SLIK FÅR DU NEPPE SE MESSI: Diego Maradona forlater en psykiatrisk klinikk i Buenos Aires i september 2004 etter fire måneders rehabilitering for narkotikaavhengighet.  Foto: Reuters/Scanpix
SLIK FÅR DU NEPPE SE MESSI: Diego Maradona forlater en psykiatrisk klinikk i Buenos Aires i september 2004 etter fire måneders rehabilitering for narkotikaavhengighet. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

Derfor går Messi aldri i Maradona-fellene

- Er mye bedre forberedt på suksessen.

||| (Dagbladet): Lionel Messis festforestilling mot Arsenal i går ga ytterligere skyts til alle som vil sidestille ham med - eller kanskje rangere ham foran - Diego Armando Maradona.

Over halvparten av Dagbladets lesere har sagt at dere mener Messi allerede er bedre i avstemningen vi laget tidligere i dag.

Men på ett punkt er det imidlertid grunn til å håpe og tro at Messi aldri vil matche eller overgå Maradona. For uansett hvor stort talentet til Maradona var, er han kanskje den fotballspilleren som har kastet bort mest på utenomsportslige fadeser.

Den siste delen av karrieren, og årene etter, har vært preget av narkotika, mafiatilknytning, vold og økonomisk havari.

Tatt godt vare på
Det er en felle det er vanskelig å se for seg at Messi går i. Og grunnene til det er flere, mener Kolbotn-trener Dan Eggen, som har La Liga-erfaring fra Celta Vigo og Alavés.

- Det handler blant annet om systemet han har vokst fram i. Det er mye mer organisert enn før, og han har vært der fra han var liten, sier Eggen til Dagbladet.

Messi kom til Barcelona som 13-åring, da den spanske storklubben sa seg villig til å betale for behandlingen av hormonfeilen som gjorde at han sluttet å vokse. Han flyttet til Barcelona med familien, og ble tatt hånd om av klubbens ungdomsakademi.

- Han har fått menneske- og skolemessig utdannelse i godt miljø i Spania. Maradona gikk mer sine egne veier, og det var hysteri fra første stund.

Eggen mener dessuten at dagens argentinske spillere stort sett har veldig gode holdninger.

- Alle gode, unge argentinere som kommer til Europa nå har en utrolig positiv ærgjerrighet, og bevissthet om hva som skal til for å bli gode - uten at det blir egoistisk, sier Eggen.

En annen oppvekstOvergangskonsulent Tor-Kristian Karlsen, som blant annet har vært speidersjef i Hannover, talentspeider Bayer Leverkusen og sportsdirektør i Fredrikstad, mener forskjellen på de to argentinske superspillerne starter fra fødselen - om ikke før.

- At Messi kommer til å lande på beina, har med oppveksten hans å gjøre. Han kommer fra helt andre kår enn Maradona. Maradona var en gategutt fra slummen i Buenos Aires. Han hadde ingen utdannnig, og kunne vel knapt spise med gaffel og kniv da han kom til Barcelona, sier Karlsen til Dagbladet.

Messi kommer også fra fattige kår, med en far som jobbet på fabrikk og en mor som var renholder på deltid, men oppveksten hans kan likevel ikke sammenliknes med Maradonas, mener Karlsen.

- Messi er fra Rosario, og har italienske aner. Det var en livsstil som er mye nærmere den europeiske. Allerede der ligger det et grunnlag som gjør ham mye mer forberedt på de fordelene som berømmelsen gir deg, sier Karlsen.

- Napoli ødela MaradonaKarlsen mener starten på undergangen for Maradona var klubbskiftet fra Barcelona til Napoli.

VIL HOLDE BAKKEKONTAKTEN: - Messi vil lande på beina, sier Tor-Kristian Karlsen. Han mener Messi har helt andre forutsetninger enn Maradona. Foto: Lluis Gene, AFP/Scanpix
VIL HOLDE BAKKEKONTAKTEN: - Messi vil lande på beina, sier Tor-Kristian Karlsen. Han mener Messi har helt andre forutsetninger enn Maradona. Foto: Lluis Gene, AFP/Scanpix Vis mer

- Den store feilen til Maradona var at han dro til Napoli - av alle steder. Byen var kanskje enda mer «søramerikansk» enn Sør-Amerika selv. Det er veldig lett å bli fanget opp av feil miljø i en by med mafia, narkotika og slum. Dette fråtset Maradona i, han var lett fangst for alt det onde byen hadde å by på, sier Karlsen.

Han mener også det er lettere å takle superstjernestatus i dagens samfunn enn da Maradona var på sitt største på 1980-tallet.

- Jeg tror verden er mer klar for store stjerner i dag enn da Maradona herjet som verst. Vi lar oss ikke hengi så voldsomt. Dessuten har det vært andre spillere på nesten samme nivå i mellomtida, så det er ingen ny Jesus som har kommet.

Guardiolas påvirkningDan Eggen har også merket seg at Barcelona-trener Pep Guardiola innprenter noen viktige verdier i spillerne sine, som handler om ting som ydmykhet og samhold.

- Det er et par slike ting du gjerne ikke tenker på i det hele tatt når du ser de beste av de beste, sier Eggen.

Men ordet ydmykhet dukker stadig opp i munnen til Guardiola. Så seint som på klubbens hjemmeside i dag:

- Jeg ønsker å gratulere klubben like mye som laget for å nå tre semifinaler på rad og fire på de siste fem årene. Spesielt sieden vi har gjort det med den samme tonen - det sier masse om ydmykheten til spillerne. I går overbeviste vi igjen, ikke bare med resultatet, men også med måten vi oppnådde det, sier Guardiola.

Han gir selvsagt også Messi det skrytet han fortjener, men først og fremst handler det om laget.

Det synes også når Messi snakker med Barca TV:

- Jeg må fortsette å forbedre meg. Jeg er heldig nok til å være i en gruppe spillere som bryr seg om meg og som sier pene ting om meg, sier den lille giganten.

Vil ikke sammenliknesSelv vil Barcelonas lille ballmagiker ikke være med på sammenlikningene med mannen som nærmest regnes som guddommelig i deres felles hjemland Argentina.

- Jeg er takknemlig overfor alle som sier positive ting om meg, men jeg kan ikke akseptere sammenlikninger med Maradona, sa Messi nylig til Perros de la Calle, gjengitt av Sporting Life.

- Selv om jeg spiller fotball i en million år, vil jeg aldri komme i nærheten av det Maradona var som fotballspiller, og jeg ønsker heller ikke å være i nærheten. Han er den beste spilleren gjennom alle tider. Jeg sammenlikner meg ikke med Maradona, jeg vil skrive min egen historie, og gjøre noe viktig med min egen karriere.

Sammenlikningene vil han nok aldri komme utenom. Og de har allerede pågått lenge. Maradona selv sa allerede for flere år siden:

- Jeg har sett spilleren som vil arve min plass i argentinsk fotball. Hans navn er Messi. Han er flott å se på, min type spiller i den blåhvite trøya, sa Maradona.

Så lenge likheten begrenser seg til det som skjer i det antrekket, har Messi ingen grunn til å bekymre seg for sammenlikningen.
Kolbotn-trener Dan Eggen, som har La Liga-erfaring fra Celta Vigo og Alavés

LIKE PÅ BANEN: Men utenfor banen er det grunn til å tro at Diego Maradona og Lionel Messi vil gjøre forskjellige valg. Foto: Juan Medina, Reuters/Scanpix
LIKE PÅ BANEN: Men utenfor banen er det grunn til å tro at Diego Maradona og Lionel Messi vil gjøre forskjellige valg. Foto: Juan Medina, Reuters/Scanpix Vis mer