BONUSBRÅK:  Tre afrikanske nasjoner har i dette mesterskapet havnet i bråk med sitt eget forbund angående spillerbonusen. Nigeria truer med å ikke møte opp til åttedelsfinalen mot Frankrike. Foto: Scanpix.
BONUSBRÅK: Tre afrikanske nasjoner har i dette mesterskapet havnet i bråk med sitt eget forbund angående spillerbonusen. Nigeria truer med å ikke møte opp til åttedelsfinalen mot Frankrike. Foto: Scanpix.Vis mer

Derfor havner de afrikanske nasjonene alltid i bonuskrangel

- Penger betyr mer enn å spille.

Få siste nytt fra Brasil i VM direkte!

(Dagbladet): I tur og orden har bonusbråk rystet de afrikanske nasjonene i VM. Først var det Kamerun, som nektet å reise til Brasil, så ble to av Ghanas fremste profiler sendt hjem.truer Nigeria med ikke å spille åttedelsfinalen mot Frankrike tirsdag.

Bonusbråk med de afrikanske nasjonene er ikke noe nytt i VM-sammenheng.

Kjetil Siem jobbet i fire år som direktør for Sør-Afrikas liga. Han er langt fra overrasket.

2016-bonusen for Norge klar - Det er pinlig for afrikansk fotball at dette skjer gang etter gang. Det kommer til å fortsette å skje, sier Kjetil Siem til Dagbladet.

- Det er mangel på struktur og orden. De har ikke kontrakter i forkant som tilsier hvor mye de skal få i bonus.

Siem jobber som generalsekretær i Norges fotballforbund. Her hjemme er bonussatsene allerede klar.

- Hvis A-landslaget kvalifiserer seg til EM 2016 i Frankrike, så vet vi nå hvor mye de skal få i bonus.

- Penger er alt Ghana fikk fløyet inn sin bonus før den avgjørende gruppespillskampen mot Portugal. Da hadde allerede Kevin-Prince Boateng og Sulley Muntari blitt sendt hjem etter å ha slåss på trening.

- Penger betyr mer enn å spille. Det er kanskje ikke noe vi forstår i Norge, men det er så store summer det er snakk om for disse afrikanske spillerne. Det er en real kamp om pengene, sier Siem.

Metro la i går ut et bilde av Ghana-spilleren John Boye, som angivelig kysser en del av sin utbetalte bonus.

I dag kom det frem at Fifa prøvde å stoppe hentingen av bonuspenger. I stedet sto de klare for å legge ut for det ghanesiske forbundet, skriver BBC.

 SPILLENEKT:  De ghanesiske spillerne truet med spillenekt før den avgjørende kampen mot Portugal. En representant fra forbundet skal ha hentet 18 millioner kroner, noe som tilfredstilte de ghanisiske spillernes krav. Foto: NTB Scanpix.
SPILLENEKT: De ghanesiske spillerne truet med spillenekt før den avgjørende kampen mot Portugal. En representant fra forbundet skal ha hentet 18 millioner kroner, noe som tilfredstilte de ghanisiske spillernes krav. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Kamerun som nektet å sette seg på flyet til Brasil, snudde om da de fikk forhandlet fram 60 000 kroner ekstra til hver spiller. De kamerunske spillerne fikk totalt nesten 700 000 kroner hver for å spille tre kamper i Brasil.

Til sammenligning ville de spanske spillerne fått 5,8 millioner hver hvis de gikk til topps i Brasil. I Tyskland får spillerne 2,4 millioner ved gull.

Risikerer å ikke få bonus - Spillerne har ikke så mange valg. Alt de kan true med er spillenekt. Får de ikke pengene i forkant, risikerer de å aldri få de, forteller Siem.

I 2006 var det bråk rundt Togo før deltakelsen i Tyskland-VM. Temaet: Bonus.

Han tror den afrikanske krangelen vil fortsette de kommende mesterskapene.

- Hvis ingen øvre organer, som Fifa, setter noen regler vil det fortsette.

- Er det en reell fare for at Nigeria ikke stiller til kamp tirsdag?

- Nei. De vil bli utestengt i lang tid hvis de nekter å spille en VM-kamp. Det er helt sikkert at de vil spille, avslutter Siem.

 IKKE OVERRASKET:  Generalsekretær i NFF Kjetil Siem er langt bra overrasket over bonuskrangelen i de afrikanske VM-troppene.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
IKKE OVERRASKET: Generalsekretær i NFF Kjetil Siem er langt bra overrasket over bonuskrangelen i de afrikanske VM-troppene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer