I AKSJON IGJEN: Tom Hilde får ikke lov til å bruke vekter eller belaste ryggen mye, men spensthopp opp på kasse går greit. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
I AKSJON IGJEN: Tom Hilde får ikke lov til å bruke vekter eller belaste ryggen mye, men spensthopp opp på kasse går greit. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Derfor gliste Tom Hilde timer etter å ha brukket ryggen

I dag trente han spensthopp - 18 dager etter det stygge fallet.

OLYMPIATOPPEN (Dagbladet): De første prognosene etter Tom Hildes stygge fall i Oberstdorf handlet om at sesongen var over.

Så ille var det heldigvis ikke. Bruddet i ryggraden viste seg å være av det pene slaget, og 24-åringen kunne raskt gjenoppta lett trening.

I dag var pressen invitert for å følge Hilde gjennom ei treningsøkt på Olympiatoppen. Intensiteten var ikke verre enn at en middels mosjonist fint ville klart å holde følge: Litt oppvarming på ergometersykkel, litt tøying, litt spensthopp opp på en benk og litt sittestilling på rullebrett.

Hilde har et lite håp om å hoppe i Vikersund 24. og 25. februar, men Planica en snau måned seinere er mer realistisk. At han er utålmodig er det i hvert fall ingen tvil om.

- Jeg aner ikke når førstehoppet blir. Det må gro ferdig, og vi må ta bilder som viser at det er helt fint igjen før jeg kan hoppe. Jeg må bare være tålmodig nok, så jeg ikke belaster ryggen for mye og finner på noe tull, sier Hilde.

- Du frykter ikke å hoppe igjen etter som skjedde?

- Nei, absolutt ikke. Jeg har veldig lyst til å dra ut i bakken og hoppe akkurat nå. Lysten er ganske mye større enn frykten, sier han.

Trodde ikke på legene
På sykehuset like etter fallet skjedde noe så uvanlig at Tom Hilde inviterte media inn på rommet, der han villig lot seg intervjue og fotografere fra sykesenga.

Til Dagbladets fotograf gliste han bredt og holdt opp en tommel - til tross for at han på det tidspunktet hadde blitt forespeilet at sesongen var over.

- Hvordan greide du å framstå på den måten etter en så kjedelig hendelse?

- Jeg har sett andre som har skadet seg, og da har jeg syntes veldig, veldig synd på dem, og lurt på hvordan de kan ha motivasjon til å komme tilbake. Men da det skjedde meg, gikk jeg inn i et modus der jeg tenkte at det som har skjedd, har skjedd. Jeg måtte tenke framover for å komme tilbake, og da er det ikke så mye annet du kan gjøre enn å tenke positivt. Tenker du negativt og graver deg ned, tar det enda lenger tid.

UFORSKAMMET GLAD: Slik framsto Tom Hilde like etter beskjeden om at sesongen trolig var over: Med et bredt glis og tommelen opp. Foto: Thomas Rasmus SKaug / Dagbladet
UFORSKAMMET GLAD: Slik framsto Tom Hilde like etter beskjeden om at sesongen trolig var over: Med et bredt glis og tommelen opp. Foto: Thomas Rasmus SKaug / Dagbladet Vis mer

- Så det var ikke skuespill - du var faktisk ved så godt mot?

- Ja, det var jeg. Jeg hadde ikke vondt, så jeg trodde ikke så veldig på det legene sa. Tre måneder og operasjon hørtes ikke sannsynlig ut. Og det var det jo heller ikke. Jeg var selvfølgelig veldig skuffa da jeg lå der, men det er ingen vits i å bli sur. Det vondeste var sårene i trynet. Bruddet i ryggen kjente jeg nesten ikke, kanskje litt i sykebilen, men jeg hadde ikke veldig vondt. Faktisk begynte jeg ganske kjapt å klage på veneflonen jeg hadde i armen, det var det vondeste, og da har du ikke veldig vondt, sier Hilde til Dagbladet og flirer.

Fikk ny sponsor etter fallet
Noe godt har kommet ut av fallet også - blant annet har Hilde fått en sympatisponsor i matvarekjeden ICA.

- Fallet gjør at jeg mister nesten alle premiepengeinntektene i år, men ICA har ringt og sagt at de vil betale meg sykepenger. De skal hjelpe meg å ha riktig kosthold i tre år framover. Det er veldig snilt av dem. Det var en sykt hyggelig kar som ringte meg, jeg slapp å gjøre noen jobb selv.

- Kan du si noe om størrelsen på den sponsoravtalen?

- Det kommer an på hvor mye jeg skader meg, eller hvor bra jeg gjør det. De hjelper meg med sykepenger og mat hvis jeg skulle skade meg igjen, og så har de satt opp et bonussystem ut fra hvor godt jeg hopper, sier han.

Tom Hilde pådro seg brudd i den åttende ryggvirvelen da han gikk på trynet i det første av rennene i Hoppuka. Med maks uflaks kan slikt resultere i lammelser, men 24-åringen føler ikke at han har hatt spesielt mye hell i uhellet.

- Ja og nei. Det er veldig få fall som ser helt like ut som mitt som ender med brukket rygg. Så det var veldig uflaks. Men når jeg først brakk noe i ryggen, var bruddet veldig pent. Og jeg har ikke hatt noe vondt. Så ja og nei, sier han.

- Mora di sto på sletta og var ganske hysterisk etterpå. Hva sier hun nå?

- Hun har ikke så mye hun skulle sagt. Men hun vet også at det vi gjør kan være farlig, det er bare sånn det er. Jeg tror ikke det blir noe verre for henne å se på i framtida.

- Hvordan er det å se fallet igjen?

UTÅLMODIG: Tom Hilde verker etter å komme seg tilbake i hoppbakken, men foreløpig må han nøye seg med å trene sittestilling på et rullebrett. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
UTÅLMODIG: Tom Hilde verker etter å komme seg tilbake i hoppbakken, men foreløpig må han nøye seg med å trene sittestilling på et rullebrett. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Jeg ser ut som en kløne, som bør trene litt mer på å stå på ski, ikke bare hoppe på dem. Uansett hvordan man vrir og vender på det var det min skyld. Selv om det er løssnø der nede, vet jeg om det. Jeg burde vært mer forsiktig.

- Blir du mobbet av de andre for å være en kløne?

- Nei, folk synes mer synd på meg enn jeg gjør selv. Det er godt å få sympati når man har vært en kløne. Veldig mange har følt med meg og trøstet meg. Det har vært veldig hyggelig, sier Hilde.

- Jeg hadde vunnet Hoppuka
Han tror han ville gjort det skarpt i Hoppuka uten fallet. På forhånd trodde mange at Anders Bardal kunne kjempe om sammenlagtseieren, men trønderen havnet utenfor pallen og ble nummer fire.

- Jeg hadde sikkert vunnet Hoppuka, jeg er ganske sikker på det, sier Hilde og gliser.

- Når jeg ser hva de andre gutta gjorde, skulle det vært ganske lett å vinne den. Jeg startet med 20. plass etter fall, og ville vært topp 10 om jeg holdt meg på beina. Det ville vært den nest beste starten jeg har hatt i Hoppuka. I fjor endte jeg på tredjeplass sammenlagt, etter resultatrekka 10-37-3-1. Jeg lå veldig bra an i forhold til hva jeg har gjort tidligere, sier Hilde.

Han tror ikke han skal være satt mye tilbake når han returnerer til hoppbakken, om ikke altfor lenge.

- Jeg får trent ganske mye, og kommer til å ha veldig mye overskudd når jeg kommer tilbake. Jeg kjenner at det å se på konkurranser hjemmefra gir meg enda mer lyst til å prestere når jeg er tilbake igjen. Sulten er ekstremt mye større nå enn den har vært, sier han.