EKTE GLEDE: Therese Johaug og Marit Bjørgen etter målgang på dagens tremil. Bjørgen klarte ikke holde tårene tilbake etter å ha vunnet distansen hun har mislykkes med i de to foregående mesterskapene.Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet
EKTE GLEDE: Therese Johaug og Marit Bjørgen etter målgang på dagens tremil. Bjørgen klarte ikke holde tårene tilbake etter å ha vunnet distansen hun har mislykkes med i de to foregående mesterskapene.Foto: Bjørn Langsem/ DagbladetVis mer

Derfor gråt Marit av glede

Klarte ikke holde tårene tilbake i målområdet.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Tårene begynte omtrent å trille idet Marit Bjørgen fikk av seg skiene i målområdet etter nok et VM-gull i Val di Fiemme.

På tremila sikret hun seg sitt fjerde mesterskapsgull, og kopierte like gjerne den vanvittige prestasjonen fra Oslo for to år siden.

- Jeg hadde aldri i verden trodd jeg skulle klare å kopiere det, sier Bjørgen.

Ville vinne tremila
Og det at hun kopierte det med et tremilsgull var det som skulle til for å få tårene til å renne hos både henne og lagvenninnene i målområdet. De hadde på forhånd snakket om hvor viktig dette gullet var for Marit.

- Jeg mislyktes på tremila i Vancouver, Oslo, og derfor ville jeg at om jeg fikk et gull i dette mesterskapet skulle det være på tremila, sier Bjørgen i pressesonen etter løpet.

Men hun fikk det ikke gratis. Både Therese Johaug, og ikke minst Justyna Kowalczyk presset Bjørgen til det aller siste. Etterpå brukte Bjørgen tid på å takke smøreteamet i bussen som har gitt henne suverene ski gjennom hele mesterskapet.

Minuttene etter målgang brukte hun til å tørke tårer, klemme hele det norske støtteapparatet, og selvfølgelig lagvenninnene.

Prøvde å rykke
For når skiene funka, funka også dama oppå dem. Løpet i dag var i så måte helt perfekt.

- Jeg er utrolig fornøyd og taktikken min funka. Jeg prøvde å rykke i siste bakken, men da Justyna svarte, tenkte jeg at da skulle hun få kjøre først ned bakken. Så skulle jeg skyte fart og velge spor først inne på stadion, sier Bjørgen.

Derfra og inn var det bare snakk om Marit Bjørgen. Johaug var ristet av i den aller siste bakken, mens Kowalczyk aldri klarte å svare på Bjørgens mektige staking. 

Bindingsglipp
Likevel holdt det på å gå galt tidligere i løpet. Etter 20 kilometer, ved det siste skibyttet, ble Bjørgen stående igjen inni skibytteboksen. Ut fra stadion forsvant Kowalczyk og Johaug, med Bjørgen sju sekunder bak.
 
- Jeg trodde skoen var nedi bindinga, men det var den ikke. Da gjaldt det, når den ikke var det, å prøve å roe ned og stake skikkelig ut fra stadion. Jeg så jo at Justyna prøvde å gå der, men jeg klarte å ta inn den luka og så fikk jeg en liten pause oppå flata her med litt drikke og litt ro. Det var jo vanskelig føre, så det var tungt å ligge i front. Jeg fikk det akkurat som jeg ville, sier Bjørgen.
 
Med sitt tolvte VM-gull er hun allerede historisk, men så langt i mesterskapet har det ikke vært rom for den store feiringa. I kveld, derimot, gjør hele laget opp for det.

- I kveld blir det fest, gliser Bjørgen.