HAR SLITT MED FYSIKKEN: Christian Grindheim mener Norge har fått problemer mot Island tidligere fordi man har spilt på de fysiske islendingens premisser med mange langballer og mye duellering. Nøkkelen blir å drive opp tempoet og holde ballen langs gresset, mener indreløperen.Foto: Kyrre Lien / Scanpix
HAR SLITT MED FYSIKKEN: Christian Grindheim mener Norge har fått problemer mot Island tidligere fordi man har spilt på de fysiske islendingens premisser med mange langballer og mye duellering. Nøkkelen blir å drive opp tempoet og holde ballen langs gresset, mener indreløperen.Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

Derfor har Norge trøblet så fælt mot Island

Grindheim forklarer hva som har gått galt.

• Fotballstudio kl. 20: Norge - Island

ULLEVAAL (Dagbladet): Norge har møtt Island tre ganger i løpet av de siste tre årene.

Hver eneste gang er det blitt en slite- og knokkelkamp, hvor våre gutter har fått det langt tøffere enn FIFA-rankingen skulle tilsi.

I 2008 endte det 2-2 på Ullevaal, der Rune Almenning Jarstein slapp inn et billig frispark og Veigar Pall Gunnarsson traff stolpen helt på slutten. Året etter ble det 1-1 i Reykjavik i en kamp Norge måtte vinne, men etter John Arne Riises tidlige ledermål var Island best i alt og fortjente alle tre poengene.

I fjor høst greide Norge omsider å vinne, men heller ikke da uten problemer. Island ledet 1-0 etter en beksvart norsk 1. omgang, og Brede Hangelands tordentale i pausen hjalp Norge til en hardt tilkjempet 2-1-seier.

Fysiske islendinger Kanskje blir dette kvelden hvor Norge endelig greier å gjøre kort prosess med islendingene.

Christian Grindheim har i hvert fall en klar oppfatning av hva som har gått galt tidligere - og hvilke feller Norge må unngå.

CHELSEA-FORM? Eidur Gudjohnsen spiller for tiden i Hellas og bør helst ikke finne tilbake til taktene fra Chelsea og Barcelona, håper Grindheim. REUTERS/Laszlo Balogh
CHELSEA-FORM? Eidur Gudjohnsen spiller for tiden i Hellas og bør helst ikke finne tilbake til taktene fra Chelsea og Barcelona, håper Grindheim. REUTERS/Laszlo Balogh Vis mer

- Island er veldig fysisk sterke, og i den senere tid har vi spilt veldig fysisk fotball mot dem. Vi har slått mye langt, det er blitt mye dueller, og de liker godt at tempoet i kampen blir lavt. Det eneste vi må gjøre er å kjøre trykk og tempo som mot Tsjekkia (3-0-seier), holde ballen langs bakken og la det gå fort.

- Vi kan ikke måke ballen fram, for da koser islendingene seg. Jeg tror kanskje det er feilen vi har gjort for ofte mot Island, vi har spilt på deres premisser. Vi har veldig lite fysiske spillere tilbake, men likevel er det blitt for mange duellpasninger, hvor de har vunnet mange av dem og spilt på seg selvtillit. Når du har selvtillit på en fotballbane, spiller du mye bedre, sier Grindheim til Dagbladet.

Fortsatt på høyden Island store stjerne, Eidur Gudjohnsen, spilte ikke da Norge kjempet seg til 2-1-seier på «Sagaøya» sist. Men han var sentral begge gangene det endte uavgjort, og særlig i 1-1-kampen gjorde han omtrent akkurat som han ville, etter at Drillo på forhånd uttalte at han håpet Gudjohnsen spilte.

Nå er han blitt 32 år, og spiller i greske AEK Athen, men Grindheim tror ikke han har tapt seg alt for mye.

- Vi vet hva som bor i ham når han er «på». Da er han en jævlig god spiller. Vi må ikke gi ham mye rom, for han er smart, kvikk og sterk. Men først og fremst må vi tenke på oss selv, og den fotballen vi er best på å spille.

Trolig får midtbaneanker Henning Hauger et spesielt ansvar for Gudjohnsen dersom Island kommer i en 4-4-1-1-formasjon.

- Vi får bare håpe han ikke tar fram gammelt Chelsea-nivå akkurat mot oss, sier Grindheim.

Langs bakken Han husker godt Gudjohnsens verbale stikk i 2009, da islendingen sa han var glad han ikke spilte midtbane for Norge.

- Vi var ræva i den kampen, sier Grindheim.

- Er det annerledes å være norsk midtbanespiller nå enn da?

-I hvert fall i forrige kamp mot Tsjekkia, og mot Danmark forsøkte vi å spille langs bakken selv om vi ikke skapte de store sjansene. Jeg synes vi har holdt ballen mer langs bakken den siste tida enn vi gjorde for to år siden. Det har litt med å gjøre at vi ikke er de høyeste i verden, snitthøyden i laget ligger vel rundt 1.80, så vi kan ikke bare måke ballen framover, sier han.