Qatar-VM

Derfor har Qatar kjøpt fotballen

Qatar har i over et tiår satt sitt stempel på den europeiske fotballen. Men hvordan kunne en nasjon, geografisk mindre enn Vestlandet fylkeskommune, bli fotballens store makthaver?

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

KRONJUVEL: PSG og Nasser Al-Khelaifis anskaffelse av Lionel Messi blir av mange ansett som kronen på verket til Qatar. Foto: Dave Winter/Shutterstock
KRONJUVEL: PSG og Nasser Al-Khelaifis anskaffelse av Lionel Messi blir av mange ansett som kronen på verket til Qatar. Foto: Dave Winter/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Etter den sjokkerende tildelingen av fotball-VM til Qatar i desember 2010 har nasjonen, på rekordtid, blitt en makthaver i fotballen.

Enten det har vært gjennom kjøp av reklameplass på draktene til de største klubbene verden over, eller gjennom investering i Paris Saint-Germain, så har Qatar blitt forbundet med fotballen.

Det finnes flere årsaker til hvorfor Qatar har sett på idretten, ikke bare fotball, som en mulig løsning på en plan nasjonen skal ha fullført innen 2030.

Visjonen for 2030

I 2008 lanserte Qatar det som heter «National Vision 2030», som er nasjonens strategiske plan for å endre inntrykket folk sitter med av nasjonen, som er del av Midtøsten.

Visjonen ble delt inn i fire grener, som skulle være med på å utvikle den neste generasjonen innbyggere, mens den også ivaretok den eldre generasjon:

  • Menneskelig utvikling
  • Sosial utvikling
  • Økonomisk utvikling
  • Miljømessig utvikling

Qatar har siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1970 gjort olje- og gassutvinning til deres viktigste inntekt, men den kartleggingen for framtida hintet i stor grad om at nasjonen ønsket å diversifisere seg.

- Qatar er et relativt nytt land i gulfen, og de fant rikdommen seinere enn resten. De ønsker å definere seg som en egen stat, og å plassere seg selv på verdenskartet, sier journalist Tariq Panja til Dagbladet.

LEDD I STØRRE PLAN: Daværende emir av Qatar, Sjeik Hamad bin Khalifa Al-Thani (til venstre) kunne feire med sin kone, Sjeika Moza bint Nasser Al-Missned, da det ble klart at Qatar skal avholde VM. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP.
LEDD I STØRRE PLAN: Daværende emir av Qatar, Sjeik Hamad bin Khalifa Al-Thani (til venstre) kunne feire med sin kone, Sjeika Moza bint Nasser Al-Missned, da det ble klart at Qatar skal avholde VM. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP. Vis mer

Han har i en årrekke jobbet som gravende journalist for New York Times, og anses som en av verdens fremste på temaet rundt fotballens politikk.

- Fotball tilbyr Qatar en unik mulighet. Man får en tilstedeværelse som man ellers ikke ville ha hatt.

Og det er tydelig at Qatar har ansett denne muligheten selv. Nedfelt i nasjonens «Sports Sector Strategy 2011-2016», utgitt i 2011 som et supplement til visjonsplanen, heter det:

«Å være vertskap for VM 2022 vil akselerere utviklingen av målene for Qatar National Vision 2030, som har som mål å transformere Qatar til et utviklet land innen 2030, som igjen vil være i stand til å vedlikeholde dets egen utvikling, og kunne bringe høy livskvalitet til alle dens innbyggere i flere generasjoner framover.»

I en oppdatert plan fra 2021, utgitt av den qatarske utviklingsbank (QDB) utheves det også hvor viktig fotballen har blitt for den vesle gulfnasjonen:

«Qatar satser på å bli et ledende idrettssentrum gjennom å være vertskap for fem store internasjonale stevner over de neste åra. Qatars regjering investerer i sportsindustrien som et tiltak for å diversifisere økonomien, og fremme positiv sosial endring».

PROSJEKT: Slik er utviklingsplanen, og VM spesifikt, omtalt i QDBs plan fra 2021. Foto: Faksimile/QDB
PROSJEKT: Slik er utviklingsplanen, og VM spesifikt, omtalt i QDBs plan fra 2021. Foto: Faksimile/QDB Vis mer

Og kronen på dette verket virker å være VM i 2022, ifølge QDBs rapport:

«VM i 2022 er en av verdens største sportsbegivenheter, og vil bringe over en million tilskuere til Qatar. Med et budsjett på over åtte milliarder amerikanske dollar, og med varighet i nesten en måned, så burde turneringen gi en stor oppsving for idrett- og arrangementsindustrien i regionen.»

I 2022, altså 14 år etter den nasjonale visjonen ble avdekket, er Qatar anerkjent som en av fotballens største makthavere.

Men hvordan endte det opp sånn?

Hvorfor er fotbal-VM i Qatar kontroversielt? Vi skal forklare. Tekst: Jonas Giæver Video: Henrik Ljosland Kilder: Amnesty, The Guardian, Sky Sports, WorkersWelfare.qa Vis mer

Fransk maktsentrum

I den akademiske boka «Qatar and the 2022 World Cup: Politics, Controversy, Change» av Dr. Paul Michael Brannagan og Dr. Danyel Reiche pekes det på at Qatar har forsøkt å differensiere seg fra sine gulf-naboer (Saudi-Arabia, Bahrain, De forente arabiske emirater, Kuwait og Oman) ved å bli en idrettsnasjon.

Fra 2008 til 2023 vil nasjonen ha arrangert 22 «sporadiske mesterskap», altså mesterskap som ikke arrangeres hvert eneste år.

I tillegg har de også aholdt håndballmesterskapet Super Globe fra 2010 til 2018, og har en avtale med Formel 1 om å arrangere et årlig løp fra 2023 til 2033.

Den store begivenheten av de ulike stevnene nevnt, er selvfølgelig VM i fotball i 2022. Og med tanke på de gigantiske nasjonene rundt seg, tror Panja at det er en annen grunn til Qatars aggressive sportspolitikk.

FØLGER TETT MED: Sportsjournalist Tariq Panja anses som en av verdens fremste gravejournalister i fotball. Foto: Privat.
FØLGER TETT MED: Sportsjournalist Tariq Panja anses som en av verdens fremste gravejournalister i fotball. Foto: Privat. Vis mer

- Dersom de skulle bli invadert, eller ha politiske uoverensstemmelser, så vil det skape veldig mye oppmerksomhet grunnet Qatars posisjon. Da Kuwait ble invadert i 1991 så var det ikke spesielt mange som brydde seg inntil USA deltok, sier Panja.

- Forestill deg om et av landene som har vært vertskap for et VM plutselig skulle bli invadert. Dette kjøper Qatar synlighet og sikkerhet.

Og begrepet «synlighet» virker å være gjennomgående for nasjonen.

Gjennom Qatar Investment Authority (QIA), som er Qatars eget statlige investeringsfond, ble datterselskapet Qatar Sports Invesment (QSI) opprettet.

Drøye seks måneder etter at Qatar hadde feiret tildelingen av VM i 2022 (i 2010), så hadde QSI kjøpt 70 prosent av PSG. Året etter la de mer penger på bordet, og sikret de resterende 30 prosentene.

DE FØRSTE KJØPENE: Blaise Matuidi og Jeremy Ménez ble blant de første kjøpene PSG-president Nasser Al-Khelaifi (til høyre= gjennomførte. Foto: AFP PHOTO FRANCOIS GUILLOT
DE FØRSTE KJØPENE: Blaise Matuidi og Jeremy Ménez ble blant de første kjøpene PSG-president Nasser Al-Khelaifi (til høyre= gjennomførte. Foto: AFP PHOTO FRANCOIS GUILLOT Vis mer

Bakteppet for denne avtalen diskuteres fremdeles i dag. Det skal nemlig ha oppstått en middag i Elyséepalasset i forkant av avstemning for VM-verten i 2022, der daværende eksekutivkomitemedlem i FIFA, Michel Platini skal ha vært deltakende.

Det samme skal Sébastien Bazin fra Colony Capital, som da eide PSG, ha vært. Frankrikes daværende president (og kjent PSG-supporter) Niolas Sarkozy skal også ha deltatt, sammen med Sjeik Tamim bin Hamad Al-Thani, som i dag er emir av Qatar.

I boka «The Billionaires Club» av James Montague fortelles en versjon av det som omtales som «Qatargate» der Sjeik Tamim skal ha foreslått å kjøpe PSG, og betale ut den svimlende gjelden de sto i, mot at Platini stemte på Qatar for VM i 2022.

Platini stemte på Qatar, men nektet i etterkant for at det handlet om noe annet enn at han mente Qatar var rett valg.

OPPSLAG: Historiene rundt hvordan Qatar gjorde sitt inntog i fotballen har blitt fortalt ved flere anledninger. Foto: AFP PHOTO LIONEL BONAVENTURE
OPPSLAG: Historiene rundt hvordan Qatar gjorde sitt inntog i fotballen har blitt fortalt ved flere anledninger. Foto: AFP PHOTO LIONEL BONAVENTURE Vis mer

PSG ble omsider kjøpt av det qatarske starsfond, og i kjølvannet ble BeIN Sports, avkommet av det gamle Al-Jazeera Sport, bekreftet som ny rettighetshaver for franske Ligue 1. Den avtalen skal ha vært verdt 70 millioner britiske pund.

En som har fulgt PSG tettest i en årrekke er journalist Jonathan Johnson. Han forteller at Qatars tilstedeværelse i den franske hovedstaden har endret alt.

- PSG var en sovende gigant, og underpresterte konstant. Men dette er en klubb med massivt potensial med tanke på Paris' størrelse, status og evne til å ivareta fotballtalent, sier Johnson til Dagbladet.

- PSG er en superklubb, og en av de største klubbene i verden. Man var skeptiske til om Qatar kunne levere på kort sikt, men man tok det for gitt at prosjektet ville bli en suksess utelukkende fordi det står så mye på spill rundt VM.

I KJENT STIL: Jonathan Johnson har dekket Paris Saint-Germain i en årrekke. Foto: Privat
I KJENT STIL: Jonathan Johnson har dekket Paris Saint-Germain i en årrekke. Foto: Privat Vis mer

Over natta gikk dermed PSG fra å være en klubb med beina godt plantet i gjeld, som tidvis flørtet med nedrykk, til en av de rikeste klubbene i verden. Og siden suksess og kjøpefester fulgt den franske hovedstaden.

I juni 2021 la klubben ut en offisiell pressemelding for å feire sitt eierskap.

«Paris Saint-Germain har blitt en ubestridt makthaver. Store spillere med store karrierer har ankommet fra europeiske giganter, og var det første store støtet gjennomført av det nye styret.»

En som har fulgt PSG tettest i en årrekke er journalist Jonathan Johnson.

I tur og orden har David Beckham, Zlatan Ibrahimovic, Neymar, Kylian Mbappé og Lionel Messi ikledd seg PSGs farger. Dette har resultert i at PSG, siden oppkjøpet i 2011, kan vise til 27 liga- og cuptrofeer i Frankrike. Klubben spilte også Champions League-finale i 2020.

Klubben, i hele dens eksistens før 2011, hadde totalt 16 trofeer.

- Qatar og PSG er symbiotisk koblet til hverandre. Fra tidlige sponsoravtaler til dagens avtaler, mange av nasjonens store navn kobles til klubben gjennom drakt, stadion, treningsarena, kommersielle- og medisinske avtaler, sier Johnson.

- Selv signeringer, der Neymar er et eksempel, har egenstående avtaler for å bli ambassadører for vinterens VM.

Oppmerksomhet eller avledningsmanøver?

Samkjørt med PSGs suksess har Qatar kjøpt seg opp sponsorplass hos storklubber som Barcelona i Spania, Bayern München i Tyskland og Boca Juniors i Argentina.

I tillegg er det nesten ikke et internasjonalt fotballmesterskap å spore uten at statseide Qatar Airways har sin logo plastret over reklameplakatene.

ALDRI LANGT UNNA: Dersom det arrangeres et mesterskap er Qatar aldri langt unna. Foto: Thiago Prudencio/SOPA Images/Shutterstock
ALDRI LANGT UNNA: Dersom det arrangeres et mesterskap er Qatar aldri langt unna. Foto: Thiago Prudencio/SOPA Images/Shutterstock Vis mer

Reiche og Brannagan argumenterer for at den aggressive sponsorstrategien oppnår nøyaktig det Qatar ønsker:

«Ved kjøp av store sportseiendeler, og sponsorat av store klubber og begivenheter, så økes oppmerksomheten verden rundt Qatars eksistens. Selv om dette ikke tiltrekker samme internasjonale oppmerksomhet som en stor turnering gjør, så minner komplimenterer dette fotball-VM i 2022 med konstante signal om nasjonens natur og vilje for entreprenørskap».

Men er Qatars synlighet en understrekelse av nasjonens brennende ønske om å bli en makthaver i fotballen, eller et forsøk på å gjemme de stygge fakta?

- De oppnår en fremstilling av virkeligheten i Qatar som ikke belyser hele bildet. De fremstiller et glansbilde av Qatar hvor det ikke fremkommer informasjon om en kjempeprekær situasjon for migrantarbeidere. Ei heller LHBT-personer som overvåkes og forfølges, sier Frank Conde Tangberg i Amnesty International Norge.

KRITISK: Frank Conde Tangberg i Amnesty International Norge. Foto: Privat.
KRITISK: Frank Conde Tangberg i Amnesty International Norge. Foto: Privat. Vis mer

- Det fremkommer heller ikke at kvinner utsettes for systematisk diskriminering. Idrettssupportere knytter et bånd og minner til Qatar som forankrer en tilhørighet til deres merkevarer, og når man vet hvor viktig idrett er for folk, så kan det, for mange, trumfe kritikken.

Samtidig som Qatar har skapt et mesterlag i PSG, og girer opp til å arrangere et VM, har markedsmaskinen jobbet på spreng for å ivareta nasjonens glansbilde.

- Jeg er redd de høster gevinsten hver eneste dag. De granskes grundig av menneskerettighetsorganisasjoner, men totalt sett frykter jeg at sportsvasking for dem har flere positive enn negative sider. Det er derfor vi insisterer på å fortelle om skyggesidene, fordi de ikke kan vinne frem med den ensidige fortellingen, sier Tangberg.

- Hvor mange barn er det som løper rundt i fotballdrakter med qatarske selskaper som hovedsponsorer? De vokser opp med at deres favorittlag er sponset av Qatar, samtidig som veldig mange kommer til å feire storslåtte idrettsøyeblikk under VM som de vil huske for livet. Gjennom sportsvaskingen kjøper Qatar gode minner som varer en livstid.

12 år til toppen

ARBEID: Mens PSG har vunnet trofeer og kastet glans over europeisk fotball, har migrantarbeidere bygget et VM i ørkenen. Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP
ARBEID: Mens PSG har vunnet trofeer og kastet glans over europeisk fotball, har migrantarbeidere bygget et VM i ørkenen. Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP Vis mer

I desember 2010 lå Qatar på delt 112. plass på FIFA-rankingen, sammen med Wales og Island, og var en nasjon færreste tenkte over i fotballtermer.

12 år seinere gjør de seg klare til å arrangere Fotball-VM, de eier Paris Saint-Germain og har knyttet til seg store fotballklubber og aktører i fotballen gjennom dyrekjøpte sponsoravtaler.

Som følge av Super League-fadesen våren 2020 ble PSG-sjef Nasser Al-Khelaïfi, som ikke støttet Super League, valgt ut til lederen for den europeiske klubbforeningen (ECA).

Men nøyaktig hvor store har Qatar blitt i fotballen på litt over et tiår?

TILSTEDEVÆRELSE: Qatar Airways har vært å finne på draktene til flere av de største klubbene i verden. Foto: AP Photo/Siu Wu
TILSTEDEVÆRELSE: Qatar Airways har vært å finne på draktene til flere av de største klubbene i verden. Foto: AP Photo/Siu Wu Vis mer

- Dette er land som endres og restruktureres ene og alene ved å være vertskap for en idrettsturnering, og det er ganske vanvittig, sier Tariq Panja.

- Med tanke på de ulike mandatene de har, så vil det i hvert fall antyde at Qatar er fotballens største makthaver. De er nasjonen bak de største signeringene i fotballen, de har en av Europas største fotballklubber og de skal arrangere VM.

Også Jonathan Johnson mener at utviklingen tilsier at det er få, om noen, som har like mye å si i verdensfotballen som nasjonen mindre enn Vestlandet fylke.

- Man kan argumentere for at de er en av de største i fotballen nå. Nasser Al-Khelaïfis vei til en såpass innflytelsesrik rolle gjør fort at Qatar vil være investert i fotballen lenger enn vi har forventet, sier Johnson.

Men hvordan har dette vært mulig?

FOTBALLENS MEKTIGSTE MANN?: PSG-president Nasser Al-Khelaïfi. AFP PHOTO/KARIM SAHIB
FOTBALLENS MEKTIGSTE MANN?: PSG-president Nasser Al-Khelaïfi. AFP PHOTO/KARIM SAHIB Vis mer

- Dette er enkelt, dette er fryktelig enkelt, argumenterer Panja.

- Se på fotballindustriens størrelse. De knuser absolutt alt med tanke på deres økonomiske maskin. De er spinnvilt rike, og for dem så er pengene de bruker veldig lite. Det er et desimalpoeng av det de har tilgjengelig. De har klart å destabilisere fotballen.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer