Derfor kan ikke Norge tape i kveld

Les hvorfor VM-håpet nesten er borte om Sveits vinner.

MÅ HA REPRISE AV DETTE: Her jubler de norske landslagsgutta i Bern etter å ha utlignet mot Sveits i den første kvalikkampen i VM-gruppa. Taper Norge mot Sveits på Ullevål i kveld, er det bare teorien som holder liv i Norges VM-sjanser. Foto: AP /KEYSTONE/Laurent Gillieron/NTB Scanpix
MÅ HA REPRISE AV DETTE: Her jubler de norske landslagsgutta i Bern etter å ha utlignet mot Sveits i den første kvalikkampen i VM-gruppa. Taper Norge mot Sveits på Ullevål i kveld, er det bare teorien som holder liv i Norges VM-sjanser. Foto: AP /KEYSTONE/Laurent Gillieron/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Kveldens VM-kvalifiseringskamp mot Sveits kan bli avgjørende for begge landenes VM-framtid. Sveits sikrer seg mer eller mindre gruppeseieren om de slår Norge i kveld, mens Norge tar et langt skritt mot andreplassen i gruppa om de skulle sitte igjen med tre poeng.

Da kan hjemmekampen mot Island 15. oktober bli en ren finale om hvilket lag som blir nummer to.

Men for Norges del handler det også om å sikre seg nok poeng til at en eventuell andreplass i gruppa i tillegg skal gi playoffkamp om en VM-plass.

Norge dårligst
Av de ni gruppetoerne i de europeiske gruppene er det nemlig bare åtte som skal gjøre opp om de fire siste VM-plassene. Det er med andre ord slik at den dårligste gruppetoeren ikke får spille playoff.

Akkurat nå ligger Norge på den utsatte niendeplassen blant gruppetoerne, med fem poeng. Når poengene skal beregnes strykes antallet poeng tatt mot de dårligste lagene i gruppene med seks lag.

For Norges del betyr det at de seks poengene vi har tatt mot Kypros strykes.

Slik ser toertabellen ut før kveldens kamper i alle de ni gruppene:

1. Kroatia (Gruppe A) 17 poeng

2. Hellas (Gruppe G) 13 poeng

3. Russland (Gruppe F) 12 poeng

4. Frankrike (Gruppe I) 11 poeng

5. Romania (Gruppe D) 10 poeng

6. Montenegro (Gruppe H) 9 poeng

7. Sverige (Gruppe C) 8 poeng

8. Bulgaria (Gruppe B) 7 poeng

9. Norge (Gruppe E) 5 poeng

Hvis og dersom
Enn så lenge er det umulig å si hvem som til slutt blir nummer to i de forskjellige gruppene. I tillegg kompliseres teoriene av at det for eksempel i gruppe A, der Kroatia allerede har tapt mot Skottland og således ikke er trukket poeng mot dem, kan være at det er Wales som ender på sisteplassen i gruppa.

I så fall vil Kroatia gå fra dagens 17 poeng til 11, om de skulle tape mot Belgia og Skottland i de to gjenstående kampene. Norge kan maksimalt få 14 poeng med seiere i de tre gjenstående kampene, men vil også kunne gå forbi Kroatia i det tenkte tilfellet med uavgjort mot Sveits og seire mot Slovenia og Island.

Også i gruppe H er det vidåpent om hvem som ender som nummer en, to og tre i gruppe. Der avgjøres mye i Kiev i kveld, da Ukraina tar imot England, men mye tyder på at gruppetoeren i den gruppa uansett vil ha flere poeng enn det Norge kan klare å oppnå.

(Sjekk oddstipsene på kveldens kamper her!)

Dermed virker det som om Norges største håp for å klatre forbi en annen gruppetoer på poeng, ligger i gruppe B.

Jevnt
Den gruppa ligger Italia soleklart an til å vinne. Det er sju poeng ned til andreplasserte Bulgaria, men også i den gruppa er det utrolig jevnt. Poenget bak Bulgaria ligger Tsjekkia, Armenia og Danmark, alle med ni poeng.

Tsjekkia har tre bortekamper igjen og møter Italia i kveld. Med hjemmeseier i den kampen er italienerne klare for VM, mens tsjekkernes håp om andreplass i realiteten vil være over.

Bulgaria møter Malta borte i kveld, en kamp som ikke vil få noen betydning for det totale antallet poeng de som gruppetoer eventuelt vil få. Dersom bulgarerne i tillegg skulle vinne borte mot Armenia og hjemme mot Tsjekkia i oktober, ender Bulgaria med 13 poeng i gruppetoertabellen.

Da må Norge med andre ord vinne mot Sveits i kveld for å ha håp om å klatre forbi dem på toertabellen.

Armenia kan, fra samme gruppe, avgjøre alt selv. Jojo-laget har tapt mot Malta, og slått Danmark 4-0 i Parken. Vinner de mot danskene i Jerevan i kveld, samtidig som de slår Bulgaria og Italia i oktober, blir Armenia nummer to i gruppa med 15 poeng.

Da kan ikke Norge ta dem igjen, selv om Drillos menn står med full pott på de tre siste.

Norges nemesis
Og så er det danskene, da. Laget som alltid krangler seg videre, vinner EM uten en gang å kvalifisere seg, og som har vist seg som Norges nemesis ved flere anledninger de siste årene.

Taper Danmark mot Armenia i kveld er de helt ute av bildet. Men dersom danskene skulle slå et svekket Armenia, kan de ende som toer i gruppa om de i tillegg vinner hjemme mot Italia 11. oktober. I så fall vil danskene ha 12 poeng som gruppetoer.

Da kan ikke Norge tillate seg noe dårligere enn uavgjort mot Sveits i kveld, om playoff-håpet skal leve.

Men så er det sånn, midt oppi alle dersomene og hvisene, at om Norge slår Sveits i kveld, og i tillegg vinner mot Slovenia og Island i oktober, skal det ikke mer til enn et sveitsisk poengtap i Tirana før det er Norge som står igjen som gruppevinner.

Og da er plutselig ikke den toertabellen så interessant likevel.

• Norge - Sveits har avspark på TV 2 i kveld klokka 19.00. Du kan også følge kampen direkte i vårt fotballstudio!

• Husk å sjekke Lars Dybwads oddstips før landskampene i kveld. De finner du her!