Derfor gikk Edvald til MTN-Qhubeka

- Vi har vurdert mange store lag, sier Boasson Hagen.

SKIFTER BEITE: Syklist Edvald Boasson Hagen møtte pressen  utenfor Oslo onsdag ettermiddag. Nordmannen skal kjøre for MTN-Qhubeka de to neste årene Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SKIFTER BEITE: Syklist Edvald Boasson Hagen møtte pressen utenfor Oslo onsdag ettermiddag. Nordmannen skal kjøre for MTN-Qhubeka de to neste årene Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

JESSHEIM (procycling.no): Edvald Boasson Hagen møtte pressen sammen med Douglas Ryder på et hotell i nærheten av Gardermoen, onsdag ettermiddag. 

Her kunne 27-åringen fortelle at han fortsetter proffkarrieren i sørafrikanske MTN-Qhubeka etter fem år i Team Sky. Boasson Hagen har skrevet under på en toårig avtale. 

- Vi har vurdert mange store lag. Vi synes MTN var et interessant prosjekt og fant ut at det var riktig valg for meg. Nå gleder jeg meg til neste år. Det ligger under (Team Sky) på rangstigen, men jeg føler ikke at det er et nivå ned, sier Boasson Hagen. 

Overgangen kan ikke ses på noe annet enn en stor overraskelse etter at WorldTour-lag som Astana, Tinkoff-Saxo, Giant-Shimano, Orica GreenEDGE og Cannondale alle har arbeidet for å hente rytteren den siste tiden. 

Tar et steg ned 
MTN-Qhubeka er det første afrikanske prokontinentale mannskapet. De har holdt til på sykkelsportens nestøverste nivå siden 2013. Laget fikk sin hittil største seier i debutsesongen da Gerald Ciolek spurtbeseiret Peter Sagan, og vant Milano-Sanremo. 

I år kjører laget for aller første gang Vuelta a Espana. Samtidig fikk de avslag fra både Tour de France og Giro d´Italia. For Boasson Hagen blir det nå langt mer usikkert hvordan sesongplanen blir seende ut. 

Avhengig av invitasjoner 
Tilhørende på nestøverste nivå i sykkelsporten, er det afrikanske laget hensatt til å motta invitasjoner for å slippe til i World Tour-rittene. Foruten vueltaen har de i år kjørt ritt som Tour de Suisse, Tour of Norway, Fleche Wallonne, Flandern rundt, Gent-Wevelgem, E3 Prijs Harelbeke, Milano-Sanremo, Tirreno-Adriatico og Omloop Het Nieuwsblad. 

Flere av disse mulighetene åpnet seg etter at Ciolek gikk til topps i Sanremo for to år siden. Uten innpass i Paris-Roubaix Å få en rytter av Edvald Boasson Hagen på laget, vil åpne opp for enda flere invitasjoner. 

- Jeg skal kjøre mange av de store løpene. Men jeg har også lyst å prøve noe nytt neste år. Hvilke ritt det blir vet jeg ikke. Det får vi se.

Likevel er det verdt å merke seg at årets Paris-Roubaix gikk uten lagets tilstedeværelse. Boasson Hagen har ved flere anledninger uttalt at hans største ønske er å vinne den franske brosteinsklassikeren. 

MTN-sjef Ryder håper Tour de France er en mulighet for laget allerede neste år.    

- Vi håper å kjøre Tour de France neste år. Vi kjører vår første grand tour nå i Vuelta a Espana. Og nå kan vi gå fremover med et sterkt lag som kan vinne etapper og kanskje grønn trøye i Touren, sier Douglas. 

I MTN-Qhubeka møter nordmannen også tyskerne Linus Gerdemann og Martin Reimer, italienske Kristian Sbaragli, spanske Sergio Pardialla og afrikanerne John-Lee Augystyn og Daniel Teklehaimanot. 

Flere signeringer på vei
Det er forventet at laget forsterkes ytterligere mot 2015-sesongen. 

Reinardt Janse van Rensburg skal allerede har skrevet under en toårskontrakt med laget. Sørafrikaneren vender hjem etter et opphold hos Giant-Shimano. Det har også versert rykter om at sprinteren Theo Bos melder overgang fra Belkin Pro Cycling. 

Klart er det også at Cervélo skifter fra Garmin til MTN Qhubeka neste år, og at Brian Smith blir lagets nye generalmanager. Også tidligere ansatte og ryttere i Cervélo-laget Thor Hushovd kjørte for i mellom 2009 og 2010, er nå å finne i MTN-Qhubeka.