Derfor gikk alt galt for Northug

Smørerne jaktet på årsaken i natt — og fant svaret.

KRISEMØTE: Petter Northug junior med smørerne (fra v.) Ole Jørgen Pettersen, smører, Håvard Skorstad (gliprosjektet Olympiatoppen), Hermod Bjørkestøl (leder langrennskomiteen), Ulf Morten Aune, smøresjef Knut Nystad, skiskytternes sjefs-smører Svein Ivar Moen. Bak er trener Jon Arne Schjetne i samtale med smører Ronnie Frydenlund Hansen. Foto: ARNT E. FOLVIK
KRISEMØTE: Petter Northug junior med smørerne (fra v.) Ole Jørgen Pettersen, smører, Håvard Skorstad (gliprosjektet Olympiatoppen), Hermod Bjørkestøl (leder langrennskomiteen), Ulf Morten Aune, smøresjef Knut Nystad, skiskytternes sjefs-smører Svein Ivar Moen. Bak er trener Jon Arne Schjetne i samtale med smører Ronnie Frydenlund Hansen. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| WHISTLER (Dagbladet): 28, 33, 41 og 42. Det var den brutale fasiten etter tidenes mest begredelige OL-renn av et norsk herrelag i langrenn.

I natt jobbet det norske smøreteamet intenst for å finne ut nøyaktig hva som gikk galt. Cirka klokka 01.15 i natt norsk tid kom Perry Olsson — mannen som har ansvaret for skiene til både Petter Northug og Marit Bjørgen — kom ut av smøreboden med konklusjonene.

- Petter og Marit gikk i utgangspunktet på helt identiske ski, samme smøring og samme slip. Vi testet to skipar til slutt, etter å ha startet med seks. Petter og jeg var enige om hvilket par han skulle gå på.

Men så:

- Etter at det ble valgt par til rennet, ble det gjort en siste manuell justering på paret. Det ble lagt manuell struktur med et verktøy.

- Var dette den eneste forskjellen på Marits og Petters ski?

- Ja, svarer Olsson.

Uten at Perry bekrefter det, er det åpenbart at det var nettopp her, i den siste justeringen, at feilen som førte til at Northugs ski ikke holdt mål, ble gjort. Marit Bjørgen hadde i hvert fall ålreite ski da hun gikk inn til bronse noen timer tidligere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer