Derfor har Rösler klart det ingen av de norske managerne fikk til

Avslører hemmeligheten.

SUKSESS: Uwe Rösler ble ansatt som manager for regjerende FA-cupmester Wigan etter å ha overbevist som sjef for Brentford de siste to og et halvt årene. Her er han på sin nye klubbs treningskompleks. Foto: Pål Marius Tingve
SUKSESS: Uwe Rösler ble ansatt som manager for regjerende FA-cupmester Wigan etter å ha overbevist som sjef for Brentford de siste to og et halvt årene. Her er han på sin nye klubbs treningskompleks. Foto: Pål Marius Tingve Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

WIGAN (Dagbladet): For å klare overgangen fra norsk til engelsk fotball, brukte Uwe Rösler (45) et år på å se kamper, bygge nettverk og studere spillere.

Det grundige forarbeidet gjorde at han ble ansatt som sjef for London-laget Brentford i League One sommeren 2011.

To og et halvt år og et nesten-opprykk seinere har tyskeren akkurat tatt over regjerende FA-cupmester Wigan Athletic.

Da Dagbladet treffer 45-åringen på Championship-lagets treningsfelt, forteller han at det meste har gått raskt siden han først fikk vite om Wigans interesse for tre uker siden.

TEMPERAMENT: Uwe Rösler reagerte på denne måten under sin første kamp som Wigan-sjef. Den kom i bortetapet for slovenske Maribor i Europa League. Foto: AP / Darko Bandic / NTB Scanpix
TEMPERAMENT: Uwe Rösler reagerte på denne måten under sin første kamp som Wigan-sjef. Den kom i bortetapet for slovenske Maribor i Europa League. Foto: AP / Darko Bandic / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg var fornøyd i Brentford, og så ikke etter noen annen jobb, men så kom muligheten. Det var flere grunner til at jeg sa ja: Det er en klubb i Championship, det er tradisjon for å støtte manageren her, eierskapet er solid og det siste er familiesituasjonen min. De siste to og et halvt årene har jeg pendlet fra Manchester - hvor familien min har bodd - til London, og kanskje sovet hjemme i snitt én natt i uka. Det har vært en belastning, sier han.

God start Wigan, som sparket Owen Coyle noen dager før Rösler ble ansatt, hadde fem strake tap før tyskeren kom inn, men på hans første seriekamper er det blitt to seirer og en uavgjort for de blåhvite.

Spørsmålet man stiller seg er hva Rösler har gjort som verken Egil Olsen, Henning Berg eller Ståle Solbakken fikk til i engelsk fotball. Alle tre forsvant fra sine respektive klubber raskt, Henning Berg etter bare 57 dager.

Rösler understreker at han ikke kjenner til forholdene i klubbene de norske managerne var i. Derfor ønsker han ikke å snakke om hva nordmennene ikke har gjort riktig, men har en klar teori på hvorfor han selv har lyktes på balløya: Nemlig ekstremt gode forberedelser.

Da han tok over Brentford sommeren 2011 visste han hvordan motstanderlagene i League One ville spille, han visste hvilke spillere han selv ville hente til klubben og han kjente til strukturen til alle lagene i serien.

CV

Uwe Rösler
Født: 15. november 1968 i Altenburg, Øst-Tyskland.
Nasjonalitet: Tysk.
Klubb: Wigan Athletic.
Tidligere klubber som trener: Lillestrøm, Viking, Molde, Brentford.
Utvalgte klubber som spiller: Dynamo Dresden, Manchester City, Kaiserslautern, Southampton, Lillestrøm.
Aktuell: Ansatt som Wigan-manager 7. desember.

- Da jeg forlot Viking i november 2009, begynte jeg å dra fram og tilbake til England for å studere League One og League Two. Det fortsatt jeg med fram til jeg tok over Molde et snaut år seinere, og igjen det siste halvåret før jeg tok over Brentford, sier Rösler.

Scoutet spillere - Jeg så kamper for å forstå hvordan seriesystemet fungerer. Det handlet like mye om nettverksbygging. Jeg møtte mange agenter, eiere og spillere. Jeg lagde en liste med spillere. Jeg så for eksempel mitt første kjøp i Brentford, Clayton Donaldson, fem eller seks ganger for Crewe Alexandra i League Two. Jeg visste at kontrakten hans gikk ut sommeren 2011, og det aller første jeg gjorde da jeg tok over Brentford, var å hente ham. I fjor scoret han 22 mål og så langt i år har han scoret 12, sier Wigan-sjefen videre.

- Tror du mangel på forberedelse er grunnen til at Berg og Solbakken ikke lyktes i fjor?

- Championship og League One er helt annerledes enn Tippeligaen, Bundesliga eller Serie A. Jeg snakker ikke om Ståle og Henning, men for meg ville det vært veldig vanskelig å gå rett fra Molde til Brentford uten å ha forberedt meg. Det er ekstremt viktig å kjenne den engelske mentaliteten, sier han.

Nå håper den tidligere Manchester City-spissen å bruke kunnskapen sin til å gjøre Wigan til et lag som er godt nok til å rykke opp igjen til Premier League. I skrivende stund er laget på 13. plass.

FIKK DET IKKE TIL: Ståle Solbakken i Wolverhampton. Foto: Sam Bagnall / NTB Scanpix
FIKK DET IKKE TIL: Ståle Solbakken i Wolverhampton. Foto: Sam Bagnall / NTB Scanpix Vis mer

- Nå i starten handler det om å gjøre det enkelt. Det er det spillerne ønsker. Når de ser at mine ideer fungerer, vil de får mer selvtillit og da får de mer frihet. Det er som å bygge et hus, du må starte med grunnmuren, sier Rösler.

Wigans mektige eier Dave Whelan har sagt at klubben bør være tilbake i det gode selskap i løpet av neste sesong. Det tror manageren er mulig, i hvert fall når han har fått tid til å gjøre laget til sitt eget.

- Eieren har sagt at han vil tilbake innen 18 måneder. Finansielt sett er vi en sunn posisjon, så vi ikke rykke opp, men det er det vi prøver på. Det blir tøft uansett, og det er bare hardt arbeid som gjelder.

• Wigan møter Burnley hjemme på DW Stadium i morgen.

FIKK DET IKKE TIL: Henning Berg i Blackburn. Foto: Vegard Grøtt / Propaganda Photo / NTB Scanpix
FIKK DET IKKE TIL: Henning Berg i Blackburn. Foto: Vegard Grøtt / Propaganda Photo / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer