Derfor gjør «alle» fotballspillere dette

Du har sikkert sett det: Fotballspillere som tar seg til hodet. Men har du noen gang lurt på hvorfor?

SJOKKET: Verken Joshua Kimmich, Mario Gomez, Thomas Müller eller Mats Hummels selv kan forstå hvordan sistnevnte misset en stor sjanse i kampen mot Sør-Korea. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/NTB Scanpix
SJOKKET: Verken Joshua Kimmich, Mario Gomez, Thomas Müller eller Mats Hummels selv kan forstå hvordan sistnevnte misset en stor sjanse i kampen mot Sør-Korea. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Har du sett minst én fotballkamp i ditt liv, så har nok også du sett en fotballspiller som fortvilet tar seg til hodet. Enten om vedkommende har misset en stor målsjanse, spilt en feilpasning eller gjort andre betydelige feil.

Alle gjør det. Men hvorfor? Det har New York Times kontaktet eksperter for å finne ut av.

Fotballspillere er kjent for å vise følelser. Mål feires hemningsløst, mens tapte kamper kan føre til tårer. Men det er ikke like enkelt å knytte denne holde-seg-til-hode-gesten til én bestemt hendelse.

Under årets fotball-VM har vi sett spillere i alle posisjoner og fra alle land gjøre det.

Cristiano Ronaldo gjorde det da han misset en straffe mot Iran i gruppespillet, Lionel Messi gjorde det da VM-drømmen var i ferd med å svinne hen mot Frankrike, mens hele fire tyskere gjorde det i sluttminuttene mot Sør-Korea.

BOM: Cristiano Ronaldo har nettopp bommet på straffe mot Iran. Foto: REUTERS/Ivan Alvarado/NTB Scanpix
BOM: Cristiano Ronaldo har nettopp bommet på straffe mot Iran. Foto: REUTERS/Ivan Alvarado/NTB Scanpix Vis mer
OG ATTER BOM: Lionel Messi er like fortvilet etter sin straffemiss mot Island. Foto: NTB scanpix
OG ATTER BOM: Lionel Messi er like fortvilet etter sin straffemiss mot Island. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ifølge psykologiprofessor ved University of British Columbia, Jessica Tracy, gjør de det når de vet at de har tabbet seg ut - eller driti på draget om du vil.

- Det forteller de rundt deg at: «Jeg forstår at jeg tabbet meg ut, og jeg beklager. Derfor trenger dere ikke å bannlyse meg fra fellesskapet, dere trenger ikke å drepe meg», forklarer hun.

Men det er altså ikke bare den som har tabbet seg ut som gjør det. For da Koke bommet under straffesparkkonkurransen mot Russland, gjorde også Sergio Ramos det - men han sto på midtstreken.

MISSET: Koke gjemmer hodet i drakta etter å ha bommet på sin straffe mot Russland. Foto: Steven Limentani/ISI/REX/Shutterstock/NTB scanpix
MISSET: Koke gjemmer hodet i drakta etter å ha bommet på sin straffe mot Russland. Foto: Steven Limentani/ISI/REX/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
LEI SEG: Sergio Ramos med hendene til hodet etter at Spania røk ut av VM. Foto: REUTERS/Albert Gea/NTB Scanpix
LEI SEG: Sergio Ramos med hendene til hodet etter at Spania røk ut av VM. Foto: REUTERS/Albert Gea/NTB Scanpix Vis mer

Å gjemme seg i egne hender virker altså trøstende. Ifølge kroppsspråksekspert Live Bressendorf Lindseth forsøker spillerne å berolige seg selv.

- Vi gjør det for å trøste oss selv. Ofte stryker de seg i håret og tar seg til hodet. Mennesker gjør det fordi det virker trøstende og beroligende. Det gjør at hormonet oksytocin frigjøres, det virker beroligende, forklarer hun til Dagbladet.

STOCKHOLM: Er det mulig for en nordmann å finne den ultimate VM-stemninga i Sverige? Vi tok turen til Stockholm da Sverige møtte England i kvartfinalen. Reporter: Trym Mogen / Video: Emilie Rydning Vis mer

Straffer får fram følelsene

Det er ikke bare spillerne ute på banen som opplever det slik. Faktisk gjorde også en Colombia-supporter det under straffesparkkonkurransen mot England, og han var jo ikke i nærheten av å ha tabbet seg ut.

FORTVILET: En colombisk supporter under straffesparkkonkurransen mot England. Foto: REUTERS/Carl Recine/NTB Scanpix
FORTVILET: En colombisk supporter under straffesparkkonkurransen mot England. Foto: REUTERS/Carl Recine/NTB Scanpix Vis mer

Til og med Krohn-Dehli gjorde det. Og han scoret jo på sin straffe i straffesparkkonkurransen mot Kroatia.

NEDSLÅTTE DANSKER: Michael Krohn-Dehli og Danmark' røk ut på straffer mot Kroatia. Foto: AFP PHOTO / Jewel SAMAD / NTB scanpix
NEDSLÅTTE DANSKER: Michael Krohn-Dehli og Danmark' røk ut på straffer mot Kroatia. Foto: AFP PHOTO / Jewel SAMAD / NTB scanpix Vis mer

Det er særlig i straffesparkkonkurransene at vi ser følelsene og kroppsspråket til spillerne virkelig kommer fram. Bressendorf Lindseth forteller at det er blitt forsket på hvordan kroppsspråket spillerne signaliserer før et straffespark, kan fortelle utfallet på forhånd.

- Straffesparkkonkurransen handler så tydelig om mentale ferdigheter og ikke de fysiske. Det handler om å være iskald under press. Det er gjort en undersøkelse som viser at de spillerne som iskaldt ser keeper i øynene scorer langt oftere enn de som ser bort eller ser ned, og tydelig viser at de er stresset, sier Bressendorf Lindseth.

Uttrykker skam

Klar for fotball-VM? Vi har samlet noen av VM-historiens største øyeblikk! ⚽

A post shared by Dagbladet (@dagbladet) on

Zoologen Desmond Morris har studert sporten, og funnet fram til tolv typer kroppsspråk spillere benytter seg av når de opplever motgang. I en studie som ble publisert i 1981 argumenterte han for at gesten kan brukes til å trøste seg selv.

Han beskriver det som et vanlig kroppsspråk «når individet føler trangen for trøst og omsorg, men ikke har noen i umiddelbar nærhet som er tilgjengelig til å gi det».

Tracy sier gesten også kan ha noe med skam å gjøre.

- Når man legger hodet i hendene, uttrykker det skam. Det er nesten slik at spillerne bruker gesten til å gjøre seg mindre, og det er klassiske elementer ved skam, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer