Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor jubler Team Carlsen over dagens lange parti

- En liten seier for Magnus uansett.

 TUNGT:  VIshy Anand er blitt presset hardt de siste timene, men holder ut. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TUNGT: VIshy Anand er blitt presset hardt de siste timene, men holder ut. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

SOTSJI/OSLO (Dagbladet): Lange sjakkpartier er utmattende både fysisk og psykisk. Heller ikke Magnus Carlsen er uberørt etter sjakkpartier som varer i time etter time.

Dagens parti varte i nesten seks og en halv time, før duellantene tok hverandre i hendene og det endte med remis.

- Magnus blir veldig sliten på slutten av partiene. Han bruker veldig mye energi, røper Carlsens lege i Sotsji, Brede Kvisvik.

Men Carlsen kvier seg likevel ikke for å gå inn i lange og knallharde dueller.

- Magnus er i bedre form enn Anand. Selv om Magnus blir veldig sliten så tror vi Anand blir enda mer sliten, sier Kvisvik.

Anand ville ikke spekulere i hva maraton-partiet vil ha å si for morgendagens dyst da han møtte pressen etter dagens parti.

- Det finner vi ut i morgen. Jeg er ikke veldig utslitt - den siste timen var ikke så ille. Jeg får litt mindre tid til å forberede meg til i morgen.

Smart og langt - Vi mener det er smart å holde partiene i gang lenge, sier legen til Dagbladet.

- Er det en bevisst strategi at dere har valgt å spille lange partier her i Sotsji?

- Magnus ønsker å spille lange partier og presse Anand til å gjøre feil. Det tar mye energi å forsvare seg. Det koster mer enn å angripe.

I dagens parti fikk Magnus tidlig en fordel ifølge datamaskinene som analyserer partiene. Men han klarte likevel ikke å finne nøkkelen til Anands forsvar.

- Det å måtte forsvare seg i dårlige, eller kanskje til og med tapte stillinger, tar på psyken. Du balanserer på en knivsegg hele partiet. Skulle man tape et slikt parti er det veldig tungt psykisk å komme tilbake, sier Kvisvik.

Liten seier uansett Et så langt parti som dagens dyst vil kunne spille inn også på morgendagens parti.

- Jo lengre et parti pågår, jo mindre krefter har de i morgen, sier Kvisvik.

- Remis er i utgangspunktet et godt resultat for Anand, men han vil være veldig sliten. Sånn sett er dette partiet en liten seier for Magnus uansett, siden han har fått slitt ut Anand, mener legen.

- Blir stille Etter et langt og utmattende sjakkparti merker teamet det på Carlsen at det har tatt på.

- I forhold til energinivået hans så merker vi at han blir mer stille enn vanlig. Det koster også litt mer å være i godt humør etter slike partier. Men hvis Magnus vinner så er energien raskt på plass igjen.

- Har Magnus mye energi til vanlig?

- Magnus har veldig mye energi. Du ser det på ham ikke minst når han driver med sport. Han har god stamina og kan holde på i timesvis uten å bli sliten.

Legen kan fortelle at Carlsen har vært i god form så langt i VM.

- Han har kommet seg fort etter partiene og han har vært i veldig god form.

Blodsukkernivå Team Carlsen bruker sport som basketball, fotball og tennis for å koble av, men fysisk god form er også viktig ved sjakkbrettet.

- Formen hjelper Magnus til å holde konsentrasjonen oppe seint i partiet, sier Kvisvik.

Et annet triks Carlsen har for å holde energien oppe under partiet er appelsinjuicen han drikker. Flaska med det gule innholdet har blitt synonymt med Carlsen i sjakkverden.

- Hvorfor drikker Carlsen akkurat appelsinjuice?

- Det handler om å holde blodsukkeret oppe. At det akkurat er appelsinjuice han drikker er nok mer tilfeldig, og kommer av at han synes det er veldig godt. I tillegg er han vant til å ha med seg appelsinjuicen fra han var liten. Den har jo nærmest blitt berømt.

- Tror du motstanderne blir skremt når de ser appelsinjuicen?

- Nei, det vet jeg ikke. Jeg tror ikke det, flirer Kvisvik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media