Bråstopp for Karsten Warholm i VM-finalen

Derfor gikk det galt

Karsten Warholm (26) hadde en vanskelig inngang til friidretts-VM. I 400-meterfinalen i Eugene åpnet han knallsterkt, men så ble det bråstopp. Nå forklarer han hvorfor.

UTENFOR: Warholm skuffet i VM-finalen. Video: NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EUGENE/OSLO (Dagbladet): VM-gull i London i 2017, EM-gull i Berlin i 2018, VM-gull i Doha i 2019, OL-gull i Tokyo i 2021 og verdensrekord på 400 meter hekk var med i bagasjen da Karsten Warholm stilte til start til VM-finalen på samme distanse i Eugene natt til onsdag norsk tid.

Men i bagasjen lå det også noe annet: nemlig karrierens hittil vanskeligste utgangspunkt i kjølvannet av skadeplagene han har kjempet for å overvinne de siste seks ukene.

Warholm vant kampen om å komme seg til start, men vant ikke VM-finalen denne gangen. Den enestående gullrekka til Karsten Warholm (26) er dermed brutt.

- Det er ikke drømmesituasjonen, men jeg visste at det var en risiko for dette, med en annen trening i bagen enn jeg er vant til. Men vi må stå i det. Vi har vært heldige før. Det er ikke sånn vi vil ha det, men jeg håper at jeg en dag vil være stolt over dette også, sier Warholm til Dagbladet.

MEDALJELØS: Karsten Warholm skuffa etter VM-finalen. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

Derfor gikk det galt

Verdensrekordholderen avviser imidlertid at han kjente noe til skadeplagene da det ble bråstopp fra hekk nr. 8 og inn til mål.

I stedet var det skyhøye laktatverdier, på folkemunne kalt «melkesyre», som stoppet Warholm denne gang, selvsagt påvirket av den vanskelige inngangen til mesterskapet etter skaden han pådro seg i sesongåpningen i Marokko.

- Jeg merket på slutten der at det har vært litt lite spesifikk trening. Jeg fikk syra på hekk nr. 8. Da skjønte jeg at det ble vanskelig. Alt var bra med skaden. Det var verre med syra, forteller 26-åringen fra Ulsteinvik til NRK, men legger til:

- Jeg er stolt over at jeg kom meg hit, sier Warholm i lys av den vanskelige reisen og kampen for å bli skadefri og konkurranseklar til mesterskapet.

Brasilianske Alison dos Santos (22) utnyttet muligheten og vant VM-gullet med knalltida 46.29 foran det amerikanske hjemmehåpet Rai Benjamin (24).

Trevor Bassitt kapret bronsen og sørget for to amerikanere på pallen.

- Det var fantastisk. Jeg er så stolt og så glad, sier gullvinner dos Santos i møte med Dagbladet og norsk presse etter målgang.

VANT GULLET: Alison dos Santos. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson
VANT GULLET: Alison dos Santos. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson Vis mer

- Gikk tom

For Warholm ble det altså bråstopp fra hekk 8 og inn. Sunnmøringen åpnet knallsterkt, men på den åttende hekk ble det trøbbel, og på oppløpet stormet feltet forbi. Til slutt endte den norske gullgrossisten på 7. plass.

Det tar team Warholm med fatning, i lys av utgangspunktet og inngangen til mesterskapet.

- Det så kjempebra ut lenge, men så ble det litt langt. Han gikk nok tom, sier trener Leif Olav Alnes til NRK.

- Karsten har hatt noen utfordringer treningsmessig siste seks ukene. Det var to trinn: Det første var å komme til start, uten å forverre skaden. Jeg håper ikke det har skjedd. Og så er det selvfølgelig det å prestere best mulig. Karsten gikk for det. Men forberedelsene har ikke vært som de skulle være, sier suksesstreneren.

FRIIDRETTS-TV: Vi blir bedre kjent med hele Norges Karsten Warholm i Dagbladets nye friidrettsprogram og får blant annet bli med bak kulissene til Warholm og Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Dette var den første mesterskapsfinale siden OL i Rio i 2016 som Karsten Warholm ikke vant.

Lagvenninne Amalie Iuel hyller Warholm for det han har gjort de siste ukene.

- Karsten har ikke hatt den optimale oppladningen til mesterskapet. Det er mye trening han har gått glipp av. Den fighten han viste i dag, det var Karsten. Det var utrolig imponerende. Han «gutset» ut fra start, men så stoppet det opp mot slutten. Han skal virkelig ha for fighten han ga. Det tar jeg av meg hatten for, sier lagvenninne Amalie Iuel til statskanalen.

BAK KULISSENE: Karsten Warholm har mange imponerende bilder og videoer i sosiale medier. Nå avslører Amalie Iuel sannheten bak bildene. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Gullrekka

Etter gjennombruddet med det da overraskende VM-gullet i London i 2017, har Warholm nærmest vunnet på bestilling og klart den nærmest utenkelige bragden om å ta nye og store utviklingssteg i rett retning i samtlige år også etter at det første VM-gullet var innkassert.

2017, 2018, 2019, 2020 og 2021 er alle år preget av solid utvikling fra et allerede skyhøyt nivå.

Og i fjorårssesongen toppet alt seg med både OL-gull og verdensrekord. Karrieren ble allerede da komplett, med både VM-gull og EM-gull fra før av.

Warholm ble også kåret til årets mannlige friidrettsutøver i verden og har skapet full av gjeve priser fra den norske idrettsgallaen. 26-åringen fra Ulsteinvik har rett og slett oppnådd alt en 400 meter hekk-løper kan oppnå.

Likevel er han fortsatt sulten, men skaden han pådro seg i sesongåpningen i Marokko skapte store utfordringer i oppladningen til VM.

Neste mulighet er friidretts-EM i München i august.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer