Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Derfor innleder Sepp Blatter skandale-etterforskning i FIFA

Presidentkandidat Mohammed Bin Hammam og visepresident Jack Warner skal etterforskes for korrupsjon.

STORESLEM: Sepp Blatter kan nå på utspekulert vis kvitte seg med sin motkandidat i presidentvalget. Foto: REUTERS/Mohamad Torokman/Scanpix
STORESLEM: Sepp Blatter kan nå på utspekulert vis kvitte seg med sin motkandidat i presidentvalget. Foto: REUTERS/Mohamad Torokman/Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det bekreftet FIFA ved 13-tida onsdag.

Mohammed Bin Hammam er eneste motkandidat til Sepp Blatter i presidentvalget 1. juni - neste uke. Avgjørelsen vil gjøre valget til en farse, der den ene presidentkandidaten etterforsker den andre.

Intrikat spill Bin Hammam frontet VM-søknaden til Qatar - som på kontroversielt vis fikk tildelt VM i 2022. Warner er en av tre FIFA-styremedlemmer som er mistenkt for å ha mottatt bestikkelser relatert til VM-tildelinga, fra Bin Hammams folk.

Både Bin Hammam og Warner skal bli avhørt hos FIFA i Zürich på søndag.

Også Debbie Minguell og Jason Sylvester fra Den karibiske fotballunionen (CFU), der Warner er president, er under etterforskning. Bin Hammam skal ifølge FIFA ha bestukket tjenestemenn fra CFU.

Kilder høyt i FIFA opplyser til Dagbladet at timinga av etterforskninga et taktisk spill fra president Sepp Blatters side.

- Dette handler om valget, ikke noe annet, sier en godt informert kilde.

Utelukke - Ved å sverte og henge ut Bin Hammam som korrupt, framstiller Blatter både motkandidaten som en skurk, og seg selv som en handlekraftig leder, utdyper FIFA-kilden.

Det er styremedlem Chuck Blazer, fram til nå ansett som Jack Warners nærmeste støttespiller, som har klaget de to inn til FIFA.

SKAL ETTERFORSKES: Mohamed bin Hammam (t.h.) og Jack Warner må begge møte i Zürich på søndag. Foto: AP/Shirley Bahadur/Scanpix
SKAL ETTERFORSKES: Mohamed bin Hammam (t.h.) og Jack Warner må begge møte i Zürich på søndag. Foto: AP/Shirley Bahadur/Scanpix Vis mer

Bakgrunnen, får Dagbladet opplyst, kan være at Warner nå har tilbudt sin støtte til Bin Hammam i det kommende valget.

Dagbladet vet at det internt i FIFA har vært en dreining mot å slå hardere ned på Warners notoriske pengetriksing. Dette kan, opplyser sentrale kilder, ha ført til at Warner har begynt å mistro Blatter-regimet, og vendt seg mot sin nye venn fra Qatar.

Warner er av både Dagbladet og Andrew Jennings avslørt som svartebørshandler, før de nye beskyldningene vedrørende Qatar-VM.

Storeslem Med dagens kunngjøring gjør Blatter storeslem:

Han kan kvitte seg med en ulydig, tidligere betrodd venn, og sin motkandidat i presidentvalget.

Tidligere fotballpresident Sondre Kåfjord sitter i FIFAs etiske komité, og skal møte i Zürich på søndag.

- Jeg har ingen informasjon utover pressemeldinga, og kan ikke kommentere saken ytterligere, sier Kåfjord til Dagbladet.

FIFA ønsker overfor Dagbladet ikke å gi ytterligere informasjon.

Fikk biler Anerkjente Paul Kelso i Daily Telegraph skriver at Bin Hammam tidligere i år besøkte Den karibiske fotballunionen (CFU) i Trinidad.

Ifølge Kelso skal Warner ha uttalt til sine medarbeidere:

SKAL MØTE I ZÜRICH: Sondre Kåfjord sitter i FIFAs etiske komité, og skal delta på møtet i Zürich på søndag. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
SKAL MØTE I ZÜRICH: Sondre Kåfjord sitter i FIFAs etiske komité, og skal delta på møtet i Zürich på søndag. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer

- Dere vil høre hvordan presidenten av Asia (det asiatiske fotballforbundet) kom for stemmene deres. At han hadde en Benz (Mercedes) til deg, en Benz til deg og en Benz til deg.

- Selvsagt vil dere høre at han kom med ei tønne med olje. Dere vil høre den slags. Dere vil høre han ga dere et skip. I pressen tror alle verst mulig om alt. Gå hjem med hodene deres høyt hevet, og ikke gjør dere til en del av dette internasjonale tullet.

Dagbladet kommer med mer.

VEKKET OPPSIKT: Det var svært delte meninger om tildelinga av VM i 2022 til Qatar. Foto: AFP/FABRICE COFFRINI/Scanpix
VEKKET OPPSIKT: Det var svært delte meninger om tildelinga av VM i 2022 til Qatar. Foto: AFP/FABRICE COFFRINI/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media