Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor kalles han Sepptik Blatter

FIFAs «gudfar» leder idrettens mest korrupte regime.

FAMILIENS OVERHODE: I 36 år har Sepp Blatter sittet med FIFA-makt, de siste 12 som president. Ikke en dag for mye, mener de fleste medlemsnasjonene - Norge inkludert. Foto: REUTERS/Christian Hartmann
FAMILIENS OVERHODE: I 36 år har Sepp Blatter sittet med FIFA-makt, de siste 12 som president. Ikke en dag for mye, mener de fleste medlemsnasjonene - Norge inkludert. Foto: REUTERS/Christian Hartmann Vis mer

(Dagbladet): Den viktigste konklusjonen etter den farseliknende kongressen i Zürich denne uka, er at majoriteten av medlemsland ikke har forstått noen ting av kritikken mot FIFA.

- Det som skuffet meg mest var hvor lite ydmyke man var i forhold til å akseptere at vi har et troverdighetsproblem, sier fotballpresident Yngve Hallén til Dagbladet.

Korrupt, nei - FIFA er ikke korrupt, sier Sepp Blatter i dag til den sveitsiske avisa Tagesanzeiger.

Det skjer to dager etter at han snakket om nulltoleranse. I sitt forsvar bruker han en variant av dopingmistenkte utøveres favorittuttrykk:

- Man er bare korrupt om man er blitt kjent skyldig.

Dette er bakgrunnen: • 13 av 25 styremedlemmer er innblandet i korrupsjons-anklager

• FIFAs generalsekretær hevder Qatar kjøpte VM i 2022

• Historiens trolig største bestikkelsesskandale innen idrett hemmeligholdes av FIFA

KORRUPT HELT: FIFAs visepresident Jack Warner (foran t.v.) er utestengt for korrupsjon, men ble mottatt som en helt da han i går kom hjem til Trinidad og Tobago. Warner er også statsministerens stedfortreder i hjemlandet. Foto: REUTERS/Andrea De Silva
KORRUPT HELT: FIFAs visepresident Jack Warner (foran t.v.) er utestengt for korrupsjon, men ble mottatt som en helt da han i går kom hjem til Trinidad og Tobago. Warner er også statsministerens stedfortreder i hjemlandet. Foto: REUTERS/Andrea De Silva Vis mer

• Blatters eneste motkandidat er avslørt som korrupt

• Visepresident Warner er avslørt som korrupt

• De samme som har puttet penger i egne lommer, skal «rydde opp»

• FIFA deler ut milliarder til korrupte ledere i korrupte land, uten å sjekke hvordan pengene brukes

Dette er bare noen av de mange skandalene som omgir FIFA.

- Jeg er kapteinen Sepp Blatter hevder han er rett mann til å endre alt - 12 år etter at han inntok presidentstolen i et valg flere medier beskrev som kjøpt og betalt.

- Jeg har prøvd og jeg prøver med stor innsats å ivareta FIFAs rykte på best mulig vis, sier Blatter til Dagbladet.

- TO LIKE: Ingen gjør det som engelske The Sun. Onsdag brukte de hele førstesida på likhetene mellom Blatter og Kadhafi. Legg merke til den lille vrien nederst - «War on Sepptic Blatter». Faksimile: The Sun
- TO LIKE: Ingen gjør det som engelske The Sun. Onsdag brukte de hele førstesida på likhetene mellom Blatter og Kadhafi. Legg merke til den lille vrien nederst - «War on Sepptic Blatter». Faksimile: The Sun Vis mer

Han kaller seg kapteinen på skuta, som lover å bringe FIFA inn i smulere farvann.

Måtte presses Men Dagbladet kan i dag avsløre at Blatter overhodet ikke hadde planlagt noen stor oppvask da han startet FIFA-kongressen tidligere i uka.

Under åpningstalen tirsdag var han så vag at flere mektige UEFA-land reagerte svært negativt. Spesielt danskene mente Blatter neppe var rett mann om han ikke tok anklagene mer alvorlig enn han gjorde.

Flere uformelle møter ble avholdt mellom Blatter og ulike UEFA-representanter. Ett av forslagene som ble forelagt Blatter var at han skulle gå av innen to år. Med den støtte FIFA-sjefen fikk fra utilslørt smiskende medlemsland, nektet Blatter å gå med på en førtidspensjonering.

- Tar ikke æren Men presset førte til at Blatter dagen etter lanserte seg som en tydeligere talsmann for åpenhet, kritisk granskning og nulltoleranse overfor korrupsjon.

Hallén bekrefter overfor Dagbladet at de nordiske landene sto sammen om et internt «oppgjør».

- Jeg vil ikke ta ære for dette. Det var et nordisk initiativ, sier han.

Lukket og låst Men om Blatters nypolerte retorikk om nulltoleranse bare er hul retorikk eller ei, gjenstår å se. FIFA hemmeligholder fortsatt dokumentene i den såkalte «ISL-skandalen», hvor Blatter er en av dem det er rettet mistanker mot. Skandalen hevdes å være idrettshistoriens største korrupsjonsskandale.

Den nå nedlagte markedsføringsgiganten ISL har betalt idrettstopper omkring 100 millioner dollar i bestikkelser.

Tidligere FIFA-president Joao Havelange, og sjef for fotball-VM i Brasil 2014 og styremedlem i FIFA, Ricardo Teixeira, har begge innrømmet at FIFA er korrupt.

Innrømmelsene har kommet i topphemmelige, rettslige høringer om ISL.

- Del av gjengen Blatter ville ikke svare da Dagbladet onsdag spurte om han i lys av egne uttalelser om åpenhet og nulltoleranse nå vil gjøre ISL-dokumentene tilgjengelig. 

- Jeg forstår at folk mener vi beveger oss for sakte. Jeg er del av den gjengen selv. Men Norge har alltid valgt ei realpolitisk linje. Vi påvirker mens vi går, sier Hallén.

Retorikken minner om EU-spørsmålet. Er det bedre å stå utenfor eller påvirke innenfra? England valgte det motsatte.

Bittert hat England nektet å ta del i president valget og ville ha voteringen utsatt.

- Det eneste England oppnådde var å skape en krass stemning mot dem, sier Hallén.

Engelske aviser er fortsatt rasende over behandlingen forslaget fikk. Norge får kjeft. Men spesielt visepresident Julio Grondona er øyrikets nye fiende nummer én:

VALGET ER DITT: Under presidentvalget kunne de nasjonale delegatene stemme helt fritt - på Sepp Blatter. Foto: EPA/PATRICK B. KRAEMER
VALGET ER DITT: Under presidentvalget kunne de nasjonale delegatene stemme helt fritt - på Sepp Blatter. Foto: EPA/PATRICK B. KRAEMER Vis mer

- Vi angripes alltid av England, sa Grondona med klare hint til Falklandskrigen.

- Spesielt med løgner og støtte fra journalister som er mer opptatt av løgner enn å fortelle sannheten. Vær så snill, la FIFA-familien få være i fred, la han til.

Logrer i flokk Men, det er svært få av de rundt 1000 journalistene som følger FIFA som har vært spesielt opptatt av korrupsjon, selv når den har passert foran nesen deres. Den mest pågående, britiske Andrew Jennings, er nektet adgang til alle FIFA-relaterte arrangementer.

De siste ukene har anklagene blitt så mange og så store, at de er blitt gjenstand for medias oppmerksomhet i sin alminnelighet. Det betyr ikke at korrupsjonen er av ny dato. Tvert imot. Noen har lenge unnlatt å gjøre jobben som kritiske journalister.

De fleste anklagene mot FIFA-topper er begravd, avvist av toppene selv eller oversett i FIFA.

Kompisen Dagbladet har avslørt Jack Warner som svartebørshandler. Bevismaterialet sitter også FIFA på.

I FIFAs «uavhengige» etiske komité var det derimot fy-fy å snakke negativt om Blatters bestevenn - inntil han dolket Blatter i ryggen.

Sammen med Mohammed Bin Hammam skal Warner ha tilbud 40 000 i cash for stemmer under presidentvalget. I dag ble det via Daily Telegraph kjent at ytterligere to styremedlemmer er under etterforskning - ledet av en tidligere FBI-sjef.

Det er trolig veis ende for Warner i FIFA.

Men i likhet med juksemakere som doper seg, feires han som en helt i hjemlandet.

Da han i går ankom hovedstaden i Trinidad og Tobago ventet en jublende folkemengde på flyplassen. Den tidligere historielæreren har gjort seg rik på fotball-relaterte bi-inntekter, for å si det pent.

Han er også statsministerens stedfortreder og kjent som en varm forkjemper for gjeninnføring av dødsstraff i hjemlandet. 

Les mer om: Jack Warner

Familietrøbbel Tilbake til «FIFA-familien». Uttrykket du møter uansett hvilken medlemsnasjon du snakker med, og som gir klare assosiasjoner til mafiaens terminologi.

- Det er muligens en dysfunksjonell familie - til og med en korrupt én, ifølge noen av medlemmene - men det er fortsatt Blatters familie, skriver Herald Tribune (New York Posts internasjonale utgave). 

UTSTØTT: President David Bernstein i Det engelske fotballforbundet (FA) ba FIFA utsette presidentvalget. Bare 17 av 208 land støttet England. 17 stemte avholdende.

Foto: Espen Sandli, Dagbladet
UTSTØTT: President David Bernstein i Det engelske fotballforbundet (FA) ba FIFA utsette presidentvalget. Bare 17 av 208 land støttet England. 17 stemte avholdende. Foto: Espen Sandli, Dagbladet Vis mer

I Bloomsberg skriver David Goldblatt at kampen mot FIFAs indre krefter såvidt har begynt:

- Familien er selvsagt problemet. Denne generasjonen fotballedere, uvant med kritikk av noe slag, formet i en æra av autokrati, hyperkommersialitet og hemmelighold, vil ikke ønske å gjøre endringer. Kampen er ikke over. Den har faktisk bare så vidt begynt.

Septik-diktatoren Lengst gikk, ikke overraskende The Sun i bruk av virkemidler. På avisas førsteside onsdag ble Sepp Blatter sammenlignet med Libyas diktator Muammar Kadhafi.

Ifølge avisa klynger begge «diktatorene seg til makta mens det råtne regimet kollapser rundt dem.» FIFAs familieoverhode får også tilavnet «Sepptik Blatter».

Som Dagbladet har omtalt tidligere var Kadhafi blant de få, aller første som støttet Blatters president-kandidatur.

- Norge på rygg Midt i dette bildet mener idrettsforsker Hans K. Hognestad at Norges rolle er ynkelig. Norge stemte for fire nye år med Blatter.

- NFF har ingen historie for å være en kritisk organisasjon. Det er fristende å kalle det en ynkelig reaksjon. I stedet for å kreve oppvask ligger Norge på ryggen og logrer med halen for Blatter, sier han til Morgenbladet.

Men fotballpresident Yngve Hallén ser ingen annen vei enn å påvirke der man kan.

VINNEREN: Få på FIFA-kongressen ga uttrykk for kritikk av Sepp Blatters ledelse inn i korrupsjonskaos. Men mange hyllet ham. Her er han utpekt som valgets vinner, etter et skriftlig valg uten motkandidat. Foto: REUTERS/Christian Hartmann
VINNEREN: Få på FIFA-kongressen ga uttrykk for kritikk av Sepp Blatters ledelse inn i korrupsjonskaos. Men mange hyllet ham. Her er han utpekt som valgets vinner, etter et skriftlig valg uten motkandidat. Foto: REUTERS/Christian Hartmann Vis mer

- Vi går for de små steg - i i riktig retning. Andre land har også en kultur de er stolte av. Viser vi dem respekt, vil de også vise oss respekt, sier han.

Les også: Derfor kneler Norge for Blatter

Trøstespill Er du blant de mange som er lei av Blatter og FIFAs korrupsjon?

Noen av dem har funnet utløp for frustrasjonen ved å lage dette spillet.

- Bare du kan stoppe kapteinen på skipet. Send ham en bredside med eksplosive fotballer og senk det dårlige skipet Blatter, heter det i introduksjonen.

Lykke til!

- SKUFFENDE: Fotballpresident Yngve Hallén er skuffet over hvor lite ydmyke mange av medlemsnasjonene var under FIFA-kongressen i Zürich. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
- SKUFFENDE: Fotballpresident Yngve Hallén er skuffet over hvor lite ydmyke mange av medlemsnasjonene var under FIFA-kongressen i Zürich. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer
KJØPESTERK: Presidentutfordrer Mohamed Bin Hammam måtte trekke seg som kandidat da han ble utestengt for korrupsjon. Skal ha tilbud 40 000 dollar i cash til folk som ville stemme på ham. Tidligere var han Blatters støttespiller.  Foto: REUTERS/Fadi Al-Assaad
KJØPESTERK: Presidentutfordrer Mohamed Bin Hammam måtte trekke seg som kandidat da han ble utestengt for korrupsjon. Skal ha tilbud 40 000 dollar i cash til folk som ville stemme på ham. Tidligere var han Blatters støttespiller. Foto: REUTERS/Fadi Al-Assaad Vis mer
KJØPT?: FIFAs generalsekretær har i en privat e-post hevdet Qatar kjøpte seg VM i 2022. Da e-posten ble offentliggjort unnskyldte han seg med at han mente Qatar «hadde mye penger». Foto: REUTERS/Fadi Al-Assaad
KJØPT?: FIFAs generalsekretær har i en privat e-post hevdet Qatar kjøpte seg VM i 2022. Da e-posten ble offentliggjort unnskyldte han seg med at han mente Qatar «hadde mye penger». Foto: REUTERS/Fadi Al-Assaad Vis mer