KRONISK SKADET: Kneet til Ledley King hovner opp til det ugjenkjennelige etter hver kamp han spiller, og Tottenham-stopperen trenger vanligvis sju dager på å komme seg igjen. Gårsdagens kamp mot Manchester City var imidlertid så viktig at han spilte for andre gang på bare fire dager. Foto: AFP PHOTO/IAN KINGTON
KRONISK SKADET: Kneet til Ledley King hovner opp til det ugjenkjennelige etter hver kamp han spiller, og Tottenham-stopperen trenger vanligvis sju dager på å komme seg igjen. Gårsdagens kamp mot Manchester City var imidlertid så viktig at han spilte for andre gang på bare fire dager. Foto: AFP PHOTO/IAN KINGTONVis mer

Derfor kan fotballvraket King ruve mot verdens beste spisser

Norske treningseksperter bøyer seg i støvet for Spurs-stopperen.

||| (Dagbladet): Ledley King var igjen en bauta i midtforsvaret da Tottenham i går kveld sikret seg Champions League-kvalik på bekostning av Manchester City.

«Mr. Tottenham» gjorde noe så sjeldent som å spille to kamper med bare fire dagers mellomrom, for vanligvis trenger han minst en ukes hvile mellom hver kamp for å få ned en ballongaktig hevelse på det kronisk kranglete kneet sitt.

Av den grunn er han heller ikke i stand til å delta på treningsfeltet.

Da unggutten Danny Rose i sin første ligastart for Tottenham banket inn ledermålet mot Arsenal for et par uker siden, fikk kaptein King spørsmål om dette var noe han hadde for vane å gjøre på trening.

- Det vet jeg ikke. Jeg er ikke så mye ute på treningsfeltet, svarte han med et smil.

- Imponerende
Likevel går han for å være blant de aller beste midtstopperne i Premier League, og manager Harry Redknapp er bare én av mange som mener Fabio Capello bør ta med seg den skadeplagede 29-åringen til VM i Sør-Afrika.

SCORET ET PRAKTMÅL MOT ARSENAL: Etterpå fikk Ledley King spørsmål om det var noe Danny Rose gjorde ofte på trening. - Aner ikke, var svaret. Foto:   REUTERS/Kieran Doherty
SCORET ET PRAKTMÅL MOT ARSENAL: Etterpå fikk Ledley King spørsmål om det var noe Danny Rose gjorde ofte på trening. - Aner ikke, var svaret. Foto: REUTERS/Kieran Doherty Vis mer

Selv om han altså trener mindre fotball enn en amatørspiller.

Johan Kaggestad, som er ekspert på fysisk trening og har jobbet som fysisk trener i Vålerenga, tror Spurs-stopperen må ha en indre motivasjon utover det normale.

- Fotballen må være kjempeviktig for ham, og han må være veldig dedikert og ha en stor indre vilje for å kunne fungere på det nivået til tross for skadene. Jeg synes det er kjempeimponerende, sier Kaggestad til Dagbladet.

- Det går an å skaffe seg kondisgrunnlag gjennom å løpe i vann, og rent fysisk kan han holde seg i form på høyt nivå, men å gidde det når det ikke akkurat er det morsomste du vet? Det tyder på en helt avgjørende indre drivkraft, mener Olympiatoppen-treneren.

Kan kompensere
Jostein Hallén er professor i idrettsfysiologi ved Norges Idrettshøgskole, og mener fotballens kompleksitet er grunnen til at King kan prestere på så høyt nivå.

- Det er veldig mange ting som bestemmer prestasjonsevnen til en fotballspiller, i motsetning til litt enklere idretter som vektløfting eller løping, der relativt få egenskaper bestemmer prestasjonen. Er du vektløfter og ikke kan trene vekter har du ikke sjanse, men fotballen er så kompleks at man vil kunne kompensere for manglende kapasitet på noen områder med ekstrem kapasitet innenfor andre områder. Det er det Drillo kaller spisskompetanse. For eksempel er det spisser i Norge som klarer seg med helt moderate fysiske egenskaper, fordi de har en egen evne til å være på riktig sted til riktig tid, sier han til Dagbladet.

STOPPET HENRY UTEN TJUVTRIKS: Som den eneste forsvarsspilleren i Premier League, hevdet franskmannen. Foto: AFP PHOTO Adrian DENNIS
STOPPET HENRY UTEN TJUVTRIKS: Som den eneste forsvarsspilleren i Premier League, hevdet franskmannen. Foto: AFP PHOTO Adrian DENNIS Vis mer

- Hvor god tror du han kunne vært om han var i stand til å trene for fullt?

- Han kunne sikkert gjort en større jobb. Det mest spesielle er at han er midtstopper, der det kreves en god del fysikk. Men man kan klare seg bra hvis man i utgangspunktet er stor og sterk, og har gode taktiske og tekniske ferdigheter. Så det er mange faktorer som gjør at dette ikke er helt uforståelig, sier Hallén.

En freak
Om man kaller noen en «freak» er det normalt ikke å betrakte som en kompliment, men Harry Redknapp bruker ordet i den aller mest positive betydningen når han skal beskrive stopperkjempen sin.

Redknapp sier kneskaden til King er kronisk, at det er ikke er mulig å operere og at det er «bein mot bein».

- Det eser opp etter kamper, og vanligvis trenger han sju dager for å restituere seg. Han trener nesten aldri, han går bare til treningsstudio for å holde seg i gang. Det er ikke snakk om noe løping eller noe sånt. Men selv om han bare spiller 20 kamper hver sesong er det verdt det. Han er så god at det gir oss en mye større vinnersjanse, har manageren sagt.

KALLER KING EN FREAK: Men Redknapp mener det i ordets mest positive betydning. Foto: AP Photo/Tom Hevezi
KALLER KING EN FREAK: Men Redknapp mener det i ordets mest positive betydning. Foto: AP Photo/Tom Hevezi Vis mer

- Ville vært den overlegent beste
Som livslang Tottenham-supporter og kommentator for Canal + har Øyvind Johannessen fulgt Ledley Kings tid i klubben nøyere enn de fleste. Han synes det er nesten skremmende å tenke på hvor god King kunne vært om han greide å trene utenom kampene.

- Hvis han var 100 prosent frisk hele tida ville han vært Englands overlegent beste midtstopper. Han er såpass god at Capello tenker på å ta ham med til VM selv om han bare kan spille annenhver kamp. Det har du egentlig ikke råd til i en 22-mannstropp, om de to andre midtstopperne blir skadet har du plutselig ingen, sier han.

Som statistikkfanatiker har han full kontroll på hvor mange kamper King har spilt for Tottenham de siste årene. I 2006/07-sesongen var han med i 21 kamper, og ute av spill fra desember til april. Det var da problemene startet for alvor.

- Sesongen etter spilte han bare fire kamper, fra 26. desember til 12. januar, opplyser Johannessen.

- Hvor stor er forskjellen på Tottenham med og uten King?

HAR STORSPILT I SERIEINNSPURTE: Her feirer King etter å ha headet inn 1-1 på Old Trafford. Foto: NREUTERS/Phil Noble
HAR STORSPILT I SERIEINNSPURTE: Her feirer King etter å ha headet inn 1-1 på Old Trafford. Foto: NREUTERS/Phil Noble Vis mer

- I år har de klart seg veldig, veldig bra også uten ham. Spurs har ikke dummet seg ut som de pleier. Erik Edman (tidligere Tottenham-spiller) sa til meg forrige sesong at med Ledley på laget var de alltid sikre på at de kunne vinne kampen. Når han ikke var med følte de seg mer usikre. Det hadde med autoriteten hans å gjøre, følelsen de fikk av å spille med ham.

Hyllet av Henry
Den aller beste attesten King har fått kom kanskje fra Thierry Henry. Før han dro fra England hevdet Arsenal-legenden at den eneste forsvarsspilleren i Premier League som kontinuerlig kunne ta fra ham ballen uten å bruke tjuvtriks, var Ledley King.

Kanskje husket han også tilbake til EM-kampen mot England i 2004, da King nøytraliserte Arsenal-spissen i en kamp Frankrike likevel vant takket være Zinedine Zidanes to scoringer på overtid.

I seiersrusen etter gårsdagens 1-0-seier på City of Manchester Stadium erklærte Redknapp at han vil bli svært overrasket om Capello ikke inkluderer ham i VM-troppen.

- Jeg snakket med Capello for seks uker siden. Han spurte meg stadig «hvordan går det med Ledley?» Capello fortalte meg at han hadde seks dager mellom hver kamp. Da sa jeg at det ikke kom til å være noe problem. For en herlig spiller å ha tilgjengelig. Selv om Capello ikke bruker ham fra start, har du ham klar hvis noe skjer med Rio (Ferdinand) eller John (Terry). Du kan sette livet ditt på at han skal til VM, sa Redknapp ifølge Daily Telegraph.

IMPONERT: Ekspert på fysisk trening, Johan Kaggestad, mener King må ha en enorm indre vilje. Foto: 
Foto: Morten Holm / SCANPIX
IMPONERT: Ekspert på fysisk trening, Johan Kaggestad, mener King må ha en enorm indre vilje. Foto: Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer