GULL I WEST HAM, BENK PÅ U21: Martin Samuelsen har bare fått to sjanser på U21-landslaget, og har ennå ikke fått spille nitti minutter under Leif Gunnar Smerud.Foto: NTB Scanpix
GULL I WEST HAM, BENK PÅ U21: Martin Samuelsen har bare fått to sjanser på U21-landslaget, og har ennå ikke fått spille nitti minutter under Leif Gunnar Smerud.Foto: NTB ScanpixVis mer

Derfor har ikke Martin fått flere landslagssjanser

U21-sjefen forklarer West Ham-Samuelsens to kamper.

Den driblesterke England-proffen fikk mye oppmerksomhet da han imponerte for Peterborough (lån) i FA-cupen denne sesongen. Kun to kamper har Samuelsen fått for Norge U21.

Han har aldri fått muligheten for Norges A-landslag, selv om han er blitt 19 år. Martin Ødegaard står med ni A-landskamper i en alder av 17.

Først i slutten av mars fikk Samuelsen sjansen på Leif Gunnar Smeruds U21-landslag. Først fikk Samuelsen elleve minutter mot Nederland, før han spilte hele annenomgangen mot Spania.

- Martin er spennende. Samtidig når du ser på den gjengen som er der (på U21-laget), er han underårig og kan være med i en kvalik til. Med det utgangspunktet er det han har levert til nå veldig spennende, men det er tøff konkurranse med mange unge, sier Smerud.

- Det er viktig for han å få erfaringer som nå sist mot topp internasjonal motstand i Spania og Nederland. Da får han også en følelse av hvor lista for internasjonal toppfotball ligger. Det tror jeg er veldig bra og nyttig for ham, sier U21-treneren.

Luksusproblem Samuelsen er med i troppen som møter Bulgaria 6. juni. Han er tilbake i West Ham etter utlånet til Peterborough. West Ham-eier David Gold har flere ganger ytret seg positivt om det spennende talentet.

Samtidig sliter altså Samuelsen med å få sjansen for norske landslag, mens det er godt nok for landslagsledelsen at Martin Ødegaard spiller på nivå tre i Spania.

Smerud mener man ikke må glemme konkurransen fra spillere som Iver Fossum og Morten Thorsby, som begge spiller i gode ligaer.

- Der må man dra perspektivene igjen. Dette er ikke for å ta noe vekk fra Martin, men referansene er viktige å ha i troppen. Vi har spillere som han konkurrerer med som spiller fast i Nederland eller Bundesliga. Det blir et veldig luksusproblem for meg med så mange spillere fra gode ligaer, påpeker Smerud.

Vil ha folk ut Som A-landslagssjef Per-Mathias Høgmo poengterer U21-sjefen viktigheten av å få norske spillere ut i de beste ligaene.

- U21-landslaget har to oppgaver. Det ene er å kvalifisere laget til mesterskap, det andre er å produsere spillere for større ligaer eller A-landslaget. Derfor er det gledelig at vi har fått spillere som Fossum, Thorsby og (Alexander) Sørloth ut, sier Smerud.

- En av markørene på hvem som gjør det bra er ligaindeksen på landslaget. Jo flere som spiller godt og jevnlig i de beste seriene, jo større er sjansen for at landsalget gjør det godt. At Fossum har spilt en vår i Bundesliga er med å heve han. Den siste kampen han spilte var mot Bayern München. Samtidig var Strømsgodsets siste kamp mot Sarpsborg. Det er klart at det er en økt utfordring for Iver, sier Smerud til NTB om den tidligere Godset-spilleren.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.