Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor har ikke gråtkvalte skijenter noe å frykte den dagen Bjørgen gir seg

Verdiene dør ikke.

- OPP OG STÅ: Marit Bjørgen er ikke bare best i sporet. Hun er samtidig en enorm ressurs for de andre jentene på landslaget. Her gir hun Therese Johaug handa etter målgang i Tour de Ski. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- OPP OG STÅ: Marit Bjørgen er ikke bare best i sporet. Hun er samtidig en enorm ressurs for de andre jentene på landslaget. Her gir hun Therese Johaug handa etter målgang i Tour de Ski. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Du kan ta skilandslaget vekk fra Marit Bjørgen, men du kan ikke ta Marit Bjørgen vekk fra skilandslaget.

Omtrent slik oppsummerer Olympiatoppens fagansvarlige for coaching, Liv Hemmestad, Marit Bjørgens posisjon blant skijentene.
Hemmestad har bidratt inn i lagprosessene og vært en sparringspartner for trenerteamet til skijentene i flere år, og kjenner miljøet bedre enn de fleste.

- Marit er en viktig person på skilandslaget. Hun står for gode verdier i det hun gjør, både i og utenfor sporet. Hun er en god og viktig rollefigur og  kulturbygger. Marit er en person som enhver leder ønsker seg i laget sitt, og er et leder-emne utenom det vanlige, sier Hemmestad til Dagbladet.

Ble hyllet Bjørgen var rørt på toppen av monsterbakken i Val di Fiemme søndag etter å ha fylt premieskapet med det eneste trofeet hun manglet.

- Jeg hadde vel lurt litt på om toget hadde gått for meg. Jeg er jo 34 år og jeg ser hvordan de yngre løperne utvikler seg, sa hun med tårene i øynene.

SUKSESSLAG: De norske jentene kapret de fire øverste plassene under årets Tour de Ski. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SUKSESSLAG: De norske jentene kapret de fire øverste plassene under årets Tour de Ski. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Blant lagvenninnene er det ingen som ønsker at hun skal gi seg snart slik at de kan vinne litt også. Det er i hvert fall ingen som sier det:

- Jeg unner henne virkelig dette. Hun er et stort forbilde for meg, sier andreplasserte Therese Johaug.

- Hun er en ener i mine øye og absolutt den beste dama jeg veit om, sier tredjeplasserte Heidi Weng.

- Jeg håper virkelig hun ikke legger opp, sier fjerdeplasserte Ragnhild Haga.

Vurderer å legge opp Faktum er at Bjørgen blir 35 år noen uker etter ski-VM i Falun, og at hun ikke har bestemt seg for å ta en ny sesong.

HAR FULGT BJØRGEN TETT: Liv Hemmestad er fagansvarlig for coaching i Olympiatoppen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
HAR FULGT BJØRGEN TETT: Liv Hemmestad er fagansvarlig for coaching i Olympiatoppen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Søndag måtte hun svare på nye spørsmål om denne sesongen er hennes siste, men hun sa det samme som hun pleier å gjøre: At det bestemmer hun seg for når sesongen er over.

Liv Hemmestad ser imidlertid ikke for seg at Bjørgen, som har vært til så stor inspirasjon for lagvenninnene, vil etterlate sko som ikke kan fylles den dagen hun sier takk for seg.

SUVEREN: Marit Bjørgen var et lite hav foran Therese Johaug og Heidi Weng i Tour de Ski. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SUVEREN: Marit Bjørgen var et lite hav foran Therese Johaug og Heidi Weng i Tour de Ski. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Marit må gjøre det som er best for henne, og gruppa vil ha stor forståelse for hennes valg den dagen hun legger opp, samtidig som hun vil bli savnet i gruppa. Den dagen Marit legger opp, forsvinner ikke de verdiene og holdningene hun og laget har jobbet for over tid, under god ledelse av Egil Kristiansen og Roar Hjelmeset. Det er blitt lagt ned en stor jobb i lagsarbeidet, systematisk over tid, og den kulturen og de holdningene som nå ligger i laget, besittes ikke bare av enkeltpersoner, men er blitt en del av deres hverdagspraksis, sier coachen, som har jobbet systematisk for å innføre en tenkning blant skijentene hvor hver enkelt i laget har ansvar for å gjøre hverandre gode.

- Ikke mamma - Er Bjørgen en slags «mamma» i denne gruppa?

- Jeg ville ikke bruke et slikt begrep. Hun er en seriøs og dyktig toppidrettsutøver, som er veldig flink til å balansere egne behov og prioriteringer med lagvenninners og lagets ønsker og behov. Hun har omsorg for andre på laget, og bidrar med mye i lagssammenheng, samtidig som hun prioriterer det som må til, med tanke på sin egen plan. I dette laget er Marit viktig for laget, og de andre jentene er viktige for Marit, sier Hemmestad.