jo nervøs. Og spent. Jeg vet jo liksom ikke riktig hvor jeg står i forhold til konkurrentene og de andre jentene. Selv om barmarkstreninga har vært bra, så er det noe annet når du får et startnummer på brystet og du skal tyne ut det aller siste i konkurranser, fortalte Johaug selv til Dagbladet forrige uke.

Kalla er imidlertid ikke bekymret på Johaugs vegne, og mener de sterke resultatene på rulleski i sommer gjorde godt for jenta fra Dalsbygda.

- Jeg tror det var godt for henne å få noen løp på rulleski. Hun hadde lengtet etter å konkurrere igjen, sier Kalla.

Langrenn trenger Johaug

Det er ikke bare det svenske landslaget som har tro på Johaug. Ifølge Expressens kommentator Tomas Pettersson er forventningene hos det svenske folket skyhøye.

- De er ekstremt høye. Jeg tror den allmenne forventningen er at hun skal vinne hvert eneste distanseløp hun går. Alt vi har hørt om Therese er bare superlativer, at hun er bedre enn da hun forsvant, og det er slett ikke utenkelig. Hun har ikke fått trent i fred og ro, men hun har i alle fall fått trent uten forstyrrelser annet enn på det mentale, så det er skyhøye forventninger til henne, sier Pettersson.

Therese Johaug gjør sitt comeback i verdenscupen i finske Ruka i slutten av november, og er forberedt på en mindre hyggelig velkomst av det finske publikum.

- Jeg gleder meg veldig til å gå i Kuusamo, men jeg vet jo også at det kan være at folk er skeptiske og det er plakater uti løypa og sånne ting. Jeg er forberedt på det, sa Therese Johaug til Dagbladet under høydesamlingen i italienske Val Senales forrige uke.

EKSPERT: Expressens Tomas Petterson. Foto: Bildbyrån
EKSPERT: Expressens Tomas Petterson. Foto: Bildbyrån Vis mer

Pettersson mener noe av den samme innstillingen finnes blant det svenske langrennspublikummet. Han forteller at clostebol-saken har endret svenskenes syn på Johaug.

- Ja, i stor grad, og det må hun leve med. Hver gang jeg skriver en tekst om Therese Johaug så dropper det inn mail med temaet «en gang dopet - alltid dopet». Det finnes en klikk med svensker som mener det, og alltid kommer til å mene det, selv om jeg tror det er et mindre antall i Sverige enn i andre land, sier Pettersson.

- Det kommer kanskje til å være noen plakater i Sverige også og det kommer til å komme en del ganske sure kommentarer. Personlig synes jeg det er helt feil. Hun gjorde en feil, nå har hun sonet sin straff. Langrennssporten behøver Therese Johaug, særlig når Marit Bjørgen har gitt seg, skal vi ta henne imot med åpne armer. Men som sagt, alle føler det ikke slik, sier Pettersson.