Derfor har ikke Carlsen lyktes på hjemmebane

- En seier vil bety veldig mye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Se forhåndsvideo til runde én av Norway Chess øverst i saken, med Espen Agdestein, Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer og Vishy Anand.

STAVANGER (Dagbladet): Magnus Carlsen er ubestridt verdensmester og leder også verdensrankingen suverent, men 24-åringen har aldri vunnet Norway Chess. Hvis Carlsen endelig skal lykkes, i sitt tredje forsøk foran hjemmepublikummet i Stavanger, innrømemr han at prestasjonene må være langt bedre enn i 2013 og 2014.

- Jeg har ikke gjort det godt nok, rett og slett. Det har skåret seg i avgjørende øyeblikk begge gangene. Jevnt over har ikke spillet vært overbevisende nok til at jeg har kunne tillate meg det, så jeg må gjøre det bedre denne gangen. Men jeg har hatt en positiv utvikling i det siste og jeg håper jeg kan fortsette den nå, sier Carlsen til Dagbladet.

Prestisjeturnering De to foregående årene har Sergej Karjakin rasket med seg seieren og en sjekk på 100 000 euro fra Stavanger. I forkant av årets turnering ble reglene endret og den ukrainsk-fødte russeren er derfor ikke blant de kvalifiserte til den tredje utgaven av Norway Chess. 

For Magnus Carlsen spiller det liten rolle, for på deltakerlisten finner man likevel åtte av verdens ti beste spillere. Og Carlsen vet hvem som blir hans tøffeste konkurrenter:

- I utgangspunktet regner jeg Caruana, Anand, Grisjtsjuk og Aronian som de beste spillerne. Så har også Nakamura vært i veldig god form i år, uten at jeg har møtt ham, sier Carlsen.

<strong>PÅ PLASS I STAVANGER:</strong> Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer er klare for Norway Chess.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
PÅ PLASS I STAVANGER: Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer er klare for Norway Chess. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

Klokken 16.00 setter lommedølingen seg ned ved sjakkbrettet, ansikt til ansikt med bulgarske Veselin Topalov. Torsdag om halvannen uke spilles siste runde. Da kan målet om å innfri foran hjemmepublikummet være oppnådd.

- Det vil bety veldig mye. Jeg har egentlig aldri vunnet noe stort på hjemmebane før. Det er noe jeg ville satt veldig stor pris på og det er noe jeg håper andre også ville syntes var gøy, forteller Carlsen.

«Hammer-Time » Carlsen er imidlertid ikke den eneste nordmannen som er klar for Norway Chess. Jon Ludvig Hammer har tatt massive steg det siste året og kvalifiserte seg gjennom en råsterk prestasjon i EnterCard Chess Qualifier i mai. 

Nå vil han ta med seg den gode følelsen inn i Norway Chess.

- Jeg håper å klare å spille mitt eget spill - det spillet som har fått meg hit. Og ikke prøve å gjøre noe om bare fordi jeg møter verdenseliten. Jeg skal stole på egne ferdigheter, sier Hammer til Dagbladet.

Han er kjent som både TV 2-ekspert og sekundant for Carlsen, men samtidig har Hammer levert en oppsiktsvekkende lang rekke gode resultater den siste tiden. Hammer står nemlig ubeseira på de 49 siste partiene sine.

Norway Chess 2015

Følgende ti spillere konkurrerer i Stavanger (verdensranking til venstre - junirating fra FIDE til høyre):

1. Magnus Carlsen - Norge - 2876.
2. Fabiano Caruana - Italia - 2805.
3. Vishy Anand - India - 2804.
4. Hikaru Nakamura - USA - 2802.
5. Veselin Topalov - Bulgaria - 2798.
7. Aleksandr Grisjtsjuk - Russland - 2781.
8. Levon Aronian - Armenia - 2780.
10. Anish Giri - Nederland - 2773.
28. Maxime Vachier-Lagrave - Frankrike - 2723.
61. Jon Ludvig Hammer - Norge - 2677.

I Norway Chess kommer den rekken nærmest garantert til å bli brutt, men Hammer gleder seg ikke mindre av den grunn.

- Det er veldig uvant å være den store «underdogen», men det er jo derfor dette er en verdifull erfaring for meg. Det er også morsomt å få prøve seg mot de aller beste, sier Hammer.

Runde én

Anish Giri - Aleksandr Grisjtsjuk
Magnus Carlsen - Veselin Topalov
Vishy Anand - Fabiano Caruana
Hikaru Nakamura - Jon Ludvig Hammer
Maxime Vachier-Lagrave - Levon Aronian

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer