GULLØPET: Etter dagens forestilling er det ingen tvil om at Johan Olsson er verdens beste løper på 15 kilometer friteknikk, men om han hadde vært norsk kunne historien fort vært en helt annen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GULLØPET: Etter dagens forestilling er det ingen tvil om at Johan Olsson er verdens beste løper på 15 kilometer friteknikk, men om han hadde vært norsk kunne historien fort vært en helt annen. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Derfor hadde ikke Olsson fått delta om han var norsk: - Nei, det er tvilsomt

I dag ble han verdensmester.

(Dagbladet): Etter dagens forestilling er det ingen tvil om at Johan Olsson er verdens beste løper på 15 kilometer friteknikk, men om han hadde vært norsk kunne historien fort vært en helt annen.

Den norske landslagssjefen Trond Nystad bekrefter nemlig overfor Expressen at han neppe hadde fått anledning til å stille til start i dag om han hadde hatt norsk pass.

- Nei, det er tvilsomt om han hadde fått det. Man må være med i skirenn for å være aktuell for den norske troppen, sier han.

Ikke samme bredde Med det sikter Nystad til at Olsson bokstavelig talt har kjørt sitt eget løp i år. Han ble sjuk tildlig i sesongen, og har forberedt seg på egenhånd istedet for å gå verdenscupløp.

- Sverige har ikke den samme bredden som vi har i Norge på herresiden. Dermed kan de ta sjansen på en sånn løper. Nå beviser han jo til gagns at han er en mesterskapsløper, sier Nystad.

Landslagssjefen vil derimot ikke si at det er vanskeligere for norske løpere i og med at de må fokusere på hele sesongen for å faktisk få muligheten til å stille på start.

- Vanskeligere og vanskeligere. Det er vanskelig å si. Men vi har en annen utfordring da vi skal plukke ut de rette personene til de rette løpene. Nå kjenner jeg ikke så godt til det svenske systemet, men treneren hadde nok tro på at Johan kunne forberede seg over lang tid og visste at han skulle starte i dag.

Isolert Olsson, som tok sølvet på den samme distansen bak Petter Northug og vant femmila for to år siden, har med årene blitt en utpreget mesterskapsløper. Selv har han en naturlig forklaring på akkurat det.

- Jeg er snart 35 år gammel. Verdenscupen betyr ikke like mye lenger. Jeg har bestandig hatt mye problemer med både skader og sykdom, og i år har jeg i tillegg isolert meg fra familien min etter nyttår. Dette mesterskapet er grunnen til at jeg ikke har sett barna mine, sier han.

Og nettopp det å isolere seg fra familien har vært tøft for svensken. Likevel, på dager som dette når han kan stå på svensk jord og høre nasjonalsangen, blir det hele veldig verdt det.

- Det er vanskelig å tro at det er mange de som har jobbet mer for det her enn meg de siste åtte ukene. Det er utrolig tøft. Man savner barna veldig mye. Iblant lurer man på om det er verdt det, men på dager som dette kjenner man at det er det.

Fornøyd Gløersen Anders Gløersen tok steget opp der de andre norske ikke helt strakk til, og knep bronsemedaljen.

- Jeg er kjempefornøyd. Det har vært målet mitt i hele år, så det å klare medalje er jeg veldig fornøyd med. Jeg kjente at det røyna på på slutten der og at sekundene rant avgårde, sier han til NRK.

Selv om nordmannen var strålende fornøyd med medalje, var det bare 1,4 sekunder opp til Maurice Manificat på sølvplassen.

- Det er ikke mye, men det er vel fortjent. Manificat hadde i alle fall ikke noe bedre forhold enn meg.