Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor handler El Clasico om mye mer enn fotball i kveld

17 minutter og 14 sekunder inn i kampen skjer det noe på tribunen.

KATALANSK STOLTHET: Barcelona og deres tilhengere feirer scoring mot Granada tidligere i sesongen. I dag vil ærverdige Camp Nou bli tapetsert i de katalanske fargene. Foto:  (AP Photo/Manu Fernandez)
KATALANSK STOLTHET: Barcelona og deres tilhengere feirer scoring mot Granada tidligere i sesongen. I dag vil ærverdige Camp Nou bli tapetsert i de katalanske fargene. Foto: (AP Photo/Manu Fernandez) Vis mer

(Dagbladet): I kveld kan Barcelona så godt som avgjøre La Liga, men denne gangen handler El Clasico om mye mer enn fotball.

Når Barcelonas og Real Madrids spillere entrer Camp Nous gressmatte foran 98 000 tilskuere i kveld, er det flere poenger enn vanlig før fotballens kanskje mest eksplosive oppgjør.

Med seier vil Barcelona få en luke på 11 poeng til erkervalen etter bare sju serierunder, og med det nesten avgjøre ligaen der bare to lag kjemper om gullet.

I tillegg har hjemmepublikumet planlagt store protestaksjoner mot styresmaktene i Madrid.

Deres budskap: Gi oss frihet.

Den prekære økonomiske situasjonen i Spania, som har påført Catalonia enorm gjeld og elendighet til tross for at de står for en femtedel av verdiskapningen i landet, har gitt katalanerne vann på mølla. Det skal de utnytte når lagene møtes i kveld.

Hjemmefansen skal tapetsere den mektige stadion i rødt og gult, de katalanske fargene. Dessuten skal de etter 17 minutter og 14 sekunder rope om uavhengihet fra Spania. Det var i 1714 Barcelona falt og ble innlemmet i den spanske riket.

- Seier gir Barca-gull
Avisene kaller oppgjøret mellom gigantene det mest politiske siden det første møtet etter general Francos død i 1975.

C More-ekspert Lars Tjærnås er ikke bekymret for at stemingen på tribuenen skal prege spillerne på banen.

- Jeg tror ikke det. Disse  kampene er det alltid støy rundt, på en eller annen måte. Enten er det krangel fra enkeltspillere, trenere eller andre ting. Så graden av støy blir på en måte konstant, det er bare innholdet i den som varierer, sier han til Dagbladet.

Han tror derimot at serien er avgjort dersom Barcelona går seirende ut.

- Det er jo nærmest absurd å tenke at en lang liga eventuelt er avgjort i oktober, men ja, jeg tror den er det hvis avstanden blir 11 poeng. Det som taler litt mot er at det er flere av de nest beste klubbene som virker å ha hevet seg, slik at sjansen til å tape poeng i flerte kamper øker, men jeg tror aldri Barca taper 11 poeng mer enn Real Madrid resten av sesongen, sier han.

Real Madrid har hatt en elendig sesongstart i serien. Tap for både Getafe og Sevilla er katastrofalt for de helhvite. Barcelona har på sin side åpnet med seks strake seirer og topper tabellen.

Tjærnås mener ligatriumfem i våres mettet en del av spillerne til Real Madrid, og at det er grunnen til den magre poenghøsten.

- Dessuten sendte nok den lille støyen rundt Ronaldo ut signaler som tappet dem litt for energi. Men nå er de på skinner, og har sett utrolig imponerende ut de siste ukene.

Enormt press
Barcelona-legenden Johan Cruyff mener alt press ligger på Mourinhos menn.

- Hvis de taper er det som at verden kollapser over deg. Dette er de kampene jeg frykter mest, og Madrid vil gjøre alt for å unngå tap. Mourinho vil være under enormt press med tap, sier han ifølge ESPN.

Mourinho selv er sikker på at spillerne har kommet over formsvikten, og at de forstår alvoret.

- Jeg tror spillerne har forstått at de må være mer motivert og mer fokusert. Når de gjør det, skjer gode ting lettere, sa Mourinho på pressekonferansen før kampen.

Tjærnås er sikker på at de som ser kampen i kveld får valuta for pengene.

- Jeg tror det blir en fantastisk fotballkamp, sier han.

UNDER PRESS: Tap i kveld vil få store konsekvenser for Cristiano Ronaldo og Real Madrid. Lionel Messi og Barcelona vil være 11 poeng foran med seier. Foto: (AP Photo/Andres Kudacki)
UNDER PRESS: Tap i kveld vil få store konsekvenser for Cristiano Ronaldo og Real Madrid. Lionel Messi og Barcelona vil være 11 poeng foran med seier. Foto: (AP Photo/Andres Kudacki) Vis mer