Derfor holder Ørjan Berg til han er 40

Han lever sunt. Har bakgrunn fra turn. Har gode gener og trener mye. Og han sier nei til landslaget. I kveld leder Ørjan Berg RBKs midtbane når de møter Maccabi Haifa på Lerkendal. Om ni dager fyller han 36 år.

TRONDHEIM (Dagbladet): Ola By Rise tror han kan spille til han blir 40, og at hans nei til landslaget er helt avgjørende for at det går.

Rosenborgs veteran på midtbanen er i form om dagen. Han viser ingen alderdomstegn, men virker lett og fin i kroppen.

-  Ørjan sparker ikke fotball. Han danser med ballen, sier hans venn og tidligere medspiller, Mini Jakobsen, til Dagbladet.

Han mener vennen har en sensasjonell slitestyrke, og at det skyldes flere forhold: gode gener, mye trening, bakgrunn fra turnidretten og en sunn livsstil.

-  Da vi bodde i Sveits, spiste jeg spagetti med kjøttsaus og drakk cola, mens Ørjan spiste spagetti uten saus og drakk vann. Han er ikke noen asosial type som legger seg klokka 23 og bare spiser kli, men han tar vare på kroppen sin og lever et sunt liv, sier Mini.

Landslaget

Rosenborg-trener Ola By Rise mener det er fornuftig av Ørjan Berg å prioritere Rosenborg og si nei til landslaget.

-  Jeg tror det er helt avgjørende. Ørjan kjenner seg selv så godt at han vet det ikke hadde gått, sier By Rise og understreker at det ikke er snakk om vrangvilje.

-  Hadde han hatt kapasitet til å være med på alt, så hadde han gjort det, men han har familie og unger og det er klart landslaget tar veldig mye tid. Gaper han over for mye tror jeg ikke Ørjan greier å holde seg ... jeg tror han har funnet en veldig god balanse nå.

Treneren tror Rosenborg vil ha glede av veteranen i mange år ennå.

-  Folk er laget forskjellig. Noen begynner å bli gamle fra de er 30, men Ørjan har jo gener til å spille til han blir 40, sier Ola By Rise.

- Høyt nivå

Sportsdirektør Rune Bratseth er enig med treneren.

-  Ørjan holder et høyt nivå. Han er kanskje den som holder det høyeste nivået i dette RBK-laget når han spiller helt på topp. Hvis han holder motivasjonen oppe og er frisk, så kan han holde på lenge ennå.

-  Til han blir 40?

-  Ja, hvorfor ikke? Motivasjonen er kanskje et større problem enn fysikken. For Ørjans del virker det veldig bra. Han er ikke noe annerledes nå enn da han kom hit.

Bratseth tror det generelt vil være sånn i åra framover at flere spillere får lengre karrierer.

-  Spillerne tjener godt, de kan leve av dette, pleie kroppen sin og så videre. Det er ingen grunn til at folk ikke skal kunne dra karrieren mot 40, sier sportsdirektøren.

Avslappet

Ørjan selv er blid og avslappet før kveldens viktige Champions League-kvalifisering mot israelske Maccabi Haifa på Lerkendal.

-  Det kjennes bra ut, sier veteranen med et skjevt smil. Han tror det blir tett og jevnt i to kamper sett under ett.

-  Jeg tror vi skal være hakket dyktigere en dem, sånn at vi klarer det, men disse kampene er alltid veldig jevne. Det er nesten sånn at det er tilfeldig hvilken vei det bikker, og det kan fort bli sånn denne gangen også.

-  Hvordan greier du å prestere på så høyt nivå år etter år?

-  Det er miljøet jeg ferdes i. Rosenborg hever seg når det gjelder, og da blir det enkelt for enkeltspillere å ta seg ut i sånne kamper.

Pappa Harald Berg spilte toppfotball til han var over 40 år, og Ørjan tror han kan holde på like lenge.

-  Ja, det tror jeg. Det tror jeg går på om man er motivert og holder seg godt trent lenge nok. Sånn som det kjennes ut nå, så tror jeg ikke det er noe problem, sier Ørjan.

Han merker ikke noen slitasje og opplever at kroppen kjennes veldig bra ut.

-  Jeg har levd av dette i 20 år nå, så det er en livsstil. Det er der det ligger, tror jeg.

-  Du spiser og lever sunt?

-  Ja, det er jeg nødt til å gjøre. Hvis du lever usunt, så holder du ikke så lenge. Det gjelder kostholdet, blant annet. Jeg lever ikke noen askettilværelse, men man må jo passe på hva man putter i seg, sier Ørjan Berg.

SPORT PÅ TV

Champions League

Rosenborg- Maccabi Haifa

I kveld TV3 kl. 20.45

KLAR TIL KAMP: Ørjan selv er blid og avslappet før kveldens viktige Champions League-kvalifisering mot israelske Maccabi Haifa på Lerkendal.- Det kjennes bra ut, sier veteranen med et skjevt smil.