Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor heter den amerikanske OL-hopperen Anders

Nordmennene lurer.

I AKSJON:  Anders Johnson. FOTO: NTB SCANPIX
I AKSJON: Anders Johnson. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOTSJI (Dagbladet): Anders Bardal, Anders Jacobsen og Anders Fannemel. Det norske OL-laget i hopp har nok av utøvere som heter Anders.

I OL i Sotsji er det også en annen hopper som heter Anders: Anders Johnson fra USA.

Dette høres da svært norsk ut? Burde han hoppet med det norske flagget på hjelmen?

Etter kvalifiseringen i går, til dagens storbakkerenn, bestemte jeg meg for å stoppe denne karen med det norsk-klingende navnet.

- Hello, there! How are you?

Første gang 24-åringen forteller at det er første gang han blir stoppet av en norsk avis. Men - han forstår spørsmålet. Et typisk amerikansk navn er - som han sier - Steve, Tom eller Bob.

LAGBILDE: Anders Johnson (helt til høyre) med to av lagkameratene i USA - Peter Frenette (t.v.) og Nicholas Fairall. FOTO: NTB SCANPIX
LAGBILDE: Anders Johnson (helt til høyre) med to av lagkameratene i USA - Peter Frenette (t.v.) og Nicholas Fairall. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

Johnson, derimot, er ikke et uvanlig etternavn «over there». Så hva er forklaringen på Anders?

Anders sier:

- Mine forfedre kommer fra Sverige. En tidligere slektning het Anders. Mamma og pappa syntes det var et kult navn. Derfor kalte de meg for Anders.

- Da jeg var liten, visste jeg ikke at det var et typisk skandinavisk navn. Jeg bare registrerte at det var ganske forskjellig fra alle andres.

- Etter hvert som jeg vokste opp med skihopping - og møtte mange andre hoppere som heter Anders - skjønte jeg at det var et skandinavisk navn.

Får spørsmål Anders peker på Anders Bardal, Anders Jacobsen og Anders Fannemel.

NAVNEBRØDRE: Trener Alexander Stöckl har tre på laget som heter Anders. Fra venstre: Anders Jacobsen, Stöckl, Anders Bardal og Anders Fannemel. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB SCANPIX
NAVNEBRØDRE: Trener Alexander Stöckl har tre på laget som heter Anders. Fra venstre: Anders Jacobsen, Stöckl, Anders Bardal og Anders Fannemel. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB SCANPIX Vis mer

- Har noen av dem spurt om hvorfor du heter Anders?

- Ja, det har vært noen som har spurt meg, svarer han.

Ifølge Wikipedia var Anders det fjerde mest brukte mannsnavnet i Norge på 1600- og 1700-tallet. Det heter videre at navnet er avledet av det greske ordet andrós, som er genitivformen av anér - «mann».

Anders Johnson forteller at han bor i Park City, Utah. Sportslig er han ikke like gode som sine navnebrødre fra Norge.

- De fire siste åra har vært vanskelig. Skader har satt meg tilbake. Men nå er jeg skadefri, og vil jobbe hardt fram mot OL om fire år.

Kontinentalcup En kikk på de offisielle resultatlistene viser at Anders Johnson bare har hoppet kontinentalcup denne sesongen. Det er nivået under verdenscupen.

Men han er altså med i OL. I den lille bakken søndag kom han på 47. plass. I kvalifiseringen til storbakkerennet i går kveld, ble han nummer 36.

Dermed vil det være fire hoppere som heter Anders i dagens renn, som starter klokka 18.30.

- Jeg vet hvem det er. Men jeg har ikke hatt så mye kontakt med ham, sier Anders Bardal om navnebroren i hoppbakken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!