Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor har ikke Ustjugov og co noen god sak: - Ikke et vedtak de rettslig kan angripe

Ekspert har liten tro på de 32 russernes OL-muligheter.

LANGRENNSTJERNE: Sergej Ustjugov  . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LANGRENNSTJERNE: Sergej Ustjugov . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Langrennsstjerna Sergej Ustjugov, skiskytteren Anton Sjipulin og skøyteløperen Viktor Ahn er tre av de totalt 32 russiske utøverne nå håper skal få delta i vinter-OL.

Dette til tross for at IOC ikke har invitert dem til Sør-Korea.

Russerne har klaget inn avgjørelsen overfor Idrettens voldgiftsrett (CAS), som trolig starter en høring allerede i morgen. En beslutning fra CAS vil komme så raskt det lar seg gjøre, heter det i en pressemelding fra organisasjonen.

Avviser at russerne har noen sak

IOC avviser på sin side at russerne kan komme noen vei med klagen.

Kristin Kloster Aasen, jurist og IOC-medlem, mener at de 32 russiske utøverne ikke har noe å anke. Tidligere har Den internasjonale OL-komiteen invitert 169 såkalt rene idrettsutøvere fra Russland til vinterlekene i Pyeongchang - på tross av at Russland som land i utgangspunktet er utestengt.

- Utgangspunktet her er jo at Den russiske olympiske komiteen er suspendert. Det betyr egentlig at det ikke er noen russere som skulle til OL. Men så har man åpnet for å invitere noen, sier Kloster Aasen til Eurosport.no, for så å omtale invitasjonspanelets avgjørelse som endelig.

Ikke part i saken

Da Dagbladet kontakter jusprofessor Trond Solvang ved Universitetet i Oslo tar han det samme standpunktet. Her viser han til at de 32 utøverne, inkludert Sergej Ustjugov, egentlig ikke er noen part i den aktuelle saken.

Han legger vekt på at IOC i desember ikke rettet noe vedtak mot enkeltutøvere. De utestengte Russlands olympiske komité som aktør.

Dermed står de 32 utøverne i utgangspunktet uten deltakermulighet, uavhengig av CAS sine kjennelser. Solvang har derfor liten tro på at russerne kan tvinge IOC til å sende ut invitasjoner.

- Jeg skjønner ikke at de kan komme i en rettslig posisjon til å få gjort noe med vedtaket, i og med at dette ikke er et vedtak som er direkte retta mot dem, sier Solvang om IOCs vedtak om å stenge ute den russiske komiteen.

- Det er ikke et vedtak de rettslig kan angripe, understreker han.

Utestengt fra Paralympics

Det er ikke første gang russiske idrettsorganere har vært i en liknende situasjon.

I etterkant av at McLaren-rapporten, som avdekket at den russiske staten hjalp russiske utøvere i å dope seg, ble publisert, ble ikke Russland bare utestengt fra vinter-OL i Sør-Korea.

De utestengte Russland fra Paralympics i Rio 2016, samt årets utgave av mesterskapet - til tross for protester fra den russiske komiteen.

- Komiteen forsøkte å påberope seg rettigheter, i kraft av å representere deltakernes rettigheter, sier Trond Solvang til Dagbladet.

Den metoden førte ikke fram.

- Moderorganisasjonen (Den internasjonale paralympiske komité (IPC). red.anm.) konkluderte med at russerne måtte kunne vise til at de hadde tatt aktive skritt for å få bukt med misliheter, forklarer han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!