Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor hater snowboard-legenden fortsatt OL

Men Håkonsen får liten støtte blant slopestylerne.

VELGER DET SELV: Andreas Håtveit skal konkurrere i Sotsji på tampen av en lang karriere utenfor OL-varmen. Han tror ikke OL er så problematisk for sporten som det Håkonsen tror. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VELGER DET SELV: Andreas Håtveit skal konkurrere i Sotsji på tampen av en lang karriere utenfor OL-varmen. Han tror ikke OL er så problematisk for sporten som det Håkonsen tror. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOTSJI (Dagbladet): Én uke før OL startet i Sotsji, fortalte den gamle snowboard-legenden nok en gang historien om hvorfor han boikottet OL som aktiv.

I magasinet White Lines gjentok han at han mener den internasjonale olympiske komité er korrupt, og at de har stjålet snowboardsporten fra snowboarderne.

I intervjuet med tittelen «Derfor hater jeg fortsatt OL», fratar han den olympiske bevegelsen all ære, og mener det er veldig rart at utøvere støtter opp om arrangementet.

Men i tillegg til den gamle kritikken om korrupsjon og at utøverne er tvunget til å markedsføre OL-sponsorene i stedet for sine egne, mener han OL ødelegger kreativiteten og gleden i de frie sportene.

- Ikke så stor skade
OL-bakkene og konkurransen i seg selv gjør at kjørerne vet hva som kreves for å få en poengscore, og trener spesifikt for å lykkes i OL.

Håkonsen går i strupen på dem som øver seg på trampolina og i turnhallen for å oppnå ett gyllent run.

Blant de norske skislopestyle-gutta får Håkonsen delvis medhold i kritikken mot OL, uten at de kjøper hele pakka om hvor ødeleggende et OL er for sporten.

- Jeg tror ikke det gjør så stor skade. Det er vanskelig å si, for det her er første gang for oss i slopestyle, snowboard har jo vært inne lenge. Men jeg skjønner hva Håkonsen snakker om, jeg har jo snakka litt om det med ham også, men jeg tror ikke det kommer til å gjøre så stor skade som han sier. Det er selvfølgelig mye regler, det er vanskelig i vår sport når vi kommer fram og tjener penger på grunn av våre egne sponsorer, og her får vi ikke promotere noen av dem. Det er mange regler som strider i mot den sportsstilen og den linja vi har holdt, sier Aleksander Aurdal til Dagbladet.

- Blir konkurranseformen for standardisert, slik at kreativiteten forsvinner?

- Det vil jeg ikke si er tilfellet. Det er masse forskjellige runs som blir kasta ned her. Alle gjør jo de største triksa for å vinne, men sånn er det jo for eksempel i X-Games også. Det er vanskelig å si at FIS og IOC overkjører den greia og standardiserer alt.

- Skjønner hva han er redd for
X-Games er internt i friski og snowboardmiljøet det aller største man kan vinne. Likevel har OL blitt konkurransen med stor K.

Det er det bare kommersielle grunner til, mener Håkonsen.

- Jeg skjønner tankegangen og jeg skjønner hva han er redd for. Det kan godt hende at jeg er enig i noen av de tingene han sier også, men når jeg er her sjøl, så føles det ikke annerledes enn en annen stor konkurranse, som X-Games eller Dew Tour. De er også store kommersielle konkurranser, sier Andreas Håtveit, fersk X-Games-medaljør, til Dagbladet.

- Men i de konkurransene kan du profilere dine egne sponsorer?

- Ja, det er jo en sak som jeg syns er pes med disse greiene, men jeg bryr meg ikke så sjukt, liksom. Det er jo en side av saken, det er jo det, men sånn har de valgt å legge det opp, og det er jo opp til oss, da. Har vi lyst til å dra til OL, eller har vi ikke lyst til å dra til OL?

OL er viktig
Og for denne generasjonens slopestyle-kjørere er det i hvert fall ingen tvil om at OL er stort å delta i. Det merker de på dem som sitter hjemme og følger med.

- Bare det å være her og konkurrere i et OL er stort. Jeg kan fortelle besteforeldra mine at jeg skal konkurrere i OL, og så skjønner de hvor stort det er. Om jeg sier til dem at jeg skal være med i en annen stor konkurranse så skjønner de jo ikke bæret, ikke sant. Det hadde betydd veldig mye å komme på pallen her, sier Aleksander Aurdal.

Hele Norges coronakart