Sjakk-VM i New York

Derfor gamblet Magnus på dramatisk omspill framfor å gå for seier

Må spille nye avgjørende VM-partier onsdag.

OMSPILL: Etter bare 35 minutter og 30 trekk var mandagens parti over. Carlsen gikk for remis selv om han hadde fordel av å spille med hvite brikker. Onsdagens omspill starter klokken 20 norsk tid. Video: Reuters/Redigerer: Henrik Skolt / NTB Reuters Vis mer Vis mer

New York (Dagbladet): Det tolvte ordinære partiet i sjakk-VM mellom Magnus Carlsen og den russiske utfordreren Sergej Karjakin endte i remis. Dermed er stillingen 6-6 sammenlagt. Onsdag, på Carlsens bursdag, møtes de to stjernespillerne til avgjørende omspill.

- Unnskyld til fansen som kanskje hadde ønsket et lengre parti, sa Carlsen selv på pressekonferansen etter et av de raskeste partiene i VM-historien.

Carlsen spilte med hvite brikker, men valgte likevel en forsiktig åpning som sjokkerte ekspertene. Dette var etter alle solemerker kalkulert beregning fra den regjerende verdensmesteren.

- Onsdag blir det minst fire partier. Da har Magnus litt mer slingringsmonn. Han er veldig god i hurtigsjakk, og har blitt verdensmester i hurtigsjakk to ganger på rad. Magnus mener det er et format han liker, forklarer Carlsens manager, Espen Agdestein, til Dagbladet.

Risikerer armageddon

Omspillet starter med fire hurtigsjakkpartier. Der får spillerne 25 minutter spilletid hver samt ti sekunder tillegg per trekk. Dersom det fortsatt står uavgjort, skal de spille to og to lynsjakkpartier. Der får de fem minutter per spiller og tre sekunder tillegg per trekk.

Dersom det fortsatt står uavgjort etter ti runder med lynsjakk, kommer det som i sjakkverdenen kalles armageddon. Det foregår ved at en loddtrekning avgjør hvem som får førstevalg på om han ønsker hvite eller svarte brikker. Velger han hvitt, er han nødt til å vinne. Velger han svart får han ett minutt mindre spilletid, men samtidig holder det med remis for den svarte for å sikre seg VM-tittelen.

- Normalt er Magnus en klar favoritt i hurtigsjakk mot Karjakin, men omstendighetene er spesielle. Det gjelder å være tøff i hodet. Det er Magnus. Uansett blir det drama og spenning på onsdag, sier Agdestein.

Han forteller at han selv var nervøs før dagens parti, men at Carlsen selv virket rolig.

- Selv om det var et antiklimaks for publikum i dag, så får de det tilbake med renter onsdag, lover manageren.

- Løsne på snippen

Han mener Carlsen helt bevisst gikk for en kjapp remis.

- Magnus har nok funnet ut at han har størst sjanser ved å spille et play-off med fire partier i stedet for å spille ett parti i dag. Han er veldig god i hurtigsjakk og virker pigg så han har gode sjanser.

Nå må både Karjakin og Carlsen omstille seg fra partier som har vart opp mot sju timer til å spille fryktelig raskt.

- Det gjelder å løsne litt på snippen og spille raskt. Klokka blir mye viktigere. Det gjelder å få tempo inn i kroppen, sier Agdestein.

- Risikabel strategi

Dagbladets sjakkekspert, Tarjei Joten Svensen, mener spillernes nerver og deres evner til å holde dem under kontroll nå vil spille en stadig større rolle.

- Magnus virker så selvsikker. Han vet han er den beste hurtig- og lynsjakkspilleren. Han har vært gjennom dette mer enn Karjakin. Samtidig er det en risikabel strategi. Karjakins sjanser har aldri vært større enn det de er nå. Nerver spiller inn enda mer nå, og det er mer åpnet, sier Svensen.

ENDELIG SEIER: Magnus Carlsen tok sin første seier i VM-kampen mot Sergej Karjakin først i det tiende partiet. GM Daniel King forklarer her hvordan Karjakin først overså en mulighet for remis før Carlsen over 50 trekk presset seg til seier. Video: Daniel King / PowerPlayChess Vis mer

Dermed ligger det an til at omspillet blir ekstremt dramatisk.

- Kontroll på nervene har mye å si. Dagsformen spiller inn. Det er fire partier i hurtigsjakk. Utrolig mye kan gå galt. Taper du ett parti med hvit, blir det ekstremt vanskelig, forklarer Svensen.