MESTERE: Celtic har dårlig med konkurranse på hjemmebane, og vant serien relativt problemfritt. Det samme bør skje kommende sesong. Foto: AP / PA, Danny Lawson / NTB scanpix
MESTERE: Celtic har dårlig med konkurranse på hjemmebane, og vant serien relativt problemfritt. Det samme bør skje kommende sesong. Foto: AP / PA, Danny Lawson / NTB scanpixVis mer

Derfor kan Deila være perfekt for Celtic

Krav om suksess med lavt budsjett.

(Dagbladet): Enkelte skotter satte kanskje teen og baconrullen i vrangstrupen da Godset-trener Ronny Deila i går plutselig seilte opp som favoritt til å bli ny Celtic-manager.

Som det oppsummeres på supporterforumet Kerrydale street: «Who the eff is Ronny Deila?»

De som har fulgt norsk fotball de siste sesongene vet godt det. Nå har det seg slik at jeg som Celtic-supporter følger dem tettere enn norsk fotball. Og for å oppsummere: Deila og Celtic har potensial til å bli et meget vellykket fotballekteskap.

Jeg fikk følgende tekstmelding fra en kamerat da Deila-ryktet sprakk i går: «Selv du og jeg kunne trent Celtic til gull i Skottland». Han har litt rett. Med (gjenoppståtte) Rangers, Hibs og Hearts på nivå to, er Aberdeen det eneste som likner litt på en utfordrer i den hjemlige serien neste år. Celtic bør vinne med ca 20 poeng uansett.

Men det er ikke der lista ligger. Med manglende konkurranse i serien, handler det meste om Champions League i Glasgows grønne del. Målet er kvalifisering. Celtic må gjennom flere potensielt vanskelige runder (muligens mot Strømsgodset). Og selv om de slipper å møte topplag fra England, Tyskland, Spania eller Italia, er det vanskelig nok, særlig  når de ofte møter lag som er midtveis i sesongen.

Det gjør det enda vanskeligere når de skotske økonomiske musklene ikke er i nærheten av å kunne sammenliknes med for eksempel engelske. Lagene i den skotske toppserien får til sammen langt mindre enn f eks Cardiff fikk for å havne i bunnen av Premier League. Til og med de norske eliteserieklubbene får mer TV-penger enn de skotske. Og selv om de ofte har 60 000 tilskuere på kampene og jevnlig kjemper i Europa, står Celtic årlig i fare for å miste gode spillere til «mindre» engelske klubber, som Gary Hooper til Norwich og Joe Ledley til Crystal Palace forrige sesong.

Gode, men ubekreftede rykter, som det heter nå, sier at det er noe av årsaken til at Neil Lennon noe overraskende trakk seg fra jobben Deila ser ut til å overta. Han skal ha ha vært lei av å måtte kutte budsjettet år etter år, samtidig som de sportslige kravene fortsatt er (relativt sett) skyhøye.

Det er her Ronny Deila kan komme så fint inn.

I Strømsgodset skapte han et gullag med et skolissebudsjett. Et lag som tidvis har spilt positiv og offensiv fotball, noe som også er et krav i Celtic, i hvert fall fra fansen. Og kanskje viktigst av alt: Han har bidratt til at relativt ukjente spillere har utviklet seg til spillere på godt europeisk nivå, som Anders Konradsen og Stefan Johansen, som har storspilt i sitt første halvår i Celtic.

Spillerutvikling er helt nødvendig i en klubb som Celtic, som de siste årene har jobbet mer og mer etter en Moneyball-strategi. Det sies at klubbens mektige eier Dermot Desmond,  som i praksis har siste ordet ved manageransettelser, for noen år siden ga et eksemplar av boka til Neil Lennon.

Tida da klubben kunne hente spillere som Chris Sutton og Alan Thompson for bunker med pund fra engelske toppklubber er nemlig over. Nå henter sjefsspeider John Park potensielt undervurderte og «ukjente» spillere fra Israel, Honduras, Portugal, Nederland, Belgia, nivå to og tre i England. Eller Norge.

Klubben har ikke råd til å kjøpe spillere som alle vet har Champions Leauge-klasse. De må finne dem og utvikle dem selv. Og etter hvert selge videre med god fortjeneste, som med Victor Wanyama til Southampton i fjor. Deila, hvis han får og tar jobben, må få spillere fra ulike fotballkulturer til å funke sammen. Og til å ta store steg. Det er en jobb Godset-trengeren har vist at han mestrer bedre enn de fleste. På treningsfeltet, i kamp og tydeligvis i livet ellers. Deila lot for eksempel for noen år siden den unge ghaneseren Mohammed Abu bo hjemme hos seg, for at han lettere skulle vende seg til fotballivet i Norge.

Menneskekjenneregenskapene den tidligere Odd- og Viking-stopperen tydeligvis har, kan komme godt med i Skottland. Celtic har for eksempel i dag et par spillere med åpenbart stort potensial, men som har en tendens til å ødelegge litt for seg selv. Toppscorer Anthony Stokes ble nylig tiltalt for å ha slått ned en Elvis-imitator på byen. Spissen Tony Watt scoret for et par år siden da laget slo Barcelona. Siden har ryktene om dårlige holdninger herjet, og forrige sesong var han utlånt til belgisk fotball hvor han kranglet oftere med treneren enn han scoret mål. Den målfarlige spissen Leigh Griffiths ble hentet fra Wolves ved juletider. Han har vært en sportslig suksess. Men han skapte enda større overskrifter da en video viste at han sang nedsettende sanger om den tidligere Hearts-spilleren Rudi Skacel i forkant av et Edinburgh-derby mellom Hearts og Hibs (firebarnsfaren Griffiths er Hibs-supporter, Hearts er lagets bitre rivaler).

Det eneste jeg som Celtic-fan er usikker på, er hvordan han vil fungere i en klubb med (sportslig sett) britisk kultur. Drillo og Ståle Solbakken hadde begge sterke resultater i sekken da de kom til Wimbledon og Wolves. Det funka som vi vet dårlig begge steder. Årsakene til det er trolig mange.

Og Deilas utfordringene vil være mange. Han er bra utstyrt til å takle dem. Og hvis han til slutt får jobben og får det til å funke, kan han få oppleve kvelder som det knapt finnes maken til i fotballverden.

SUKSESS I NORGE: Celtic-supportere, som undertegnede, håper Ronny Deila kan gjenskape suksessen fra Strømsgodset i Skottland. Arkivfoto: Arnt E. Folvik/Dagbladet.
SUKSESS I NORGE: Celtic-supportere, som undertegnede, håper Ronny Deila kan gjenskape suksessen fra Strømsgodset i Skottland. Arkivfoto: Arnt E. Folvik/Dagbladet. Vis mer