Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor gikk alt galt for Northug

Smørerne jaktet på årsaken i natt — og fant svaret.

KRISEMØTE: Petter Northug junior med smørerne (fra v.) Ole Jørgen Pettersen, smører, Håvard Skorstad (gliprosjektet Olympiatoppen), Hermod Bjørkestøl (leder langrennskomiteen), Ulf Morten Aune, smøresjef Knut Nystad, skiskytternes sjefs-smører Svein Ivar Moen. Bak er trener Jon Arne Schjetne i samtale med smører Ronnie Frydenlund Hansen. Foto: ARNT E. FOLVIK
KRISEMØTE: Petter Northug junior med smørerne (fra v.) Ole Jørgen Pettersen, smører, Håvard Skorstad (gliprosjektet Olympiatoppen), Hermod Bjørkestøl (leder langrennskomiteen), Ulf Morten Aune, smøresjef Knut Nystad, skiskytternes sjefs-smører Svein Ivar Moen. Bak er trener Jon Arne Schjetne i samtale med smører Ronnie Frydenlund Hansen. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| WHISTLER (Dagbladet): 28, 33, 41 og 42. Det var den brutale fasiten etter tidenes mest begredelige OL-renn av et norsk herrelag i langrenn.

I natt jobbet det norske smøreteamet intenst for å finne ut nøyaktig hva som gikk galt. Cirka klokka 01.15 i natt norsk tid kom Perry Olsson — mannen som har ansvaret for skiene til både Petter Northug og Marit Bjørgen — kom ut av smøreboden med konklusjonene.

- Petter og Marit gikk i utgangspunktet på helt identiske ski, samme smøring og samme slip. Vi testet to skipar til slutt, etter å ha startet med seks. Petter og jeg var enige om hvilket par han skulle gå på.

Men så:

- Etter at det ble valgt par til rennet, ble det gjort en siste manuell justering på paret. Det ble lagt manuell struktur med et verktøy.

- Var dette den eneste forskjellen på Marits og Petters ski?

FORANDRET PÅ ÉN TING: Bronsevinner Marit Bjørgen og Petter Northug gikk i utgangspunktet på identiske ski. Men i siste liten ble det lagt på manuell struktur med et verktøy på skiparet til Northug, forteller smører Perry Olsson.
Foto: ARNT E. FOLVIK
FORANDRET PÅ ÉN TING: Bronsevinner Marit Bjørgen og Petter Northug gikk i utgangspunktet på identiske ski. Men i siste liten ble det lagt på manuell struktur med et verktøy på skiparet til Northug, forteller smører Perry Olsson. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

- Ja, svarer Olsson.

Uten at Perry bekrefter det, er det åpenbart at det var nettopp her, i den siste justeringen, at feilen som førte til at Northugs ski ikke holdt mål, ble gjort. Marit Bjørgen hadde i hvert fall ålreite ski da hun gikk inn til bronse noen timer tidligere.

Norge har brukt millioner av kroner og flere år med forberedelser for at langrennsløperne våre skal ha verdens beste ski i Whistler. Men da det gjaldt som mest gikk våre gutter — med unntak av Martin Johnsrud Sundby — på ski som ikke holdt mål.

Akkurat som de gjorde på 15-kilometeren i Torino-OL for fire år siden, da Frode Estil ble beste nordmann på 16. plass.

Etter å ha gått i mål over to minutter bak vinneren Dario Cologna marsjerte Petter Northug forbi alt som var av presse uten å svare på et spørsmål. I stedet satte han kursen rett mot smørebua, der et nesten tosifret antall medlemmer av smørelaget sto og ventet.

Nystad måtte svare
Smøresjef Knut Nystad har på mange måter en utakknemlig oppgave, ikke helt ulik en fotballdommer:

MYE Å SNAKKE OM: Petter Northug diskuterer med sportssjef Åge Skinstad. Foto: ARNT E. FOLVIK
MYE Å SNAKKE OM: Petter Northug diskuterer med sportssjef Åge Skinstad. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

Når ting går etter planen har ingen journalister interesse av å prate med ham. Når noe har gått galt er han mannen alle vil ha i tale.

Og i går var Knut Nystad akkurat det.

Noen timer før Perry Olsen kom med svaret på smøremysteriet var han ikke sikker på om det faktisk var smørerne som hadde skylda.

- Det får vi se på. Det viktige nå er at vi tar oss tida til å gå ut og reteste igjen. Det som er 100 prosent sikkert er vi går på det beste. Vi har vært her siden 3. februar, og døgnet rundt tester vi manuelt, på struktur, på produkter, på underlagsmåling og på ski. Utøverne går på det aller beste vi finner. Men på enkelte så det ut som det ikke var godt nok i dag. Ser du på Martin (Johnsrud Sundby) kom han inn og skrøt av skia. Så det er veldig store forskjeller.

- Hva sa Petter Northug?

- Han er en veldig beskjeden fyr sånn sett, og kommer ikke inn og utbasunerer noe. Han er veldig tålmodig, han kommer inn og prøver å finne ut hva som er galt.

RÅD: Den norske smørebua etter løpet.

Foto: ARNT E. FOLVIK
RÅD: Den norske smørebua etter løpet. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

- I Torino handlet alt om smørefiasko etter 15-kilometeren. Nå har det skjedd igjen?

- Vi ønsker selvfølgelig det beste for utøverne, det er derfor vi er her. Vi står på døgnet rundt for å få det beste. Vi er ikke fornøyde hvis vi ser at arbeidet vi har gjort og lagt sjela vår i ikke er godt nok. Vi har akkurat det samme ønsket som resten av Norge: Best mulig ski.

Lang prosess
- Kan du forklare akkurat hva dere gjorde med skia?

- Vi har en stor skipark, og først må vi finne det beste skiparet. Når vi har gjort det, er det fire personer som jobber kun med struktur, også har vi en sliper som er med oss. Så jobber vi sammen med kombinert og skiskyting. Deretter må vi finne den rette strukturen å legge på skia, før det er over på produkt og underlagsmåling. Når vi har gjort det må vi teste den manuelle strukturen, og heve den opp på et nytt nivå. Det er mange prosesser som skal smelte sammen.

- Er du redd for å ha gjort feil?

- Redde er vi ikke, det er menneskelig å feile. Vi har prosesser som fungerer, det er ikke sånn at vi går på måfå og stikker fingeren i været. Vi tester over og over igjen. En konsekvens av å teste er at du må stole på svaret og akseptere det.

SMØREBUA: Perry Olsson t.v. forklarer hva som gikk galt med skiene til Petter Northug junior.Foto: ARNT E. FOLVIK
SMØREBUA: Perry Olsson t.v. forklarer hva som gikk galt med skiene til Petter Northug junior.Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

- Men når dere tester igjen og igjen skal det vel ikke skje feil, hvor svikter det?

- Godt spørsmål, det er det vi prøver å finne ut av. Det kan for eksempel være at man legger det manuelle verktøyet før eller etter pulver. Du har 20 minutter på deg mellom to renn, du rekker ikke å gå 15 kilometer.

- Tidligere har vi vært kjent for å være verdens beste på skismøring. Er vi fortsatt det?

- Ja, jeg vil håpe det.

- Har vi mistet forspranget?

- Vi mistet ikke fortrinnet i fra 10 kilometer damer til 15 kilometer herrer. Jentene var veldig fornøyd med skiene. Vi går ikke fra å være verdens beste smørenasjon til verdens dårligste på en og en halv time.

- Utøverne var fast bestemt på å revansjere seg i første forsøk og vise at de er langt bedre. Det samme gjelder for dere?

- Jeg er veldig glad for at de er på hugget. Vi må bare krummen nakken og finne ut hva som har gått galt, og så kjøre på. Det kan hende at vi faktisk ikke har gjort noe galt, sa smøresjefen til Dagbladet.

Men mer og mer tyder på akkurat det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!