Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor kan løperne bli syke av Kollen-tåka

Astmalege forklarer.

DIS: Kollen-tåka gjør det vanskelig å se VM-løperne, men den kan også gi luftveisproblemer, spesielt for de som sliter med astma. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
DIS: Kollen-tåka gjør det vanskelig å se VM-løperne, men den kan også gi luftveisproblemer, spesielt for de som sliter med astma. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Petter Northug fikk irritasjonssymptomer i luftveiene etter lagsprinten i går, og da han avlyste resten av presseoppdragene på kvelden, førte det til uunngåelige sykdomsspekulasjoner.

I morges uteble Northug fra stafettlagets morgenmøte med mediene, han var i stedet på toppidrettssenteret for å forsikre seg om at han ikke lider av noen infeksjon.

Landslagslege Hans Petter Stokke bedyrer at Northug følte seg helt frisk i dag, men at gårsdagens symptomer gjorde det nødvendig med tester for sikkerhets skyld.

Samtidig peker Stokke på Kollen-tåka som en mulig faktor i Northugs halsonde.

- Ja, det tror jeg absolutt. Det at det er fukt i lufta - se åssen trærne ser ut her oppe med iskrystaller og sånt - tror jeg virker irritativt provoserende, sier Stokke til Dagbladet.

Forurenset tåke er ille
Kai Håkon Carlsen er professor innen lungemedisin og allergi på Rikshospitalet, WADA-godkjent ekspert og mannen som behandler de fleste norske toppidrettsutøvere med luftveisproblemer.

Han understreker at han ikke har hatt noe med Petter Northugs helsetilstand å gjøre de siste dagene, men bekrefter at tåka kan være et problem for utøverne i VM.

- Tåke med forurensing er særlig ille, ren tåke er ikke så ille, sier Carlsen til Dagbladet.

- Dette er snakk om små vanndråper. En vanlig person vil ikke affiseres av å puste det inn, men når løperne flyr rundt på måten de gjør, puster de inn flere ganger så mye luft. Det kan irritere luftveiene, spesielt astmatikere, sier han.

Belastning gir irritasjon
Petter Northug sliter ikke med astma, og er således ikke blant de som rammes hardest.

Mange vil imidlertid sikkert huske at Martin Johnsrud Sundby forlot stadion i ambulanse etter at luftveiene tettet seg fullstendig under VM i Liberec.

- Kollen ligger jo ganske høyt, så tåka der bør være ganske ren. men særlig tåke i byområder kan utløse reaksjoner hos astmatikere, sier Kai Håkon Carlsen.

Carlsen minner uansett om at toppidrettsutøvere som Petter Northug i et mesterskap utsettes for stor belastning, som naturlig nok fører til små irritasjoner.

- Man skal huske på at bare det å gå i et sånt løp som lagsprinten, har innvirkning på luftveiene og det ytterste cellelaget. Så mange konkurranser som i et VM fører dermed også til økt effekt, sier han.

Ifølge landslagstrener Morten Aa Djupvik blir Petter Northug uansett meldt på stafettlaget som sendes inn til fristen kl. 15.30. Skulle han mot formodning ikke kunne gå på grunn av sykdom, vil Sjur Røthe komme inn som erstatter på ankeretappen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling