Derfor gjør Tysklands suksess det norske landslaget bedre

- Ingenting skal sløses bort.

<strong>TYSK SUKSESS:</strong> Tarik Elyounoussi er toppscorer i Bundesliga. Hoffenheim-spissen mener han utvikler seg mye i Tyskland. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
TYSK SUKSESS: Tarik Elyounoussi er toppscorer i Bundesliga. Hoffenheim-spissen mener han utvikler seg mye i Tyskland. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GOLDEN BAY (Dagbladet): Per-Mathias Høgmos Norge hadde få problemer med å slå Malta 3-0 på Ta' Qhali stadion i går kveld.

Seieren var bare landslagets andre på 13 kamper under Høgmo, men tre poeng i EM-kvaliken gir det norske laget en sårt tiltrengt vitamininnsprøytning før nøkkeloppgjøret mot Bulgaria på Ullevaal mandag kveld.

Tre tysklandsproffer startet for Norge i går - Tarik Elyounoussi, Per Ciljan Skjelbred og Håvard Nordtveit - mens to satt på benken, i Rune Allmenning Jarstein og Håvard Nielsen.

Det viser en trend som er blitt sterkere de siste årene: Tysklandsproffene overtar for englandsproffene på det norske landslaget.

<strong>BEST:</strong> Ingen over, ingen ved siden. De norske tysklandsproffene henter inspirasjon og lærdom fra fotballkulturen som gjorde denne gjengen til verdensmestre i sommer. Foto: AFP PHOTO / PEDRO UGARTE / NTB Scanpix
BEST: Ingen over, ingen ved siden. De norske tysklandsproffene henter inspirasjon og lærdom fra fotballkulturen som gjorde denne gjengen til verdensmestre i sommer. Foto: AFP PHOTO / PEDRO UGARTE / NTB Scanpix Vis mer

Bare tre spillere fra balløya - Joshua King, Mats Møller Dæhli og Alexander Tettey - var med i går, men til gjengjeld startet alle tre, og to av dem scoret Norges mål.

Tysk lærdom Tarik Elyounoussi, som sammen med fire andre har scoret nest flest i Bundesliga denne sesongen, forteller at det er spesielt å spille i landet som ble verdensmestre på imponerende vis i juli.

Han er ikke i tvil om at det er mye å lære i en fotballkultur som har skapt verdens beste fotballag.

- De er selvsagt stolte av det. Jeg trives godt der. De har veldig bra mentalitet, de er disiplinerte og gode, men de er samtidig ydmyke. Det jobbes steinhardt hele tida. På hver trening er det 100 prosent fokus på det vi skal gjøre. På hver minste detalj, ingenting skal sløses bort. Men så fort treninga er over, kan du ha det moro og le. Det liker jeg, sier østfoldgutten til Dagbladet.

Håvard Nordtveit, som har vært litt inn og ut av laget i Borussia Mönchengladbach så langt denne sesongen, mener «Die Mannschaft» vant en meget fortjent VM-tittel på brasiliansk jord.

- De er høyt oppe. Måten de gjorde det på var spesiell. De var ikke storfavoritter på forhånd, og slet blant annet med mange skader, men måten de senket Brasil på var helt spesiell. VM-gullet var veldig fortjent.

- Ser du for deg å fortsette i Bundesliga i uoverskuelig framtid?

- Per dags dato, ja. Jeg ser for meg at jeg kan spille mange år i Bundesliga. Jeg liker disiplineringen der, både på og utenfor banen. Og så er det en enorm entusiasme rundt fotballen. Uansett om stadion tar 20 000 eller 80 000, er det alltid fullt. I tillegg likner Tyskland mer på Norge enn England.

- Bra nivå Eintracht Braunschweig-spiss Håvard Nielsen er inne på noe av det samme.

- Jeg er fornøyd med å spille i tysk fotball. Nivået er bra i 2. Bundesliga er også bra. Det er alltid mye folk på stadion. Fotballinteressen er stor overalt. Det er gøy, jeg trives godt, og så håper jeg å ta nye steg der borte, sier Nielsen til Dagbladet.

<strong>- LIKER DISIPLINERINGEN:</strong> Landslagsstopper Håvard Nordtveit sier til Dagbladet at han trives godt i Bundesliga og Borussia Mönchengladbach. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
- LIKER DISIPLINERINGEN: Landslagsstopper Håvard Nordtveit sier til Dagbladet at han trives godt i Bundesliga og Borussia Mönchengladbach. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Ser du endringer etter VM-triumfen?

- Du ser ingen voldsom endring etter VM. Fotballen har alltid vært stor og ekstremt viktig i Tyskland, og det er den selvfølgelig fortsatt.

Tarik Elyounoussi forteller at pangstarten på årets sesong er blitt lagt merke til i Tyskland:   - Absolutt, absolutt. Jeg har hatt intervjuer med både Bild og Kicker, for eksempel. Store intervjuer. Så jeg merker det. «Hvem er denne Tarik? Var du med i fjor, egentlig?» Det blir litt sånn, forteller østfoldingen.   Jobbet hardt - Når laget fungerer, og du selv fungerer, kommer til sjanser, scorer mål og spiller bra — så blir det lagt merke til. Så enkelt er det, fortsetter han.
- Og det er kjempedeilig. Jeg jobbet knallhardt i oppkjøringen til sesongen. Treneren (Markus Gisdol) og apparatet sa til meg i fjor også at de var fornøyde med jobben jeg gjorde, selv om jeg ikke verken scoret eller skapte så mye. De var fornøyde, og det gav meg en fin følelse. Selv om jeg som offensiv spiller selvsagt ville skape sjanser og score mål, så gjorde det godt å vite at du får støtte derfra. I sommer var jeg veldig sugen på å betale tilbake. Så det var bare å kjøre på. Jeg jobbet knallhardt, og jeg skulle være best på testene og alt det der. Det var målet mitt. Og jeg har klart det.   - Følte du selv at dette var sesongen hvor du MÅTTE lykkes?   - Nei, jeg måtte ikke, men jeg hadde veldig lyst. Og det er en forskjell. Jeg hadde veldig lyst til å vise hva jeg kunne, for filosofien og spillemåten vår passer meg utmerket. Men det gjaldt å være skjerpet i hodet og kroppen, og vise at jeg duger, sier Elyounoussi.
• EM-kvalikkampen mellom Polen og verdensmester Tyskland sendes på Max klokka 20.45 i kveld.

• Norges hjemmekamp mot Bulgaria sendes på samme kanal til samme klokkeslett mandag kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer