Derfor gleder langrennslegen seg til å bli gransket

Fredik Bendiksen frykter ikke funn, men er klar til å ta konsekvensen om de skulle komme.

FRYKTER IKKE FUNN: Langrennslegen Fredrik Bendiksen (t.h.) ser frem til en gjennomgang av hvordan det norske laget behandler toppidrettsutøverne. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FRYKTER IKKE FUNN: Langrennslegen Fredrik Bendiksen (t.h.) ser frem til en gjennomgang av hvordan det norske laget behandler toppidrettsutøverne. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LIVIGNO (Dagbladet): Snart er granskingsgruppa som skal ettergå praksisen rundt medisinering av luftveis-problematikk i norsk langrenn på plass.

Etter at det av TV2 ble framsatt påstander om at friske løpere ble behandlet med astmamedisin, har det kokt, både i media og på folkemunne.

I dag tidlig redegjorde den norske landslagslegen Fredrik Bendiksen for filosofien og praksisen bak behandlingen de utfører på norske langrennsløpere.

- Tunge dager

- En svært stor del av behandlingen er knyttet til luftveisproblematikk, sa Bendiksen, som også redegjorde for hvordan de aktive deles inn i fire kategorier, fra de helt friske til de med betydelige luftveisproblemer, gjerne da i form av astma.

- Alle disse behandles forskjellig, alle behandles individuelt. Men de behandles om jeg som lege mener det er behov for det. Hadde jeg ikke gjort det, hadde jeg heller ikke gjort jobben min som lege, sier Bendiksen, som med et «selvfølgelig er det» at det er løpernes helse som er i fokus, ikke prestasjonene.

- Derfor skal jeg innrømme at de siste dagene og ukene har vært litt tunge. Jeg, og det tror jeg gjelde flere i helseteamet, har følt oss litt stigmatisert.

- Alt vi gjør, og har gjort, er gjort innenfor norsk idretts etiske standarder og med løpernes helse som første prioritet, sier Bendiksen.

- Dere ønsker en gransking velkommen?

- Veldig. Jeg tror alle vil ha nytte av en gjennomgang av hvordan vi behandler toppidrettsutøverne våre. Og jeg håper denne gruppa vil bestå av høykompetente mennesker, gjerne lungeleger med kunnskap om toppidrett.

Overrasket om de finner alvorlige funn

- Frykter du de vil reagere på praksisen som har vært fulgt?

- Nei, jeg frykter ikke det. Vi har ingenting å skjule.

- Om de likevel skulle gjøre det?

- Da vil jeg bli overrasket, men vi skal i såfall selvfølgelig behandle eventuell funn med det største alvor.

- Kan du som landslagslege fortsette om dette ender i kritikk av metodene deres?

- Hvis vi ikke kan få ta vare på utøvernes helse, spesielt lungehelse, som i dag, blir vi tvunget til å drive en medisinsk praksis som jeg ikke kan stå inne for, sier Fredrik Bendiksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer