PÅ PLASS: Aksel Lund Svindal har samarbeidet med Red Bull siden 2009. Her fra VM i 2015. Foto: Hans Arne Vedlog   /  Dagbladet
PÅ PLASS: Aksel Lund Svindal har samarbeidet med Red Bull siden 2009. Her fra VM i 2015. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

­­­Derfor har Lund Svindal avtalen Kristoffersen blir nektet

Da Aksel Lund Svindal signerte første avtale med Red Bull, så landskapet helt annerledes ut for norsk alpint.

(Dagbladet): Det svinger av norsk alpint om dagen. I fjor tok Norge 20 seire i verdenscupen.

Aldri har norske kvinner og menn vunnet så mye på ett år. Det førte også til at budsjettet var på over 40 millioner til denne sesongen.

Det så derimot annerledes ut for få år siden.

Store problemer

Skru klokka tilbake til 2011:

Alpinlandslaget hadde problemer med å skaffe sponsoravtaler. Samtidig var det umulig å hente flere midler fra Skiforbundet. Budsjettet var på under 15 millioner kroner, altså 25 millioner under dagens budsjett.

TRENTE ALENE: Lars Elton Myhre. Foto: NTB Scanpix
TRENTE ALENE: Lars Elton Myhre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lars Elton Myhre var en av fem herrer på landslaget i 2011. Det var så lite penger at slalåmeksperten ikke fikk noe treningstilbud fra landslaget når de andre trente i fartsdisipliner som utfor og super-G.

Daværende leder i alpintkomiteen, Elling Breivik, sa følenge om tida mot slutten av 00-tallet til Dagbladet i 2014:

- Før hadde vi to sponsorer. Da var vi bekymret for at Aksel måtte stå alene.

Lederen husker en intens periode med jobb og planlegging av framtida, som hadde startet noen år i forveien:

- Vi sa til Aksel, som var «alene» på den tiden: Du skal bli den største, men ikke den siste.

Seinere tok det av. I 2014 hadde antall sponsorer økt fra to til 20. Flere av dem hadde signert avtaler fram til 2018.

Måtte ha hjelp

Men selv om det så lyst ut for framtida, var det fortsatt prekært for Aksel Lund Svindal å få best mulig hjelp der og da.

Og det er også grunnen til at han har en særavtale.

Han var den suverene eneren. Fra 2005 til 2011 var 33-åringen den eneste som tok verdenscupseire for Norge.

Før 2009-sesongen fikk Svindal en avtale med Red Bull, som sikret han servicemenn i sommerhalvåret.

POPULÆR: Aksel Lund Svindal har hatt en avtale med Red Bull i en årrekke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
POPULÆR: Aksel Lund Svindal har hatt en avtale med Red Bull i en årrekke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Skifabrikkene Atomic måtte kutte i kostnadene, og den norske alpinisten trengte hjelp.

I forbundet var det ikke mye penger på den tida:

- Jeg eller Skiforbundet måtte ta over de kostnadene. Da syns jeg det var greit å få inn en tredjepart, uttalte Svindal til NRK om avtalen.

Det var i 2010 at avtalen om å plassere Red Bull-logoen på hjelmen kom på plass.

Avtalen innebar også at sponsoren måtte betale Skiforbundet en sum i året. I 2013 ble avtalen resignert, og den gjelder nå ut 2017.

- Blodig urettferdig

Bård A. Amundsen var generalsekretær i Skiforbundet da Aksel Lund Svindal gikk fra å få hjelp av Red Bull til å få logoen på hjelmen.

Han husker det som ei tid hvor alpint var flere av grenene som hadde store problemer med å få pengene til å strekke til:

- Jeg mener det er en reell fare for at flere landslag blir nedlagt, sa Amundsen til Nettavisen etter at han gikk av som generalsekretær.

Dagbladet snakket med han i dag, og han husker at det var behov for kapital:

- På den tida var man nøden. Det var krise. Aksel hadde jo en verdi, og vi hadde noen trofaste sponsorer. Det ble argumentert for at den avtalen ga både til han og resten av landslaget - og det var behov for penger.

- Hvordan husker du forhandlingene?

- Det var et veldig trykk fra alpinkomiteen om å gjøre det de foreslo. De ville gi en profilert utøver en mulighet som også ville gi penger til andre utøvere. Det er de samme argumentene som Kristoffersen kommer med nå, konstaterer den tidligere generalsekretær.

- Kristoffersen har rett. Det er en sympatisk tankegang, men blodig urettferdig. Det er ikke mer å si. Hva har forandret seg? Det er at avtalen til Aksel (Lund Svindal) og Petter (Northug) har fått Skistyret til å tenke over den type avtaler, sier Amundsen til Dagbladet.

Beskytte modellen

I dag er altså situasjonen en helt annen. Og derfor kvesser Skiforbundet klørne for å beskytte modellen.

Både Telenor og alpintkomiteen har ifølge NRK godtatt at Kristoffersen kan bruke Red Bull-logoen på hjelmen.

Men det gjør ikke Skistyret.

- Kristoffersen krever å eie markedsrettighetene til hjelmen selv. Det kan vi ikke godta. For Skistyret er det viktig at vi eier den, forklarer Stein Opsal til Dagbladet.

- Bakgrunnen for det er at det i seinere tid er blitt flere som har gått imot det basale i Skiforbundet. Flere profilerte utøvere har ønsket private avtaler. Den siste var Petter Northug, og etter den avtalen kom vi i forbundet fram til at dette ikke kunne fortsette, sier Opsal til Dagbladet.

MISFORNØYD: Henrik Kristoffersen har saksøkt Skiforbundet for å få lov til å ha Red Bull-logoen på hjelmen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MISFORNØYD: Henrik Kristoffersen har saksøkt Skiforbundet for å få lov til å ha Red Bull-logoen på hjelmen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Skistyret begynte å drøfte saken. De var bekymret for framtida, og hvem som skulle bli den neste utøveren som utfordret modellen.

- Det ble satt ned et utvalg for å se på framtida og hvordan vi skulle finansiere toppidretten, forklarer Opsal.

En lang prosess ble avsluttet denne uka. Styret i Norges Skiforbund vedtok i styremøte 1. november at Skiforbundet ikke lisensierer hodeplagg eller hjelmer til utøvere i alpint.

Utvalget kom med sin innstilling som gikk ut på å stramme grepet rundt markedsrettighetene på hjelmer og annet hodeplagg. Opsal forteller at dette har vært ut på høring i klubber og kretser, og at det var bred enighet om å verne om markedsrettighetene fra forbundets side.

- Hvordan påvirker dette forholdet til Kristoffersen?

- Vi skiller mellom det sportslige og det juridiske. Uavhengig av hvordan denne saken ender, vil Kristoffersen være hjertelig velkommen så lenge han signerer landslagsavtalen.

- BARE Å SPØRRE: I TV 2-serien «Vinnerskalle» får vi et innblikk i hverdagen til alpintstjerna Aksel Lund Svindal. Blant annet kommer skiesset med dametips til de yngre på laget - blant annet 19 år gamle Henrik Christoffersen. Video: TV 2 Vis mer